FORUMUL ECONOMIC MONDIAL: Consumul conştient şi accesul digital - principalele cerinţe ale tinerilor, pentru viitor

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 august 2021

Consumul conştient şi accesul digital - principalele cerinţe ale tinerilor, pentru viitor

88,9% dintre tineri cred că accesul digital ar trebui să fie un drept fundamental 38,4% consideră că cel mai mare dezavantaj al social media este dezinformarea şi răspândirea de ştiri false

Cerinţele Generaţiei Y (milenialii) şi Generaţiei Z de la viitor au stat, în ultimul an, în atenţia comunităţii Global Shapers din cadrul Forumului Economic Mondial (WEF), drept pentru care aceasta a organizat dialoguri şi sondaje care au adus în atenţie aspectele pe care tinerii le consideră drept cele mai presante pentru societate, guverne şi afaceri.

Recent, la cea de-a zecea aniversare a Global Shapers, comunitatea a publicat analiza "Davos Labs: Youth Recovery Plan" - o serie de recomandări pentru zece probleme esenţiale, care urmăresc să ajute factorii de decizie în integrarea vocilor generaţiei următoare.

Planul de redresare al tinerilor are, aşadar, zece piloni şi susţine următoarele schimbări pentru viitor:

1. Consum conştient

Ratele actuale de consum global necesită resurse de aproximativ 1,6 ori mai mari decât cele de care dispune Pâmântul, potrivit analizei.

"În acest ritm, riscăm să epuizăm sistemele de susţinere a vieţii planetei care ne oferă apă proaspătă, alimente hrănitoare şi aer curat", spune Bianca Goebel, reprezentant al Melbourne Global Shapers Hub, Australia. În acest context, tinerii vor următoarele: stimularea consumului durabil şi penalizarea producţiei care nu este conformă; responsabilitatea corporativă şi recompensarea executivilor pentru respectarea obiectivelor specifice de guvernanţă de mediu, socială şi corporativă (ESG); investitorii să colaboreze cu grupuri de consumatori pentru transformarea modului în care operează marile afaceri; toate părţile interesate să ia măsuri urgente pentru protejarea naturii şi a producţiei viitoare de alimente.

2. Accesul digital

Conform analizei citate, 88,9% dintre cei chestionaţi cred că accesul digital ar trebui să fie un drept fundamental al omului, iar 39,2% spun că este posibil ca, în următorii zece ani, accesul digital universal să fie realizabil în ţara lor, în vreme ce 34,95% susţin că acest lucru se va întâmpla în mod sigur, iar,25,85% - că nu se va produce o asemenea schimbare. Totodată, 27,2% cred că cea mai importantă parte care trebuie să fie partener în îmbunătăţirea accesului digital este guvernul. Urmează, în acest sens: operatorii de telecomunicaţii (18,9%); producătorii de electronice, respectiv de dispozitive mobile (15,8%); părinţii (13,5%); şcolile (13,3%); societatea civilă (11,4%).

Tinerii vor, în acest context, următoarele: un plan de acces digital de două trilioane de dolari pentru creşterea conectivităţii la internet la peste 80%; telecomunicaţiile să furnizeze date accesibile la preţuri de cel mult 2% din venitul naţional brut lunar pe cap de locuitor; sancţiuni împotriva instituţiilor care recurg la întreruperi ale internetului pentru suprimarea libertăţilor cetăţenilor; activiştii să împărtăşească indicatorii de conectivitate ca să pună inechitatea digitală pe agenda globală.

3. Alfabetizarea digitală, abordarea dezinformării

Potrivit sursei, 38,4% dintre cei intervievaţi cred că cel mai mare dezavantaj al social media este dezinformarea şi răspândirea de ştiri false; iar 19,5% au temeri legate de încălcarea intimităţii.

Pe partea de alfabetizare digitală, tinerii susţin că firmele din tehnologie trebuie să fie transparente în ceea ce priveşte dezinformarea şi răspândirea acesteia pe platformele lor; guvernele trebuie să implementeze politici pentru protejarea cetăţenilor individuali împotriva conţinutului dăunător; entităţile media trebuie să numească avertizori de încredere şi experţi ca să identifice informaţiile înşelătoare; trebuie create programe de consolidare a capacităţii şi educaţiei pentru a ajuta cetăţenii să identifice mai bine ştirile false.

4. Democraţie cu viitor

Potrivit analizei, generaţiile Y şi Z sunt de părere că donatorii filantropici ar trebui să sprijine vocile tinere progresiste în guvern; să fie consolidate legile împotriva monopolurilor mass-media, în vederea protejării libertăţilor democratice; este necesară o Convenţie globală pentru securitate cibernetică pentru a susţine integritatea sistemelor politice; sunt necesare programe de consolidare a capacităţii şi incubatoare pentru elaborarea de politici ambiţioase.

"2021 poate fi un moment de cotitură, dar numai dacă se acordă prioritate participării politice incluzive", spune Sikander Bizenjo, Karachi Global Shapers Hub, Pakistan.

5. Locuri de muncă incluzive şi plase de protecţie socială

Pe acest segment, cerinţele tinerilor sunt următoarele: un impozit global pe bunurile în valoare de peste 50 de milioane de dolari pentru combaterea inegalităţilor în creştere; credite fiscale pentru companii şi investitori care au cheltuieli cu recalificarea angajaţilor; universităţile să elimine taxele exorbitante de şcolarizare care afectează mobilitatea socială; universităţile să reformeze programele şcolare, aliniindu-le la cerinţele actuale de pe piaţa muncii.

"Începutul deceniului a dat naştere celei mai grave crize a locurilor de muncă de la Marea Depresiune", afirmă Enrico Nano, Rome Global Shapers Hub, Italia, adăugând: "Aproape jumătate din forţa de muncă globală riscă să-şi piardă mijloacele de trai, cel mai afectaţi fiind cei săraci care au un loc de muncă, tinerii, femeile şi minorităţile".

6. Sănătate mentală

Tinerii cred că guvernele trebuie să garanteze accesul universal la serviciile de sănătate mintală; investitorii să sprijine campaniile de conştientizare a sănătăţii mintale pentru a reduce acest stigmat; să existe tot mai multe programe universitare de combatere a crizei de sănătate mintală în campusuri, iar etităţile media să formeze percepţii şi atitudini pozitive despre sănătatea mintală.

7.Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius

Guvernele trebuie să investească în comunităţile cele mai expuse riscului de schimbări climatice, conform sursei; instituţiile financiare trebuie să oprească finanţarea companiilor care iniţiază explorarea combustibililor fosili; companiile să reducă semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră din operaţiunile lor şi din lanţurile de aprovizionare ca să ajute la menţinerea încălzirii globale la 1,5EC; toate părţile interesate să asigure responsabilitatea pentru planurile urgente de redresare ecologică.

8. Următoarea generaţie ESG: capitalismul părţilor interesate

Generaţiile Y şi Z cred că guvernele trebuie să pună în aplicare politici şi reglementări adecvate tehnologiei înalte; universităţile să se asigure că alfabetizarea ESG este inclusă în programele de afaceri şi tehnologie; companiile să integreze etica tehnologică în proiectarea produselor şi serviciilor lor; incubatoarele de afaceri să ofere instruire adiţională ESG fondatorilor chiar din faza incipientă.

9. Acces echitabil la asistenţă medicală în întreaga lume

Liderii mondiali trebuie să protejeze accesul echitabil la testele, tratamentele şi vaccinurile împotriva Covid-19, susţin tinerii, care mai cer ca guvernele să acorde prioritate nevoilor imediate ale lucrătorilor din domeniul sănătăţii şi familiilor acestora; companiile să contribuie la digitalizarea serviciilor medicale pentru îmbunătăţirea îngrijirii pacienţilor; să fie acordat un sprijin sporit lucrătorilor din domeniul sănătăţii comunitare pentru a reface încrederea publicului în sistemele de sănătate.

10. Siguranţa publică

Guvernele trebuie să elimine imunitatea calificată a ofiţerilor de poliţie când vine vorba de aplicarea legii; să fie elaborate măsuri mai dure împotriva violenţei, inclusiv interdicţii asupra armelor de foc deţinute în gospodării; toate părţile interesate să ia atitudine pentru a pune capăt violenţei sexuale şi fizice în familie; să fie realizată reforma de instruire în justiţia penală pentru protejarea siguranţei comunităţilor vulnerabile.

"Politicile de securitate publică implică regândirea sistemului educaţional, politica privind drogurile, combaterea rasismului structural", declară Kamila Camilo, Sao Paulo Global Shapers Hub, Brazilia.

Tinerii, importanţi pentru redresare

Conform WEF, tinerii sunt importanţi în procesul de redresare pentru că o proporţie de 15% din populaţia lumii (aproximativ 1,2 miliarde de persoane) are vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani. Lumea devine din ce în ce mai tânără, în condiţiile în care 10 miliarde de oameni s-au născut în secolul actual, notează WEF, menţionând că această creştere exponenţială va continua să fie inegală, respectiv să fie concentrată în ţările mai populate şi mai puţin dezvoltate, ceea ce înseamnă "mai multe guri de hrănit, mai mulţi tineri de educat şi mai multe locuri de muncă de oferit".

Ca să susţină transformarea către o lume aşa cum o văd ei, reprezentanţii generaţiilor Y şi Z vor, în principal, să creeze un spaţiu pentru dialogul între generaţii, să avanseze soluţii îndrăzneţe şi să urmărească schimbarea sistemelor şi acţiunea colectivă.

Analiza Global Shapers a fost realizată pe un eşantion de 19.079 de tineri din 187 de ţări.

Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial: "Transparenţa, responsabilitatea, încrederea şi concentrarea pe capitalismul părţilor interesate vor fi cheia pentru îndeplinirea ambiţiilor şi aşteptărilor generaţiilor tinere. De asemenea, tinerilor trebuie să le încredinţăm puterea, astfel încât să preia conducerea pentru realizarea schimbărilor semnificative".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Spalarea pe creier da rezultate. Omul nou comunist cere sa i se dea doar pentru ca exista si automat i se cuvine.

    Ingrijorarea pentru incalcarea intimitatii este de 19,5%, restul se bazeaza pe Ministerul Adevarului care are obligatia sa-i spuna ce si cum. 

    Partid iubit, UTC-istii te saluta!

    ONG iubit, activistii te saluta! 

    De când 19000 tineri reprezintă dorințele a miliarde de tineri de pe toată planeta? Scwab, ala cu marele reset vrea să nenoroceasca planeta. Nu puneți botul la prostiile lui. Ăla o uitat că populația țării sale(Elveția) a respins doua referendumuri ecologiste.

    AccES, nu ExcES, altfel finalul e DecES (prin dezumanizare). Democratie si bun simt din Adevar, nu Dictatura- Zgarda crescuta din Minciuna si Santaj.

    Rescrierea istoriei și spălarea creiereloe, asta e direcția. Omul nou reinventat sub formă de oaie în țarc electronic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb