Foştii proprietari nu cred în listarea Fondului Proprietatea anul acesta

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 7 februarie 2008

Foştii proprietari nu cred în listarea Fondului Proprietatea anul acesta

Adrian Iuraşcu, "Forumul Civic Românesc": Listarea este amânată în mod intenţionat pentru ca "băieţii cu noroc în viaţă" să poată cumpăra acţiuni "Fondul Proprietatea" la preţ mic

Foştii proprietari vor despăgubiri în obligaţiuni de stat

Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori Bucureşti până la finalul acestui an, "dacă lucrurile merg bine", potrivit declaraţiilor preşedintelui consiliului de supraveghere al FP, Emanoil Neguţ. Domnia sa a prezentat ieri un calendar al paşilor ce trebuie urmaţi până la listarea Fondului, însă reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu consideră că această planificare este realis­tă.

"Acest calendar nu mi se pare realist pentru că este deja a treia sau a patra promisiune făcută de guvernanţi", ne-a spus Adrian Iuraşcu, preşedintele "Forumului Civic Românesc", din care fac parte 11 asociaţii de proprietari. Domnul Iuraşcu a amintit de promisiunile repetate ale reprezentanţilor Fondului de a-l lista în mai 2006, în 2007 sau la jumătatea lui 2008. Domnia sa acuză că listarea este amânată în mod intenţionat: "S-a dat liber la tranzacţionarea acţiunilor FP şi s-a creat o piaţă paralelă pentru a impulsiona oamenii, care sunt disperaţi să vândă acţiunile la un preţ inferior celui la care acestea se vor transfera la Bursă, iar băieţii cu noroc în viaţă să le poată cumpăra".

Ştefan Baiaşu, purtătorul de cuvânt al Depozitarului Central, ne-a spus: "Depozitarul Central a înregistrat tranzacţii cu acţiuni Fondul Proprietatea, începând cu data de 28 ianuarie 2008". Domnia sa nu a putut oferii detalii referitoare la numărul tranzacţiilor sau volumul acestora.

Reprezentanţii foştilor proprietari văd ca unică soluţie pentru despăgubire o lege nouă, prin care restituirile să fie făcute în obligaţiuni de stat şi nu în acţiuni, al căror preţ este fluctuant.

Adrian Iuraşcu se mai plânge şi de faptul că în Consiliul de Supraveghere al FP nu este primit un reprezentant al foştilor proprietari.

Până acum, firmele de consultanţă PricewaterhouseCoopers şi Darian Rom Suisse Cluj-Napoca au fost selectate pentru a face evaluarea activelor Fondului. Pe 4 februarie, Fondului Proprietatea a anunţat că Schroders Investment Management Limited, Mercer şi Industrie un Finanzkontor Etabl. and Independent Capital Management sunt cele trei companii selectate pentru etapa a doua a procesului de selecţie a unui consultant financiar care să ajute la desemnarea societăţii de administrare a Fondului.

Domnul Neguţ a spus că de administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de societăţi internaţionale, iar compania care va va administra Fondul va fi selectată până la sfârşitul lunii octombrie.

Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde lei (3,9 miliarde euro).

La începutul acestui an, numărul acţionarilor persoane fizice ai Fondului Proprietatea a ajuns la 3.028, iar valoarea acţiunilor lor reprezenta 11,26% din capitalul social.

Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor,

a declarat că 487 de persoane au optat pentru despăgubiri sub formă de acţiuni "Transelectrica" şi că acestea au primit acţiuni în valoare de 65,1 milioane lei. De asemenea, 472 de persoane care au acceptat să fie despăgubite cu acţiuni "Transgaz" vor primi acţiuni de 43,5 milioane lei, care reprezintă 2,2% din capitalul social al transportatorului de gaze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb