FOST MINISTRU AL APELOR ŞI PĂDURILOR: "Sănătatea familiilor din marile oraşe - în pericol din cauza poluării".

Valentin Busuioc
Companii #Mediu / 25 februarie 2015

Lucia Varga: "Guvernul Ponta nu susţine programele de îmbunătăţire a calităţii aerului pe temen lung"

Lipsa programelor de îmbunătăţire a calităţii aerului pe temen lung este o problemă naţională gravă, complet ignorată de Guvernul condus de Victor Ponta, atrage atenţia deputatul PNL Lucia Varga, fost ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.

Într-o declaraţie politică susţinută ieri, în Camera Deputaţilor, parlamentarul liberal trage un semnal privind creşterea problemelor de sănătate cauzate de calitatea scăzută a aerului, de poluarea marilor oraşe din ţara noastră.

Printr-un studiu elaborat anul trecut, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat în legătură cu scăderea calităţii aerului în marile oraşe ale lumii, arătând că doar 12% din populaţie respiră aer curat, în conformitate cu normele OMS. Poluarea cu particule fine, generată de combustia carbonului şi de motoarele diesel ale vehiculelor, este asociată cu decesele cauzate de probleme cardiace, boli respiratorii şi cancer pulmonar, susţine Varga.

Lucia Varga a comentat: "Nu este o surpriză că suntem expuşi la extrem de mulţi factori de poluare, care acţionează în timp asupra plămânilor, cauzând afecţiuni ale sistemului respirator. În ţara noastră, unul din zece români suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică, iar numărul de astmatici adulţi şi copii este într-o creştere vizibilă. România se situează pe locul al şaptelea ca mortalitate prin bolile respiratorii în Uniunea Europeană şi pe locul al cincilea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar. Prin expunerea la poluare, imunitatea organismului scade şi riscul de infecţii respiratorii sporeşte. Peste 50% din populaţia de peste 40 de ani din România este identificată ca fiind la risc de boli pulmonare, care deseori sunt asociate cu boli de inimă, diabet sau osteoporoză".

"Aceste cifre sunt îngrijorătoare, ca amploare şi ca efecte şi, din păcate, Guvernul Ponta nu este interesat să depisteze şi să elimine cauzele, care duc la îmbolnăvirea multor membri ai familiilor din România. Constatăm cu regret că Guvernul Ponta nu este interesat să reducă poluarea din marile orase, prin susţinerea de programe de îmbunătăţire a calităţii aerului pe temen lung, aşa cum se întâmplă în alte ţări civilizate. Din păcate, Guvernul Ponta şi PSD-ul au uitat legea fundamentală a ţării, Constituţia României care garantează dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic. A uitat că România s-a angajat să respecte angajamentele europene privind calitatea aerului care obligă statele membre să ia măsuri cu adevărat eficiente pentru reducerea poluării aerului", a comentat fostul ministru.

Potrivit Luciei Varga, "conştientizarea efectelor poluării din marile oraşe asupra sănătăţii noastre nu trebuie lăsată numai la nivel de informaţii prezentate în mediul online. Premierul Victor Ponta, împreună cu miniştrii sănătăţii, al mediului, apelor şi pădurilor, în parteneriat cu autorităţile locale trebuie să se implice în punerea în practică a politicilor, pentru îmbunătăţirea calităţii mediului, dar în special a aerului în marile oraşe".

"Stimaţi guvernanţi, gradul de sănătate a populaţiei se transpune în mod direct asupra nivelului de trai şi asupra prosperităţii unei societăţi în ansamblul său. Ocupaţi-vă de ceea ce este cu adevărat important, acţiuni concrete de creştere a calităţii vietii şi luaţi măsurile necesare reducerii poluării până nu este prea tarziu! Nu uitaţi că, de fapt, prin asigurarea unui mediu curat, eliminaţi cauzele îmbolnăvirii populaţiei şi economisiţi banii alocaţi altminteri pentru tratamente costisitoare şi de lungă durată", a conchis deputatul PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb