FOTBAL ŞI BANI Pariurile, boală grea pentru antrenori şi jucători

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 17 februarie 2016

Pariurile, boală grea pentru antrenori şi jucători

Pariurile, legale şi ilegale, sunt o mare problemă pentru fotbalul european. Nici competiţiile autohtone nu sunt scutite de astfel de griji, marea problemă par să o reprezinte tehnicienii, preşedinţii şi jucătorii care pariază pe meciuri din competiţia internă, chiar dacă regulamentul Federaţiei Române de Fotbal, armonizat cu cel al UEFA, interzice acest lucru. Comisiile abilitate sunt obligate să ia măsuri dure după ce FRF a primit informaţii despre mai multe cazuri de acest gen, jucătorul lui FC Voluntari, Mihai Costea, antrenorul lui CSMS Iaşi, Nicolo Napoli, tehnicianul lui Astra Giurgiu, Marius Şumudică, tehnicianul Flavius Stoican fiind surprinşi în agenţii de pariuri clasice sau având conturi la case online.

Astăzi, antrenorul formaţiei din Giurgiu, Marius Şumudică, va compărea în faţa Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF, de asemenea vor fi audiaţi şi tehnicienii Flavius Stoican şi Nicolo Napoli, aflaţi pe lista neagră a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, deoarece posedă conturi şi au jucat pe site-uri online de pariuri care nu erau acreditate în ţara noastră. Napoli susţine că repectivul cont ar fi fost deschis de fiul său, care era minor la vremea respectivă şi tocmai de aceea s-a folosit de numele său, iar Stoican a declarat că fratele său l-a rugat să facă acel cont, deoarece nu avea un card valid care să-i permită acest lucru. În ceea ce îl priveşte pe Şumudică, acesta nu a mai oferit nicio scuză, dar a afirmat că fenomenul este extrem de răspândit în Liga 1: "Este un dosar pe rol, am fost şi eu înştiinţat, deocamdată nu am ce să comentez. Cer puţină clemenţă din partea presei. În scurt timp se va afla totul. În momentul de faţă, vreau să-mi permiteţi să mă abţin. Comisiile îşi vor face datoria, eu voi face o conferinţă de presă şi voi pune totul la punct. Nu mă ascund, nu trag de timp, sper să se rezolve cât mai repede (...) Peste 80% din Liga 1, fie că sunt conducători, jucători sau antrenori, pariază". Potrivit ProSport, Marius Şumudică ar fi mizat în repetate rânduri sume ce variau între 500 şi 900 de euro pe diverse partide din Liga 1, dar şi pe meciuri din Liga Campionilor, Europa League sau ale echipelor naţionale U17, U19 şi U21 ale României, singura circumstanţă atenuantă fiind aceea că nu a pariat pe meciurile echipei sale, Astra Giurgiu. Regulamentul disciplinar al FRF prevede o suspendare de doi ani şi o amendă de 300.000 de lei pentru cei găsiţi vinovaţi. Pe 24 februarie va fi judecat şi cazul fotbalistului Mihai Costea, care între timp a plecat din Liga 1, acum joacă la Al Ittihad Kalba, echipă din a doua divizie a Emiratelor Arabe Unite.

În aprilie 2015, Departamentul de Integritate al FRF a lansat o platformă online, fotbalcurat.frf.ro, prin care jucătorii, antrenorii şi arbitrii din primele trei ligi pot semnala cazuri de corupţie din fotbal, 20.000 de persoane primind coduri de acces la acest site. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu considera că această platformă va ajuta la însănătoşirea fotbalului autohton: "Este un proiect inovator şi esenţial pentru sănătatea fotbalului românesc. Este prima platformă de raportare a cazurilor de corupţie din România. Jucătorii, arbitrii şi antrenorii pot raporta, chiar sub protecţia anonimatului, diferitele abuzuri. După ce un caz va fi raportat, colegii mei de la Departamentul de Integritate au obligaţia de a lua la cunoştinţă şi a de a răspunde. Un proiect asemănător se va implementa în Belgia şi mai există unul în Finlanda. Prin acest proiect lucrăm cu toate instituţiile abilitate". Până când vom avea şi un prim caz dovedit de trucare a unui meci, comisiile îşi pot "face mâna" cu câţiva împătimiţi ai pariurilor, care nu sunt foarte preocupaţi de respectarea regulilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb