Grupul independent "Forest Stewardship Council" (FSC) a confirmat că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerţul cu lemn ilegal, afirmă organizaţia de mediu World Wide Fund (WWF) România într-un comunicat de presă.
În consecinţă, WWF cere companiei Holzindustrie Schweighofer să ia măsuri imediate ca să soluţioneze neregulile şi ilegalităţile din fluxul său comercial, precum şi din recoltarea lemnului obţinut în condiţii suspecte din terenuri forestiere. Cererile vin ca urmare a deciziei de ieri a FSC de a plasa certificarea Holzindustrie Schweighofer într-o perioadă de probă.
Johannes Zahnen, Specialist forestier al WWF, a declarat: "Grupul de experţi FSC ce a realizat această investigaţie a concluzionat că există dovezi puternice care arată că Schweighofer a fost implicată pentru o perioadă mai lungă de timp în exploatarea forestieră ilegală şi în comerţul cu lemn ilegal".
FSC a decis, totuşi, să permită firmei de prelucrare a lemnului să folosească în continuare logoul FSC care garantează că lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale, economice şi ecologice.
În urma acestei decizii, Johannes Zahnen de la WWF a afirmat: "Decizia poate fi considerată prea uşoară de Schweighofer şi de către alte companii, dându-le mână liberă în a utiliza metode ilegale, fără a risca să piardă dreptul de a folosi logoul FSC".
Potrivit WWF, hotărârea FSC evidenţiază condiţiile ce trebuie îndeplinite de către HS pentru a evita disocierea de FSC, înainte de următoarea reuniune a Comitetului Director Internaţional al FSC în februarie 2017: "Să declare în mod public responsabilitatea pentru anumite nereguli în lanţurile lor de aprovizionare şi angajamentul lor de a aborda deficienţele relevante, în colaborare cu organizaţiile societăţii civile. Să demonstreze că este angajată într-un dialog transparent şi constructiv cu factorii interesaţi din zona de mediu şi de social, cu privire la un plan clar cu măsuri corective construit pe baza recomandărilor comisiei pentru soluţionarea reclamaţiilor. Acest plan va adresa atât deficienţele semnificative încă existente în cadrul operaţiunilor HS, cât şi impactului major asupra pădurilor şi a persoanelor cauzat de neregulile din operaţiunile lor. Să prezinte un plan preliminar de măsuri corective spre aprobarea bordului FSC".
În urma unei plângeri din partea WWF, depusă în noiembrie 2015, FSC a numit o comisie independentă pentru soluţionarea reclamaţiilor pentru a investiga acuzaţiile împotriva Schweighofer. În acest proces, comisia a analizat mai mult de 400 de documente şi a efectuat o serie de interviuri, informează comunicatul de presă.
Raportul comisiei confirmă că există dovezi că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerţul ilegal cu lemn atât prin acceptarea lemnului ilegal în fabricile sale, cât şi prin propriile sale acţiuni din interiorul acestor fabrici. De asemenea, constatările comisiei demonstrează că Schweighofer a dezvoltat un sistem de aprovizionare care încurajează supraexploatarea nivelurilor de producţie prevăzute legal, pentru a satisface cerinţele de volum şi s-a asociat cu firme şi persoane fizice împotriva cărora s-au adus acuzaţii de acţiuni ilegale şi corupte, precizează comunicatul de presă. De asemenea, comisia este conştientă de acuzaţiile mai recente de ilegalitate şi corupţie în legătură cu lemnul obţinut în Ucraina pentru fabricile Schweighofer din România, însă acestea nu au fost investigate.
Într-un interviu acordat în vara acestui an, domnul Dan Bănacu - Director la Holzindustrie Schweighofer, spunea că firma austriacă participă la eradicarea fenomenului tăierilor ilegale şi se supune oricăror controale efectuate de autorităţi, fiind responsabili pentru ceea ce fac: "Legea sancţionează de multe ori şi vânzătorul şi cumpărătorul în cazul unor practici neconforme. În continuare, facem eforturi pentru asigurarea legalităţii provenienţei lemnului pe care îl prelucrăm, prin verificări ale furnizorilor şi ale originii lemnului, urmărind traseul avut de acesta până la zona din care a fost recoltat. Dorim să participăm la eradicarea fenomenului tăierilor ilegale, să fim parte din soluţia punerii pe un făgaş normal, de corectitudine şi transparenţă, a întregii industrii forestiere". Referitor la combaterea tăierilor ilegale de lemn din România, Dan Bănacu preciza: "Suntem de aceeaşi parte a baricadei cu autorităţile statului, cu ONG-urile şi cu societatea civilă în ceea ce priveşte efortul de stopare a ilegalităţilor care mai pot exista în sector. În acest scop, în nenumărate rânduri ne-am exprimat disponibilitatea de a conlucra şi de a elabora strategii eficiente. Noi suntem primii care susţinem o asemenea iniţiativă. Primordial este controlul sursă, adică la pădure, apoi controlul transporturilor. Pe de altă parte, este mult mai simplu să controlezi activitatea unei fabrici mari decât activitatea unor fabrici mici amplasate în locaţii greu accesibile şi greu de urmărit".
Holzindustrie Schweighofer: "Vom folosi perioada de supraveghere pentru a intensifica procesul de îmbunătăţire, transparentizare şi strictă respectare a legislaţiei"
Compania Holzindustrie Schweighofer ne-a transmis cu privire la decizia FSC: "Consiliul FSC a luat decizia de a supune Grupul Schweighofer unei perioade de supraveghere în contextul procedurii de dezasociere. Vom folosi perioada de supraveghere pentru a intensifica procesul de îmbunătăţire, transparentizare şi strictă respectare a legislaţiei, proces deja început în cadrul organizaţiei noastre. Aceste eforturi vor fi comunicate în mod deschis şi public".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2016, 08:41)
interviul din iunie pe care i l-ati facut o fi fost o murdarie platita
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2016, 17:16)
Hmmmm se vede cu ochil liber.