Fugă fără precedent a capitalului străin din economiile emergente

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 martie 2020

Fugă fără precedent a capitalului străin din economiile emergente

Datele în timp real de la Institute of International Finance (IIF) arată ieşiri extrem de mari ale capitalului de pe pieţele emergente, care le-au depăşit cu mult pe cele din perioada acută a crizei financiare globale din toamna anului 2008 (vezi graficul).

Un şoc asemănător celui din perioada crizei financiare globale s-a înregistrat în luna mai 2013, când Federal Reserve a anunţat planurile pentru temperarea programului de relaxare cantitativă. În urma reacţiei violente a pieţelor, în special a celor de obligaţiuni guvernamentale, banca centrală americană a revenit asupra deciziei şi a anunţat o nouă etapă a relaxării cantitative, care a adăugat 1,5 trilioane de dolari bilanţului său până în 2015. Criza de pe bursele din China, din vara anului 2015, a avut un efect negativ semnificativ mai redus asupra fluxurilor de capital către economiile emergente.

Datele de la IIF arată ieşiri cumulate ale capitalului de aproape 60 de miliarde de dolari începând din ultima parte a lunii ianuarie 2020 până în prezent, în condiţiile în care analiza include pes­te 20 de economii emergente, printre care se regăsesc India, China, Africa de Sud şi Turcia.

Epidemia de coronavirus este caracterizată drept "şoc fără precedent" în analiza de la IIF, care avertizează că vor exista ajustări brutale ale deficitelor de cont curent, pe fondul reducerii substanţiale a finanţărilor externe.

"Şocurile asupra fluxurilor de capital vor rămâne deosebit de severe, chiar dacă efectele pozitive ale unor politici macroeconomice se vor manifesta în curând", se mai arată în raportul de la IIF.

În plus, "oprirea bruscă a fluxurilor de capital reprezintă un risc extrem de ridicat mai ales pentru ţările cu nevoi ridicate de finanţare externă".

Analiştii de la IIF susţin că, raportat la nivelul rezervelor valutare, cel mai mare necesar de finanţare se înregistrează în Turcia şi Africa de Sud, în timp ce vulnerabilităţi semnificative se înregistrează în Chile şi Columbia, pe fondul scăderii preţurilor materiilor prime.

Economia noastră se află, din păcate, în această categorie a necesarului ridicat de finanţare externă, pe fondul creşterii explozive a deficitului de cont curent în ultimii ani, iar ajustarea brutală a dezechilibrelor externe reprezintă aproape o certitudine.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Ar fi fost bună și necesară o sugestie a autorului despre cum "rezolvam" problema, altfel rămânem pe mana si la cheremul politrucilor.

    1. Nu exista nici o solutie pentru asta, cine sa mai pomenit sa opresti toata economia, e ca si cum cineva sa hotarat sa inchida calculatorul si sa il si scoata din priza, e un soc brutal iar pentru asta nu exista o solutie, decat poate “ helicopter money “

      Acest autor sa-ți dea soluții?cu articolele sale lungi,plictisitoare și pesimiste cu citate din ziare de specialitate adesea copiate cu citarea unor "experți "de ocazie occidentali deasemenea panicarzi și pesimiști așa ca dacă citești te duci la bursa și Îți lichidezi portofoliul.

      Articolele lui Rechea sunt lungi doar pentru analfabeti si plictisitoare doar pentru prosti.

      Cu toate astea le citesti!

      Oare esti prost sau analfabet sau ambele? 

      Analfabet prost = descrie o situatie existenta a persoanei ce nu citeste cu atentie comentariul respectiv

    Sper că sunteți conștienți că suma enorma de bani din Quantitative easing trebuia scoasă odată și odată din sistem, printr-o devalorizare masivă a tuturor activelor. Cine va fi cel mai afectat? Ați ghicit - pulimea, sclavii, care vor ajunge pe drumuri. Marile capitaluri vor fi extrase și parcate, la loc, acolo de unde au venit, adică în paradisurile fiscale iar economiile emergente vor rămâne strict cu ce au avut la început, cel mult bani de mâncare, de pe o zi pe alta.

    1. Da, exact asta e adevarul! Unul din adevaruri, mai sunt si altele...

    Pietele trebuie sa ajunga pe adevăr, si la bani, credite, imprumuturi, dar si la actiuni, materii prime.

    Se tranzactioneaza prin derivate de sute, mii de ori, valoarea obiectului concret. 

    Ei nu tranzactioneaza actiuni efectiv, sau materii prime efectiv, ei tranzactioneaza hartii care deformeaza mutileaza si rup pietele de adevar. 

    De exemplu, volatilitatea riscului e pe maxim, dar aurul, activ de acoperire la risc a scazut ceva. 

    Credeti ca a vandut cineva aur fizic ? 

    Sigur nu, poate chiar se cumpara, pe piete fizice se spune ca ar creste din cauza cererii. 

    Vand virtual cei cu apel in marja si cei cu derivate. 

    Concret : derivate trebuie sa ramana numai cele cu livrare fizica la scadenta.

    In toata gama de produse. 

    1. Nu inteleg de ce va speriati. Sa fie "sange" cat mai mult pe strada .Cumparati active cat mai puteti, pt ca vor creste si mai mult imediat.Omenire progreseaza continuu , nu sta dupa nimeni.Evoluam, avem inteligenta artificiala ,roboti ,productivitate imensa.. voi vreti sa ramanem la nivelul sec XX?

    Eu sunt mai optimist. Daca e sa facem o imagine globala asupra acestor piete emergente stim ca ele ocupa peste 70% din teritoriu lumi si cuprinde peste 85 % din populatie. Romania ca tara are o pozitie destul de privigeliata din punct de vedere geo/strategic si nunumai.Suntem o piata emergenta dar f.mult va depinde de masurile si reglementarile care se vor lua dupa aceasta pandemie.Nu am pozitia de a da vre-un sfat, dar avem destul de multi specialisti care sa vina in a aduce aceasta tara pe scara predictibilitati in sensul ca in final sa avem cat mai putin de suferit. Cat priveste "analfabetismul politic" al unora..trebuie lasati sa-si faca ritualul,deoarece se vede clar ca nu ai cu cine merge la lupta,,se vede clar ca ei si acum se pozitioneaza pe tot felul de cancanuri,ironizari si pozitii de mari sfatosi

    La televizor, posturile tabloide de tip Digi, Antena3, etc. alterneaza prezentarea situatiilor tragice - sicrie, morti, moarte, boala, FRICA, cu glume tampite facute de niste idioti ai capitalismului.. si puse pe net. Nimic mai oribil si mai sinistru. Lumea e pazita cu arma la fund sa nu iasa din casa, in diverse tari iar altii iau lucrurile in caterinca, potrivit creierului redus pe care il au.

    1. ...,..asta am subliniat si eu..si vad ca primesc confirmarea si de la alti.

      daca nu intelegi ca trebuie evitat supra solicitarea sistemului medical e bine....nu faci parte din oamenii care sint de acolo si care au si ei un creier si care nu au cum sa-ti explice ca se prea poate sa mori acolo in spital in moe=mentul cind esti bolnav pentru ca nu ai evitat imbolnavirea prin renuntare la munca, distractie si socializare

    Am citit articolele dlui Rechea si vad ca toate sunt critice. Imi aduc aminte de articolele unui ziarist care a ajuns ministru intr-un guvern PNTCD (nu-mi mai amintesc numele lui acum). Abia astept sa-l vad pe dl Rechea intr-un govern PSD. E la fel ca fostul jurnalist PNTCD-ist: critica tot, dar nu da solutii. Oare MACHE nu-i cere sa vina si cu idei la problemele pe care le gaseste in toate economiile, fie ca sunt germana, Americana, europeana in general etc? Terminati cu articolele de genul "show tv"!

    1. L-am identificat si pe marele journalist economist PNTCD-ist care a ajuns ministru dupa ce a criticat tot in presa, dar, ca ministru, a fost aproape insesizabil: ILIE SERBANESCU. Dl Rechea este urmsul demn al lui Ilie Serbanescu. Baga mare MACHE! Cu Rechea umpli paginile ziarului si scapi ieftin!

      Nu pot lasa ironia la adresa d-lui Ilie Serbanescu fara o replica. Cand i s-a oferit postul de prim-ministru, a constatat ca pur si simplu nu avea nici un cuvant in formarea propriului guvern. Adica toti ministrii ii erau impusi pe diverse interese ale unora. Dumnealui trebuia doar sa deconteze apoi proasta pregatire a acestora. Bineinteles ca a facut ceea ce ar face orice om integru. A renuntat la acest post de fatada, si-a prezentat demisia.

      N-o sa-l vezi in nici un guvern niciodata. Unii sunt scriitori altii sunt practicieni adica oameni care-si asuma riscuri e o diferenta mare. Nu te costa si nu pierzi nimic daca scrii orice cand intri in economie e alta lume. Plus ca autorul in ciuda unor eforturi vadite de a citi jdemii de articole in 10 limbi straine ceea ce bravo lui daca stie atatea si are timp sa clickuiasca pe zeci de saituri nu are solutii ci numai critici si prabusiri si ultimatumuri care nu s-au intamplat. Bashca limitari ale intelegerii sistemului financiar bancar. Cine are timp n-are decat sa citeasca articolele astea :)

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb