Gartner estimează că veniturile mondiale din vânzarea de semiconductori vor scădea cu 11% în 2023

F.D.
Companii / 16 mai 2023

Gartner estimează că veniturile mondiale din vânzarea de semiconductori vor scădea cu 11% în 2023

Veniturile globale înregistrate din vânzarea de semiconductori se estimează că vor înregistra o scădere cu 11,2% în 2023. În 2022, piaţa a totalizat vânzări în valoare de 599,6 miliarde USD, ceea ce a reprezentat o creştere marginală de 0,2% faţă de 2021, arată o recentă prognoză dată publicităţii de Gartner, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Perspectivele pe termen scurt pentru piaţa semiconductorilor s-au deteriorat şi mai mult, iar analiştii Gartner estimează că veniturile globale din semiconductori vor ajunge la 532 de miliarde USD în 2023 (vezi tabelul 1).

"Pe măsură ce turbulenţele economice persistă, cererea slabă de electronice de pe piaţa utilizatorilor finali se răspândeşte de la consumatori înspre companii, creând un mediu investiţional incert. În plus, o ofertă în exces de cipuri, care creşte stocurile şi reduce preţurile cipurilor, accelerează declinul pieţei semiconductorilor în acest an", a declarat Richard Gordon, Practice Vice President în cadrul Gartner.

Industria cipurilor de memorie se confruntă cu supracapacitate şi exces de stoc, ceea ce va continua să exercite o presiune semnificativă asupra preţurilor medii de vânzare (Average Selling Price - ASP) în 2023. Volumul acestei pieţe este estimat să atingă 92,3 miliarde USD, marcând o scădere de 35,5% în 2023. Cu toate acestea, analiştii Gartner preconizează că în 2024 se va produce un reviriment al pieţei, care va înregistra o creştere de 70%.

Piaţa de memorii DRAM se va confrunta cu un surplus semnificativ pentru cea mai mare parte a anului 2023, din cauza cererii slabe de echipamente finale şi a nivelurilor ridicate ale stocurilor, în pofida unei stagnări a producţiei din partea furnizorilor de memorii DRAM. Analiştii Gartner prevăd că veniturile din memorii DRAM vor scădea cu 39,4% în 2023, ajungând la 47,6 miliarde USD. Piaţa va trece la un nivel de subaprovizionare în 2024, iar veniturile din memoriile DRAM vor creşte cu 86,8% pe măsură ce preţurile vor reveni, arată sursa citată.

În următoarele şase luni, Gartner se aşteaptă ca dinamica pieţei de memorii NAND să fie similară cu cea a pieţei de memorii DRAM. Cererea slabă şi stocurile semnificative ale furnizorilor vor crea o ofertă în exces, care va duce la scăderi puternice ale preţurilor. Ca rezultat, se estimează că veniturile din memoriile NAND vor scădea cu 32,9%, până la 38,9 miliarde USD în 2023. În 2024, veniturile din memoriile NAND vor creşte cu 60,7% din cauza unei deficit accentuat de aprovizionare.

Pieţele de semiconductori pentru computere, tablete şi smartphone-uri stagnează. Pieţele combinate vor reprezenta 31% din veniturile din semiconductori în 2023 şi vor totaliza 167,6 miliarde USD. "Aceste pieţe cu volum mare s-au saturat şi au devenit pieţe de înlocuire, lipsite de inovaţii tehnologice convingătoare", a spus Gordon.

În paralel, atât pieţele de semiconductori pentru autovehicule, cât şi cele industriale, pentru sectorul aerospaţial militar/civil vor înregistra o creştere. Se estimează că piaţa semiconductorilor pentru autovehicule va creşte cu 13,8%, ajungând la 76,9 miliarde USD în 2023.

În viitor, vor exista multe mai multe pieţe finale, dar mai mici. Pieţele finale vor fi mai fragmentate, cu domenii de creştere provenind din mai multe sectoare diferite din domeniile auto, industrial, IoT şi militar/aerospaţial, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb