Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, şi-a exprimat astăzi opoziţia faţă de revenirea la regulile de disciplină bugetară care existau în Uniunea Europeană înainte de a fi suspendate în contextul crizei Covid-19, transmite AFP, potrivit Agerpres.
"Nu ne putem imagina reintroducerea aceluiaşi Pact de stabilitate şi creştere. Este nevoie de reguli bugetare? Cu siguranţă. Trebuie ca aceste reguli să fie revizuite? Cu siguranţă şi asta", a declarat Clement Beaune.
Uniunea Europeană a suspendat în luna martie aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut.
După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.
Între timp statele membre încep să se îngrijoreze de momentul în care regulile de disciplină bugetară vor fi reintroduse. Cu prilejul unei reuniuni a miniştrilor europeni de Finanţe care a avut loc în data de 11 septembrie, comisarul european al Economiei, Paolo Gentiloni, s-a ferit să avanseze o dată exactă la care ar urma să se revină la normal.
"Nu vom putea reintroduce Pactul de stabilitate aşa cum l-am cunoscut înainte pentru că a trecut criza, pentru că suntem într-o perioadă în care va fi nevoie, mai mult decât înainte de criză, să investim în economiile noastre", a insistat Clement Beaune, citând în special tranziţia ecologică şi tranziţia digitală, care au devenit priorităţi la nivelul Uniunii Europene.
"La ieşirea din criză vom avea praguri de deficit dar nu şi praguri de îndatorare, care vor fi foarte diferite de lumea pe care am cunoscut-o timp de mai mulţi ani peste tot în Europa", a adăugat responsabilul francez.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2020, 18:29)
Trebuie stransa cureaua din nou. Cheltuielile sunt enorme iar veniturile foarte mici.