"Franklin Templeton", tot mai aproape de preluarea conducerii Fondului Proprietatea

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 iunie 2010

Mark Mobius, preşedintele "Franklin Templeton"

Mark Mobius, preşedintele "Franklin Templeton"

Dacă amendamentele la Ordonanţa 81/2007 privind funcţionarea Fondului Proprietatea (FP) vor fi adoptate de plenul Parlamentului, mai este nevoie doar de convocarea Adunării Generale a Acţionarilor Fondului pentru ca "Franklin Templeton" să preia administrarea FP, a declarat, pentru ziarul BURSA, avocatul Corin Trandafir, membru în Consiliul de Administraţie al Fondului.

Marţea trecută, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil amendamentele aduse Ordonanţei 81, înlăturând, astfel, obligativitatea ca modificările aduse Actului constitutiv al FP să fie aprobate printr-o Hotărâre de Guvern. Noul act constitutiv cuprinde prevederi privind forma de administrare şi numirea companiei "Franklin Templeton" ca administrator al FP.

"Consider că amendamentele vor fi aprobate şi de Plenul Parlamentului. Când spun asta, mă bazez pe faptul că ele au fost adoptate cu unanimitate de Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor şi că la votul Comisiei Juridice din Cameră a fost o singură abţinere", ne-a mai spus Corin Trandafir.

Deşi Mark Mobius, preşedintele "Frank-lin Templeton", avertiza, în urmă cu două săptămâni, că listarea FP este puţin probabilă anul acesta, Corin Trandafir este mai optimist: " Administratorul Fondului va fi cel care va decide momentul oportun pentru lis-tare. Cred, totuşi, că Mark Mobius a tras un semnal de alarmă privind depăşirea termenelor iniţiale pentru preluarea administrării Fondului şi a listării lui atunci când a menţionat posibilitatea amânării cotării FP".

Printre cele mai importante amendamente la Ordonanţa 81 se numără şi eliminarea necesităţii de a lista FP printr-o Ofertă Publică Iniţială (IPO) şi anularea celor 500 milioane de acţiuni pe care statul le-a subscris la capitalul social al Fondului, dar nu le-a plătit. Anularea acestor acţiuni face posibilă distribuirea de dividende către acţionarii Fondului, din profitul aferent ultimilor doi ani.

Statul ar putea lua dividende de 654 milioane lei

Fondul Proprietatea a avut un profit de circa 730 milioane de lei în 2009 şi de 424 milioane de lei în 2008. Potrivit legii, Fondul Proprietatea trebuie să distribuie cel puţin 50% din profit sub formă de dividende. În ultima vreme, au circulat mai multe zvonuri cum că statul ar dori distribuirea întregului profit.

Dacă amendamentul privind anularea acţiunilor nevărsate de stat la capitalul social al Fondului va fi adoptat de Parlament, Fondul ar putea distribui dividende aferente ultimilor doi ani, demers blocat până în prezent.

Ministerul Finanţelor, care controlează 56% din acţiunile FP, ar putea încasa dividende în valoare de maxim 654 milioane de lei, în eventualitatea în care s-ar distribui integral profitul Fondului, din ultimii doi ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu inteleg!

    Se stie ca mai este nevoie ca Guvernul sa aprobe si noul act constitutiv al FP. Oare nu stia nici Corin Trandafir sau o fi uitat?

    Si... sa nu uitam de cat timp este ordonanta 81 in Parlament, deci...hai sa fim seriosi... FP nu va fi la BVB anul asta. 

    1. daca amendamentele trec de plen, actul constitutiv va fi aprobat in AGA, nu mai este nevoie de HG

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb