Fostul preşedinte al Directoratului CFR Călători, Vasile Secară, a fost pus sub control judiciar, fiind acuzat de şantaj, de către procurorii DNA Braşov, în dosarul în care este cercetat şi fostul director al Sucursalei Regionale de Transport Feroviar de Călători Braşov, Gheorghe Rădulescu.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au dispus, marţi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pentru 60 de zile, până în 3 aprilie, faţă de Vasile Secară, preşedintele directoratului SNTFC "CFR Călători" SA la data faptelor, cercetat pentru şantaj.
"Începând cu luna august 2014, în calitate de director al SNTFC «CFR Călători SA», în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Rădulescu Gheorghe - directorul SRTFC BRAŞOV (cercetat în aceeaşi cauză în stare arest la domiciliu), a efectuat acte de constrângere morală (ex. convorbire telefonică din care rezultă ameninţarea cu evacuarea din locuinţa de serviciu şi cu desfacerea contractului de muncă) asupra unui angajat al SRTFC Braşov, cu scopul de a-l determina pe acesta din urmă să renunţe la un litigiu de muncă înregistrat la Tribunalul Braşov, prin care solicita să fie repus în funcţia de director al SRTFC Braşov", au scris procurorii în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
Anchetatorii susţin că Vasile Secară urmărea să îl ajute pe Gheorghe Rădulescu să-şi păstreze funcţia în care tocmai fusese numit, evitând astfel o posibilă reintegrare ca director a lui Ioan Stegaru. În perioada în care se află sub controlul judiciar, fostul preşedinte are interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu mai multe persoane indicate de procurori. De asemenea, este obligat să se prezinte la DNA Braşov ori de câte ori este chemat, să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere şi să anunţe procurorii dacă îşi schimbă locuinţa.
Secară a demisionat luni din funcţia de preşedinte al Directoratului CFR Călători, pe care o deţinea din aprilie 2014.
Celălalt acuzat din dosar, Gheorghe Rădulescu, este din 29 ianuarie în arest la domiciliu, fiind acuzat că l-a şantajat pe fostul şef al serviciului, Ioan Stegaru, cu care are pe rolul Tribunalului Braşov un litigiu de muncă. Rădulescu a mai fost şef al CFR Călători Braşov, timp de opt ani, în perioada 1998 - 2006, după care în locul lui a fost numit Ioan Stegaru. Acesta a fost concediat în 2012, dar şi-a recâştigat locul prin instanţă, în ianuarie 2014. El nu a stat însă mult în funcţie, pentru că, în iulie anul trecut, a fost din nou înlocuit cu Rădulescu.
Stegaru a dat, încă o dată, compania în judecată, cerând să fie repus în funcţie. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Braşov în 21 iulie 2014, având ca obiect "litigii de muncă - anulare act". Rădulescu a încercat să-l convingă pe Stegaru să renunţe la acţiunea în instanţă, având susţinerea şefilor lui de la Bucureşti, respectiv Vasile Secară şi şeful oficiului juridic al SNTFC, Nicolae Berindeanu - cercetaţi şi ei în acest dosar.
Între cei doi există un conflict mai vechi, după ce Rădulescu l-a acuzat pe Stegaru că şi-ar fi modernizat apartamentul, locuinţă de serviciu, cu banii CFR. În urmă cu câţiva ani, primul a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov împotriva celui de al doilea, pe care îl acuza de "gestiunea frauduloasă" a 10.000 de euro din bugetul sistemului feroviar. Ioan Stegaru s-a apărat spunând că a fost vorba despre un bun comun, care rămâne în proprietatea statului, şi nu a fost trimis în judecată.