Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu, a declarat miercuri, pentru NewsIn, că în acest moment e-România este lansat ca şi concept, pentru a fi cunoscut, urmând să se transforme în portal operaţional până la sfârşitul anului.
"Eu am lansat un concept, nu un portal. Portalul e-România va deveni operaţional până la 31 decembrie 2009. Acest concept a fost realizat din resurse proprii de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) şi Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale şi alţi colaboratori. În acest moment nu este un portal funcţional, ci doar un concept bazat pe modelele austriac şi britanic. Până la finele anului vom proceda la modificarea actualului concept, care nu va fi automat transformat în portal", a declarat pentru NewsIn ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu.
Acesta a mai adăugat că e-România este un concept care întâi a fost redactat, prezentat şi urmează să se primească propuneri. "Tocmai de aceea îl promovez, pentru a deveni cunoscut. Pentru realizarea portalului, vom lucra cu instituţiile specializate pentru fiecare domeniu în parte. Decizia finală în privinţa portalului va fi luată în guvern şi va fi semnată de toţi miniştrii", a mai spus Gabriel Sandu.
Portalul e-România, lansat marţi de guvern, prin Ministerul Comunicaţiilor, include la capitolul dedicat limbii şi literaturii române erori fundamentale de exprimare şi de conţinut, dincolo de faptul că multe fragmente de text sunt copiate, fără citarea sursei, de pe diverse site-uri.
Structurat pe 16 domenii de interes, printre care guvernare, biserică şi educaţie, portalul poate fi accesat la adresa romania.gov.ro. Există şi un domeniu generalist, numit "Despre România", în care vizitatorii ar trebui sa găsească noţiuni de etimologie, cultură, geografie, istorie şi demografie.
Domeniul cultură găzduieşte o subcategorie numită "Limba şi literatura românească - umor românesc", care ar fi trebuit să ofere cititorilor o perspectivă generală asupra principalelor etape din istoria literaturii române precum şi informaţii despre scriitorii emblematici români. Textul publicat pe pagina online este, însă, doar o îmbinare de fragmente care se regăsesc pe diverse alte site-uri.
În privinţa conţinutului, prima eroare este lipsa unui semnatar şi neprecizarea sursei de informare. Astfel, primele două paragrafe, care oferă informaţii generale despre provenienţa şi răspândirea limbii române pe glob sunt identice cu anumite fragmente de pe site-ul enciclopedic wikipedia.ro. Datele privind istoria literaturii române sunt aceleaşi cu cele de pe site-ul ici.ro (pagina de internet a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Informatică din Bucureşti), în timp ce ultimul paragraf, în care se încearcă o analiză a umorului, coincide ad literam cu anumite fragmente de text dintr-un material pe aflat pe crestinortodox.ro, sub semnătura părintelui Dumitru Stăniloaie. Toate textele sunt publicate pe portal cu menţiunea "Copyright 2009 e-România. Toate drepturile rezervate".
Printre cele mai flagrante greşeli de exprimare din texte se numără cacofoniile ("...ca cel din ultima decada..."), dezacordurile ("In proza scrisa, marele nume al timpului a fost Liviu Rebreanu (1885-1944), a carui nuvele Ion si Padurea Spânzuratilor sunt mari capodopere", " Critica si istoria literara a atins un statut profesionist" ), forme greşite ale unor verbe ("Poezia gravita...") şi chiar eludarea predicatului din propoziţie ("O contributie remarcabila a avut-o societatea culturala Junimea (f. 1863) si in special mentorul acesteia Titu Maiorescu (1840-1917), prin lupta caruia impotriva mediocritatii si pentru introducerea criteriilor estetice in stabilirea ierarhiilor de valori").
Niculina Bercea, profesor de limba română la Colegiul Naţional "I. L. Caragiale", doctor în filologie, a semnalat, de asemenea, o serie de erori grave. "Contradicţiile în termeni dovedesc un fapt incredibil: autorii nu stăpânesc conceptele de cultură, literatură, estetică, nuvelă, roman, dar le instrumentează: . Apar numeroase clişee şcolare, idei fără argumente, confuzii între fapte, atitudini, valori:
Textul mai prezintă şi greşeli de redactare, cum ar fi lipsa diacriticelor şi scrierea secolelor cu cifre latine ("secolele 16-18", în loc de "sec. XVI-XVIII"), dar şi omisiunea anumitor semne de punctuaţie sau plasarea lor vicioasă, folosirea unor fraze alambicate, al căror sens se pierde până la final ("Innoirea limbajului include si expresii nepotrivite sau caricaturale, prin urmare a fost lasat un apel urgent de catre Generatia 1848, prin scriitorii implicati in evenimentele din 1848, pentru reintoarcerea la folclor, care era vazut ca o sursa de regenerare estetica, datorata simplicitatii si frumusetii limbajului propriu"), sau formulări pretenţioase, nepotrivite contextului şi scopului publicării ("George Calinescu a supus intreaga literatura româna de la origini pana in timpul prezent la o judecata axiologica").
Gafele antologice sunt prezente şi în alte capitole ale portalului. De pildă, printre industriile cu pondere scăzută în economia României sunt menţionate industria farmaceutică şi cea a aparatelor electrocasnice. Două rânduri mai jos, însă, se spune că puterea economică a României este concentrată pe mai multe industrii, două dintre ele fiind chiar famaceutica şi cea a electrocasnicelor. Alte pasaje legate de industrie par copiate din manualele de dinainte de 1989. Sunt amintite, astfel, producţia de autovehicule de la Câmpulung Muscel, cea de autocamioane de la Braşov şi producţia de avioane la Bucureşti şi Bacău, deşi aceste unităţi nu mai există sau supravieţuiesc fară să producă ceva important.
Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor, proiectul e-România a fost conceput pe două dimensiuni: una informaţională (date generale despre istorie, geografie, structura administrativă, demografie, cultură şi religie, educaţie, sănătate şi justiţie s.a.) şi una operaţională (servicii online, în timp real, pentru cetăţeni şi companii, plata impozitelor şi taxelor, obţinerea documentelor de stare civilă, a cazierului judiciar şi a unor autorizaţii).
MCSI a lansat marţi portalul e-România, în prezenţa premierului Emil Boc.
"Prin acest portal aducem România mai aproape de români şi, aşa cum am mai spus-o, obiectivul meu este timpul cetăţeanului, iar prin e-România mi-l voi îndeplini. Moneda naţională a guvernării electronice este tipul cetăţeanului", declara, marţi, după lansarea portalului, ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale, Gabriel Sandu.
Ministrul comunicaţiilor a mai spus că după sfârşitul lunii iulie, românii îşi vor putea plăti taxele şi impozitele prin intermediul unui singur portal. Datorită aceluiaşi proiect ar urma ca, până la sfârşitul lui 2010, toate serviciile administrative necesare cetăţeanului să poată fi accesate pe internet.
"Prin ceea ce a făcut astăzi (n.r. ieri), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale aduce o economie de timp şi de bani în buzunarele cetăţenilor. Prin e-România, ţara noastră este lansată pe orbita modernizării. Avem 12 milioane de utilizatori de internet, iar aceşti oameni vor evita pierderea de timp la cozi pentru plata taxelor şi impozitelor. Sunt sigur că acest portal va fi un succes şi românii îl vor primi foarte bine", afirma premierul Emil Boc, cel care a lansat portalul e-România.