România are cel mai bun platou continental la Marea Neagră pentru energie eoliană din Europa, a spus vineri Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean care controlează compania Grup Servicii Petroliere (GSP). Comănescu a mai spus, vineri, la Halânga, Mehedinţi, unde a semnat cu Romgaz (SNG) un proiect pilot de centrală pe gaze şi parc fotovoltaic, că prin GSP Power, cea mai nouă divizie a companiei sale, are de gând să se implice la construirea de noi capacităţi de producţie.
Comănescu a declarat: "Obiectivul nostru este să construim şi să exploatăm centrale electrice. Este primul pas spre o reţea de centrale electrice flexibile, de 1.000 MW. (...) Construim până la 1.000 de MW. Acesta este un proiect pilot în care facem o combinare pe gaz cu energie verde, solară. Ne vom implica şi pe mare. Este partea mea de suflet, acolo suntem deja în faza de maturitate. Avem experienţă ca şi companie în dezvoltarea de echipamente offshore pentru centrale eoliene. Cred că potenţialul este foarte mare, de mii de MW de centrale eoliene. Ştiţi foarte bine că România are un platou continental fantastic pentru centrale eoliene, pot să spun ca este cel mai bun din Europa. Compania noastră a făcut măsurători în domeniul vântului, a vitezei vântului, durată, şi este ceea ce au dovedit şi studiile - că este cea mai bună zonă din Europa pentru centrale eoliene. Văzând şi plăcând, noi nu suntem un investitor în centrale eoliene, dar suntem un constructor şi operator".
Comănescu a fost întrebat, având în vedere că a început să fie implicat în proiecte de producţie de electricitate, dacă este pregătit să construiască capacităţi eoliene în Marea Neagră.
"Am văzut compania Hidroelectrica (că vor să facă eoliene în Marea Neagră), cred că şi alte companii vor dezvolta, noi suntem gata să-i sprijinim. Avem experienţa necesară, construim în momentul de faţă o instalaţie suport pentru o centrală eoliană de 50 de MW pentru sudul Franţei", a spus Comănescu.
Potrivit studiilor citate de Comănescu, platoul continental al României de la Marea Neagră este foarte stabil din punct de vedere tectonic şi permite instalarea eolienelor chiar şi la doar 5 metri în sol. Totodată, eolienele din Marea Neagră deja instalate pot produce electricitate 7-8 luni din an, în timp ce în alte regiuni centralele eoliene produc doar 5-6 luni pe an.
Omul de afaceri a anunţat oficial înfiintarea celei mai noi divizii a Grup Servicii Petroliere, GSP Power, care se ocupă cu proiecte de investiţii în zona de producere de energie electrică. Compania este condusă de Carmen Neagu, care a ocupat în ultimii ani mai multe funcţii de conducere în companii din sectorul energetic.
Printre altele, Comănescu a mai spus că platformele de producţie ale Black Sea Oil & Gas (BSOG) din Marea Neagră pentru proiectul de gaze din offshore Midia vor fi instalate până la finalul lunii noiembrie.
"O să vedeţi (că) la Constanţa a început lansarea conductei proiectului BSOG. Platformele de producţie ale BSOG sunt aproape de instalare la sfârşitul lunii noiembrie", potrivit lui Gabriel Comănescu.
Centrala nouă de la Halânga, Mehedinţi, ar urma să aibă 150 de MW putere instalată pe gaze cu o eficienţă de 48%, potrivit proiectului. Centrala va fi importantă pentru echilibrarea sistemului având în vedere că poate fi pornită în 30 de secunde şi poate ajunge la capacitatea maximă în 2 minute.
Pe lângă centrala nouă pe gaze va fi construit şi un parc fotovoltaic de 50 de MW pe un teren de 96 de hectare (depozit de zgură) ce va fi ecologizat. Proiectul ar urma să fie finanţat de către GSP, care va opera centrala, în timp ce Romgaz va livra gazele şi va primi energia electrică.
1. Plateste-ți datoriile
(mesaj trimis de Marian în data de 14.09.2020, 09:22)
Mai crede oare cineva poveștile mincinoase ale acestui escroc?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 13:01)
Bine punctat! Înainte de toate să dea salariile angajaților la zi, să i respecte pe angajații bine pregătiți și să scape de lesturile umane mincinoase și cu talent in a spala urechile domnului patron de la Doicești. Comanescule nu mai aplecă urechea la toți idioții care îi tii pe langa tine (Bratu, Crăiță, idiotul de Bădescu și mulți alții) care efectiv ți au mâncat banii și o mare parte din putinii neuroni prin acțiunile lor de limbi in ureche, dealtfel lucrul la care se pricep de minune...excelează! ????????????????????????????
1.2. Ha-ha-ha (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ionuț G în data de 14.09.2020, 20:33)
Romgaz, SEN, D.E.N.( prescurtare pentru cunoscatori) , ati belit-o! Comănescu se ocupa de politici energetice! Zeci de milioane datorii la Portul Constanța , salarii loc! GSP New! Platformele?? De coșmar!!! Braga ba, ziaristul! Doi mici si-o bere!
2. depozit de zgura ecologizat
(mesaj trimis de alex în data de 14.09.2020, 12:26)
Haldele si depozitele de deseuri sunt dificil de ecologizat intrucat exista problema infiltrarii chimicalelor in profunzime (inclusiv in panza freatica).
Panourile fotovoltaice nu sunt insa afectate de poluarea din sol, asa incat infiintarea unui parc fotovoltaic pe astfel de terenuri compromise este o solutie foarte buna pentru valorificarea lor.
2.1. Mozart (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Nicol în data de 15.09.2020, 14:24)
Î-mi pare bine de cuvânt "care zidește". Vă rog informați-vă și cu privire la recondiționarea solurilor (recte: zgură de cărbune), cum am făcut -o și eu, urmărind pe YouTube două documentarii: Mistere la Limitele Cunoașterii ( citez din memorie) autor Daniel Roxin de la "Nașul TV". Invenție românească a d-lui ing. expert:Iulian Horet _Instalație de PIROLIZĂ ce ar putea bonifica toată terra"
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 12:44)
Aliat cu Volintiru vor face si Romgazul praf.Sau doar Romgazul !!!Volintiru mai are falimentul Vulcan la activ si "invetitia" din Grecia din care s-a retras !!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2020, 20:16)
Să-și plătească angajați și pe cei care au plecat din lipsa salariilor, un șarlatan care își lasă angajații neplătiți doar pentru lăcomia lui și a acoliților care îl sprijină de n-ar crapa dracu odată să îl sature
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2020, 07:17)
Din păcate,acest gen de lepădături,sunt promovați va oameni de afaceri,politicieni, oameni pe care se bazează Romania! De aceia , când apare o problema adevărată ,gen vivid, dovedesc cat de praf suntem că țara .....degeaba avem o tara bogată in de toate ,daca hoția e ridicata la rang de cinste !
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2020, 07:17)
Din păcate,acest gen de lepădături,sunt promovați va oameni de afaceri,politicieni, oameni pe care se bazează Romania! De aceia , când apare o problema adevărată ,gen vivid, dovedesc cat de praf suntem că țara .....degeaba avem o tara bogată in de toate ,daca hoția e ridicata la rang de cinste !
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.09.2020, 14:07)
Intai datoriile salariale ce le ai la oameni dl. Comanescu. Imi e greu sa cred ca liberalii te sustin, desi toata lumea stie cine esti si ce probleme ai cu angajatii la companiile tale.