Ford Motor Co şi-a redus estimările privind profitul înainte de taxe realizat în acest an până la şase miliarde de dolari, comparativ cu un profit cuprins între şapte şi opt miliarde de dolari cât estima anterior, datorită creşterii costurilor cu acţiunile de rechemare la service în America de Nord şi pierderile din Rusia şi America de Sud, transmite Reuters.
De asemenea, directorul financiar de la constructorul auto american Ford, Bob Shanks, a anunţat că în 2015 profitul înainte de taxe este estimat să crească până undeva între 8,5 şi 9,5 miliarde de dolari, sub estimările analiştilor care mizau pe un rezultat de 10,6 miliarde de dolari. Acest anunţ a făcut ca acţiunile Ford să încheie şedinţa de luni în scădere cu 7,5% până la 15,11 dolari, continuând să scadă şi după încheierea tranzacţiilor până la 15 dolari.
Al doilea mare constructor auto american a dat publicităţii aceste veşti proaste cu ocazia primei întâlniri cu investitorii organizată de noul director general Mark Fields, cel care la 1 iulie anul curent i-a succedat în funcţie lui Alan Mulally, considerat responsabil pentru readucerea Ford pe profit. Fields a subliniat că nu este îngrijorat de ceea ce el a numit veşti proaste pe termen scurt, înaintea unei perioade de creştere care ar urma să permită constructorului auto să-şi majoreze vânzările până la 9,4 milioane vehicule în 2012 faţă de 6,2 milioane în 2013.
"Suntem o companie de creştere într-o industrie de creştere", a subliniat Mark Fields, potrivit căruia veniturile din industria auto vor creşte până la 3.000 de miliarde de dolari în 2020 de la 2.000 de miliarde în 2000. "Vrem să obţinem o parte mai mare din aceste venituri", a adăugat Fields.
La nivel regional, conducerea Ford susţine că firma îşi îmbunătăţeşte performanţele din Europa dar cu toate acestea va înregistra pierderi de 1,2 miliarde de dolari în acest an urmate de pierderi de 240 de milioane anul următor. În contrast, regiunea Asia Pacific va genera un profit de aproximativ 700 de milioane de dolari în acest an, ceea mai mare parte provenind din China.
În România, Ford a demarat producţia la fabrica din Craiova în 2012, odată cu lansarea modelului B-Max, care este primul produs al acestei fabrici şi prima maşină românească de 5 stele EuroNCAP. Tot în 2012, Ford a început să producă la Craiova şi motorul EcoBoost.