FOSTUL PREŞEDINTE SIBEX TEODOR ANCUŢA: "Fuziunea BVB-SIBEX ar fi trebuit să se realizeze în 2008-2009"

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 martie 2017

"Fuziunea BVB-SIBEX ar fi trebuit să se realizeze în 2008-2009"

"Actuala conducere a SIBEX nu a reuşit să devoreze toate cele 12 milioane de euro pe care le-am lăsat în conturi"

Bursa de Valori Bucureşti va absorbi Sibex, care, ulterior, îşi va înceta activitatea, potrivit proiectului de fuziune publicat recent. Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cei ai Sibiu Stock Exchange (SIBEX) au început, în aprilie anul trecut, negocierile în vederea unei posibile fuziuni, iar pe 24 februarie 2017 proiectul de fuziune a fost semnat de către reprezentanţii desemnaţi de Consiliile de Administraţie ale celor două societăţi. Conform rapoartelor întocmite de către evaluator, la data de 31 decembrie 2016, considerată dată de referinţă, valoarea totală de piaţă a BVB (utilizând abordarea prin venit, metoda fluxurilor de numerar actualizate) era de 275.292.020 lei, în timp ce valoarea de piaţă per acţiune de 35,87 lei, fiind calculată ca raport între valoarea de piaţă şi numărul acţiunilor de 7.674.198, cu o valoare nominală de 10 lei.

Pentru SIBEX (utilizând abordarea prin active, metoda activului net ajustat), valoarea de piaţă era de 14.399.222 lei, iar valoarea de piaţă per acţiune este de 0,43 lei/acţiune, sub valoarea nominală de 1 leu (33.427.926 acţiuni). În schimbul acţiunilor deţinute la SIBEX, acţionarii companiei vor primi acţiuni la BVB. Rata de schimb, al cărei rol constă în desemnarea parităţii acţiunilor societăţilor participante la fuziune, reprezentând suportul contabil-matematic în vederea emisiunii de noi acţiuni pentru acţionarii SIBEX, este de 0,01200795, fiind calculată prin raportarea valorii de piaţă a unei acţiuni SIBEX la valoarea de piaţă a unei acţiuni BVB.

Domnul Teodor Ancuţa, fostul preşedinte al SIBEX, care este şi acţionar, ne-a expus, într-un scurt interviu, opinia domniei sale despre această fuziune.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre proiectul de fuziune dintre BVB şi Sibex, publicat săptămâna trecută?

Teodor Ancuţa: Mă bucur că, după o perioadă de cel puţin 10 ani, de aprobare a fuziunii între BVB şi Sibex în mai multe rânduri, după tot felul de discuţii şi poveşti, este aproape de final această operaţiune şi mare îmi este satisfacţia când ştiu că această fuziune s-a făcut sub conducerea fostului director general al Bursei de la Varşovia, domnul Ludwik Sobolewski.

El este cel care a sunat, la Sibiu, primul clopoţel, în ianuarie 2010, la tranzacţionarea pe propria piaţă a acţiunilor Sibex, ocazie cu care am sărbătorit împreună şi 15 ani de la înfiinţarea Sibex. Cred că, dacă nu-l aduceau pe domnul Sobolewski în calitate de director general la BVB, nu se făceau paşi spre fuziunea BVB -SIBEX.

Reporter: Ce părere aveţi despre paritatea la care vor fi schimbate acţiunile SIBEX în acţiuni BVB?

Teodor Ancuţa: Pe mine nu m-a interesat şi nu mă interesează paritatea acţiunilor (contrar alegaţiilor unor acţionari BVB) în urma fuziunii, cel mai mult mă bucur că totuşi SIBEX nu a murit, deşi actuala conducere o adusese în agonie în cei şase ani de la primul puci din decembrie 2010.

Istoria bursei de la Sibiu s-a întrerupt tocmai din cauza evoluţiei excelente din anii 2006-2010 şi pot spune că realizările noastre privind colaborarea cu marile burse ale lumii, cu piaţa spot şi cu sistemul alternativ de tranzacţionare, piaţa derivatelor, Casa de Compensaţie şi Depozitar au făcut ca oraşul Sibiu să devină cel mai mic oraş din lume cu bursă. Aşa am reuşit să implementăm tranzacţionarea derivatelor pe contracte futures prin strigare în ring ca la marile burse de la Chicago în 11 iulie 1997, implementarea tranzacţionării derivatelor cu contracte pe opţiuni în 1998, tranzacţionarea în premieră mondială a derivatelor pe acţiuni individuale în anul 2000.

Sibex a fost prima bursă autorizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), prima bursă din Europa care a implementat derivate pe indicele Dow-Jones, prima bursă din România listată pe propria piaţă în ianuarie 2010.

De asemenea, Sibex a reuşit să atragă în structura acţionariatului un operator de calibru (locul doi în Europa), este vorba de Bursa de la Varşovia, prima bursă care a implementat activitatea de market-making şi contractele pentru diferenţă (CFD-uri). Am reuşit să lansăm pentru tranzacţionarea electronică (şi pentru cele 42 de Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare) una dintre cele mai bune platforme din lume, Trayport, platformă pe care se tranzacţionau acţiuni, contracte futures şi opţiuni, energie, cereale, titluri de stat, etc.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre actuala conducere a Sibex?De ce a ajuns Bursa de la Sibiu în situaţia actuală?

Teodor Ancuţa: Actuala conducere a bursei sibiene nu a reuşit să devoreze toate cele 12 milioane de euro pe care le-am lăsat în conturi la cele trei societăţi (SC Sibex SA, Casa Română de Compensaţie şi Depozitarul Sibex). Dacă această fuziune s-ar fi făcut în anii 2008-2009, poate că evoluţia pieţei de capital româneşti ar fi fost alta şi Sibex nu mai avea nevoie să cheltuiască sume imense pentru autorizarea pieţei spot, a sistemului alternativ de tranzacţionare, a Depozitarului Sibex, etc.

Este păcat că Sibex nu a înfiinţat Contrapartea Centrală, deşi avea 7,5 milioane de euro.

Regret că nu am finalizat şi aducerea în acţionariatul Sibex a Bursei din Emiratele Arabe Unite, bursă care ar fi dorit achiziţia unui pachet de 5% din acţiunile Sibex. Preşedintele bursei de acolo îmi spunea că are 5% din Eurex şi că dorea 5% şi din Sibex.

Bursa de la Sibiu deţine peste 73% din Depozitarul SIBEX

Bursa de la Sibiu deţine peste 73% din Depozitarul SIBEX. La momentul întocmirii proiectului de fuziune, SIBEX avea următoarele deţineri: 41,19% din Casa Română de Compensare (227.288 lei, respectiv 234.200 lei valoare ajustată); 73,14% în cadrul Depozitarului SIBEX (15.078.081 lei - 14.864.400 lei valoare ajustată); 0,02% la Casa de Compensare Bucureşti (5.350 lei); Totalul activelor financiare disponibile pentru vânzare este de 15.310.719 lei (15.103.950 lei valoare ajustată), conform proiectului de fuziune a celor două burse.

Ca urmare a implementării fuziunii, capitalul social al BVB se va majora în mod corespunzător, prin emisiunea unor acţiuni care vor fi alocate acţionarilor SIBEX. Astfel, BVB va emite un număr maxim de 401.401 acţiuni, urmând ca valoarea capitalului social al BVB să fie majorată de la 76.741.980 lei la cel mult 80.755.990 lei, acesta urmând să fie împărţit în maxim 8.075.599 acţiuni. Majorarea capitalului social al BVB va fi de 4.014.010 lei, iar prima de fuziune (câştigul estimat prin fuziune) - de 10.385.212 lei. Titlurile nou emise de BVB vor fi alocate acţionarilor SIBEX înregistraţi în registrul acţionarilor la data de înregistrare stabilită prin hotărârile AGA. Conform estimărilor din raport, activele totale ale BVB vor creşte de la 99.060.988 lei la 116.036.243 lei.

Acţionarii societăţilor participante la fuziune care nu au votat în favoarea tranzacţiei au dreptul să se retragă din respectivele societăţi şi să ceară cumpărarea acţiunilor lor de către societăţile relevante. Preţul plătit de societatea relevantă pentru titlurile acţionarului care se retrage va fi stabilit de un expert autorizat independent, ca valoare medie ce rezultă din aplicarea a cel puţin două metode de evaluare recunoscute de legislaţia în vigoare la data evaluarii.

Având în vedere calitatea de operatori de piaţă şi de sistem supravegheaţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a societăţilor participante la fuziune, operaţiunea se poate finaliza sub condiţia obţinerii aprobărilor din partea ASF şi va deveni efectivă la data implementării.

După avizarea proiectului de către directorul Oficiului Registrului Comerţului competent şi/sau de către persoana desemnată în condiţiile legii şi după îndeplinirea formalităţilor legale privind publicarea acestuia, proiectul va fi prezentat AGA societăţilor participante în scopul aprobării.

Potrivit declaraţiilor făcute de-a lungul timpului de directorului BVB Ludwik Sobolewski, fuziunea dintre cele două burse reprezintă o metodă de conservare a activelor acţionarilor Sibex care sunt şi acţionari ai BVB, dar, în acelaşi timp, evaluarea trebuie să fie corectă, ca să nu fie în detrimentul celorlalţi acţionari ai BVB.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ancuta este groparul. El a nu a vrut fuziunea. a mimat intotdeauna dar nu a vrut in nici un fel ca nu se regasea in noaua bursa fuzionata. Asta e adevarul . il stie toata lumea. Isi merita teapa carea a luat-o de la Tepes!

    1. Ai fost primul gropar al Sibex vânzând acțiunile Sibex (5%) lui Sima la suprapreț (2 lei) după ce ai văzut că nu-l poți corupe pe Ancuța să ia 1,0 mil. euro de la Sima, afacere în care aveai și tu 50.000 euro. Țepele tale se vor încheia odată și cu procurorii corupți care fură documente din dosare, care inventează probe și fapte neadevărate împreună cu martorii tăi mincinoși Bogdan Ivan (care-și retrage minciunile să nu intre la pușcărie), Dichel, Rebegel, etc.Locul vostru (la toți) este asigurat la pușcărie, vedeți deja primele încheieri penale. SE VA TERMINĂ ODATĂ CU ȚEPELE CELUI CU NUME PREDESTINAT ȚEPEȘ

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb