Franţa intenţionează să interzică toate vehiculele pe benzină şi motorină până în 2040, pentru a trece la variante care nu poluează, a anunţat joi ministrul Mediului de la Paris, Nicolas Hulot, citat de The Independent.
El a prezentat o serie de măsuri din planul preşedintelui Emmanuel Macron de a elimina, practic, emisiile de carbon din ţară până în 2050.
Hulot a admis că acest obiectiv pune presiune pe producătorii francezi de maşini, dar a dat asigurări că aceştia au deja proiecte care le vor permite să "poată îndeplini această promisiune"
Pentru a face faţă mai uşor schimbării, familiile mai sărace vor beneficia de o primă pentru a renunţa la vehiculele poluante în favoarea unor alternative nepoluante.
Oficialul a mai anunţat, în conferinţa de presă, că Franţa va renunţa din 2022 să mai utilizeze cărbune în producţia de electricitate şi că investiţii în valoare de până la patru miliarde de euro vor permite creşterea eficienţei energetice.
Aceste angajamente se înscriu într-un plan pe cinci ani pentru a încuraja energia "verde" şi a îndeplini promisiunile asumate de Hexagon în baza Acordului de la Paris.
Pe plan agricol, Hulot a anunţat planuri de a pune capăt importurilor de produse precum uleiul de palmier sau soia crescută nesustenabil, care contribuie la despădurire în întreaga lume, în special în Pădurea Amazoniană, în Asia de Sud-Est şi în Congo.
Fostul jurnalist a explicat că despădurirea reprezintă 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Potrivit lui, ar fi o "schizofrenie" să fie încurajaţi actorii industriali să îşi reducă emisiile de gaze poluante, în timp ce acceptăm ca milioane de copaci, care absorb dioxid de carbon, să fie doborâţi.
Ministrul a explicat că Guvernul său vrea să asigure că Franţa va conduce lupta împotriva încălzirii globale.
"Vrem să demonstrăm că lupta împotriva schimbării climatice poate duce la o îmbunătăţire a vieţii de zi cu zi a francezilor", a adăugat el, citat de News.ro.
Anunţul lui Hulot vine după ce Volvo a anunţat miercuri că intenţionează să construiască numai maşini electrice şi hibrid începând din 2019.
Franţa nu este singura ţară care intenţionează să renunţe la automobilele cu motoare pe combustie. Olanda şi Norvegia au anunţat anterior că vor să renunţe la motoarele diesel sau pe benzină până în 2025, iar Germania şi India au anunţat planuri similare pentru înainte de 2030.