Franks: FMI ar fi sprijinit şi o altă soluţie de reducere a deficitului bugetar

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 26 mai 2010

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar fi sprijinit şi o altă soluţie de reducere a deficitului bugetar, dacă Guvernul ar fi ales o altă variantă din cele discutate, susţine şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

Oficialul FMI a declarat, pentru Mediafax: "Am discutat cu autorităţile un număr mai mare de opţiuni. În final, Guvernul a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este cea care a fost luată (n.r. reducerea cheltuielilor sociale). Guvernul a avut obligaţia să adopte opţiunea cea mai adecvată pentru ţară şi noi sprijinim faptul că ei s-au angajat la acest lucru".

Jeffrey Franks a declarat că, în cadrul discuţiilor care au avut loc la Bucureşti, FMI a propus o serie de variante care includeau majorări de taxe, dar şi Guvernul avea la un moment dat, printre variantele sale, opţiunea creşterii taxelor: "Am discutat un număr mai mare de opţiuni. Am pus anumite variante pe masă, dar şi Guvernul a pus anumite variante pe masă. Variantele pe care le-am pus noi pe masă includeau majorări de taxe. Unele dintre opţiunile Guvernului discutate la un anumit moment includeau majorări de taxe. În final, Guvernul a luat decizia că cea mai bună soluţie este de a inversa creşterile de cheltuieli care s-au realizat în anii anteriori".

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu:

"Pe parcursul negocierilor desfăşurate în perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucureşti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Fondul Monetar Internaţional a considerat în mod constant că reducerea cheltuielilor salariale şi sociale este obligatorie pentru o corectă ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discuţiilor, FMI a propus în mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% şi a cotei unice la 20%. În niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusă reducerea imediată a salariilor în sectorul bugetar cu minimum 20%.

Îmi este greu să înţeleg în ce măsură creşterea TVA la 24% şi a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogaţi. Ar fi fost afectată întreaga populaţie a României, inclusiv persoanele care în anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat.

Decizia Guvernului României a fost aceea de a nu majora taxele ci de a ajusta cheltuielile în cele două sectoare în care acestea au depăşit cu mult limitele normalităţii economice, în scopul stabilizării imediate şi pe termen mediu şi lung a acestora."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb