Fosta fabrică de ciocolată din Braşov s-ar putea transforma în hotel

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 28 februarie 2014

Fosta fabrică de ciocolată din Braşov s-ar putea transforma în hotel

Mondelez România a găsit un cumpărător care doreşte să contruiască o unitate de cazare, săli de conferinţe şi spaţii comerciale

Compania Mondelez România, fosta Kraft Foods, nu a reuşit încă să vândă fabrica pe care o deţine în Braşov, deşi aceasta nu mai funcţionează din 2009. Au fost discuţii cu germanii de la Lidl pentru vânzarea fabricii care urma să se transforme, astfel, în supermarket, însă proiectul a fost blocat de Primăria Braşov, care a interzis ca în zona respectivă, Centrul istoric al Braşovului, să fie construit un astfel de magazin. În aceste condiţii, Mondelez România s-a reorientat şi se pare că discută cu un antreprenor care intenţionează să dezvolte un hotel în locul fostei fabrici de ciocolată. Consilierii locali braşoveni vor analiza în şedinţa de vineri planul urbanistic zonal depus de compania americană. Ansamblul hotelier va avea şi săli de conferinţe, dar şi spaţii comerciale.

Terenul deţinut de companie pe strada Alexandru Ioan Cuza are o suprafaţă de 9.800 de metri pătraţi, iar, potrivit consultanţilor imobiliari în zona respectivă, preţul unui metru pătrat este de aproximativ 230 - 250 de euro, valoarea achiziţiei urmând să se ridice, astfel, la aproximativ 2,2 - 2,4 milioane de euro.

Compania mai deţine un teren de 13.200 de metri pătraţi pe strada De Mijloc, pentru care nu a găsit cumpărător.

Kraft Foods a anunţat în 2008 că va închide fabrica de ciocolată de la Braşov, aceasta fiind singura unitate de producţie la nivel local a companiei. Cei 440 de angajaţi ai fabricii au fost disponibilizaţi în mai multe etape, începând din luna iunie 2009. Potrivit conducerii companiei, motivul închiderii fabricii a fost imposibilitatea dezvoltării capacităţilor de producţie: "Din cauza limitărilor de spaţiu în clădirile existente şi locaţiei unităţii de producţie Kraft în mijlocul oraşului, creşterea capacităţii de producţie la Braşov nu este o opţiune viabilă. Au fost studiate capacităţile de producţie din cadrul fabricilor noastre şi identificate oportunităţile de a consolida producţia mai eficient, astfel încât să se asigure dimensiunea necesară pentru a susţine dezvoltarea viitoare. Transferul producţiei nu va afecta angajamentul nostru de a continua dezvoltarea afacerii din România".

Kraft Foods a mutat o parte importantă a producţiei, cea de tablete de ciocolată, în Bulgaria. De altfel, compania a făcut oferte de relocare în Bulgaria şi câtorva reprezentanţi ai managementului fabricii de la Braşov, dar aceştia au refuzat, din cauza condiţiilor de viaţă din ţara de la sud de Dunăre. O mare parte din angajaţii companiei au fost preluaţi de firma Rap Confectionary, unde produc ciocolată pentru diverse branduri.

Istorie din secolul XIX

Istoria produselor din ciocolată din România este legată de Braşov. În 1899 a luat fiinţă la Braşov "Prima Fabrică de Bomboane şi Ciocolată din Transilvania", chiar pe strada Alexandru Ioan Cuza, pe terenul pe care compania îl vinde acum. Micuţa fabrică a supravieţuit celor două războaie mondiale şi s-a extins începând cu anul 1921, reuşind ca în 6 ani să îşi dubleze capacitatea de producţie. Anul 1922 este cel în care fraţii Stollwerk din Bratislava deschid o altă fabrică de ciocolată în Braşov. În anul 1954 cele două fabrici se unesc sub numele de Dezrobirea. În următorii ani îşi schimbă denumirea şi continuă să producă bomboane şi ciocolată, iar în anul 1990 devine societate pe acţiuni. În 1994 compania Kraft Foods se hotărăşte să investească în România, achiziţionând fabrica braşoveană şi odată cu aceasta şi marca Poiana. Istoria mărcii Poiana a început cu două sortimente de tablete de ciocolată, iar astăzi cuprinde peste 25 de sortimente. Acestea sunt fabricate, însă, în Bulgaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb