FORUM ECONOMIC Tigri pe hârtia Chinei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 27 noiembrie 2013

Tigri pe hârtia Chinei

Forumului Oamenilor de Afaceri China - Europa Centrală şi de Est (ECE) a debordat, ieri, de optimism, lăsând senzaţia că în curând vom fi îngropaţi de investiţii chineze. Plini de bune intenţii, chinezii se mişcă greu când vine vorba să demareze vreun proiect, trecând printr-o perioadă de adaptare la regulile după "jocul european".

De vreo doi ani, China oferă ECE o linie de credit de 10 miliarde de euro, iar europenii n-au prea reuşit să o cheltuiască. Aşa că, deocamdată, suntem îngropaţi doar de hârtii pompoase, menite să fie semnale pozitive pentru relaţiile comerciale dintre ţări.

Aşa că forumul de ieri a fost un tur de forţă din punctul de vedere al imaginii oficialilor chinezi şi români. "România va deveni un tigru al Europei şi, dacă toţi tigrii din ECE se vor reuni şi vor colabora, se va dezvolta o piaţă uriaşă", a declarat premierul Chinei, Li Keqiang, dorind să descrie plastic potenţialul de dezvoltare a relaţiilor comerciale şi investiţiilor dintre China şi ţările din regiune.

Premierul României Victor Ponta a declarat că mesajul său clar este că Republica Populară Chineză şi ECE au o viziune comună de dezvoltare a relaţiilor economice şi că această viziune va fi pusă în practică în perioada următoare.

Primul ministru chinez a mai spus: "China este pregătită să respecte toate regulile europene în domeniul investiţiilor şi achiziţiilor publice, dar şi în domeniul finanţării. Sper ca linia de finanţare de 10 miliarde dolari acordată ECE să fie cheltuită cât mai curând. Această sumă poate fi suplimentată dacă proiectele de investiţii vor fi implementate repede. China îşi încurajează instituţiile financiare să-şi deschidă reprezentanţe şi sucursale în ECE pentru susţinerea dezvoltării relaţiilor economice bilaterale cu această parte a Europei".

China şi-a propus să dubleze, în următorii cinci ani, valoarea schimburilor comerciale cu Europa Centrală şi de Est (ECE), a declarat Li Keqiang. Domnia sa a precizat: "Alte direcţii strategice de dezvoltare sunt realizarea de mari proiecte de infrastructură în ECE, încurajarea turismului, dezvoltarea de mari proiecte energetice, inclusiv nucleare, dar şi în agricultură, unde ne dorim să importăm produse de bună calitate".

Participanţii la Forumul de ieri au elaborat "Bucharest Guideline", un document cu o serie de linii de acţiune pentru viitor. Premierul chinez a subliniat: "Acest program urmează trei principii: egalitate, respect reciproc şi tratament egal, câştig comun şi dezvoltare comună. Cooperarea dintre China şi ECE merge în aceleaşi sens cu relaţiile China - UE. Acum este important să depunem eforturi comune ca să traducem programul nostru în realităţi, să implementăm consensul, ca această reuniune să aibă mai multe rezultate vii. Cu domnul prim-ministru Ponta am decis în comun să înceapă grupul de lucru asupra infrastructurii de cooperare chino-române şi acum am avut rezultate".

Victor Ponta a spus, la rândul său: "Ultimele cifre şi previziuni cu privire la România şi cu privire la celelalte ţări din regiune sunt pozitive şi încurajatoare. România are cea mai crescută rată de creştere din UE şi majoritatea celor 16 ţări prezente la Forum au date pozitive. Avem datorie publică scăzută şi deficit bugetar scăzut. Previziunile independente prezentate de regiunea noastră indică faptul că este cea mai dinamică din Europa. Este un lucru extraordinar? Eu cred că nu. Permiteţi-mi să fac o comparaţie: regiunea noastră este precum un student care este plin de energie, care tocmai a terminat facultatea, plin de ambiţie şi muncitor, care tocmai s-a mutat la oraş şi face parte din societate, aşa cum şi-a dorit dintotdeauna, însă el este tânăr şi este slab plătit întrucât salariile mari sunt pentru oamenii cu mai multă experienţă. Cu toţi suntem tineri. Ce ar trebui să facem? Să ne plângem, să ne acceptăm soarta? Nu cred. Nu cred că vom face acest lucru".

Domnia sa consideră că fondurile oferite de China sunt o şansă care nu trebuie ratată, "următorul tren venind prea târziu sau poate niciodată".

China este pregătită să consolideze cooperarea cu ţările din regiune în domeniul drumurilor, podurilor, energiei nucleare, al căilor ferate de viteză mare şi, de asemenea, în domeniul lansării proiectelor de scară mare, toate acestea ducând la investiţii masive şi, mai departe, la o creştere a schimburilor comerciale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "România are cea mai crescută rată de creştere din UE şi majoritatea celor 16 ţări prezente la Forum au date pozitive. Avem datorie publică scăzută şi deficit bugetar scăzut. " toate aceste date pentru care dvs. aveti motiv sa fiti mandru au fost rezultatul sacrificiilor facute ca urmare a deciziilor care au contribuit ca presedintele sa fie evaluat pentru "brutalitatea" masurilor de austeritate luate. Telul domniei sale era o integrare coerenta in zona monedei unice. Dumneavoastra ati indepartat acest tel, motivand ca nu suntem pregatiti. Nu va contraziceti cumva atunci cand ne comparati cu tanarul scolit, dar fara experienta."Cu toţi suntem tineri. Ce ar trebui să facem? Să ne plângem, să ne acceptăm soarta? Nu cred. Nu cred că vom face acest lucru". Convingerea domnului Presedinte pentru necesitatea unei Europe Unite si a unei monede unice puternice este o carte pe care ati putea sa o jucati, avand in vedere ca incepand din anul 2017 se preconizeaza ca moneda Renminbi sa fie convertibila, o moneda unica la tarmurile Pontului Euxin fiind un atuu mult mai important atunci cand veti dori sa reinnoiti frumoasele legaturi de prietenie si comerciale pe care Romania si prin intermediul dumnevoastra le traieste in aceste zile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb