Veniturile mondiale din semiconductori au crescut cu 1,1% în 2022, ajungând la 601,7 miliarde USD, în creştere de la 595 miliarde USD în 2021, conform rezultatelor preliminare date publicităţii de Gartner, informează un comunicat remis redacţiei. Veniturile combinate ale primilor 25 de furnizori de semiconductori au crescut cu 2,8% în 2022 şi au reprezentat 77,5% din piaţă.
"Anul 2022 a început cu multe categorii de dispozitive afectate de lipsa semiconductorilor, ceea ce a dus la termene de livrare prelungite şi la creşterea preţurilor, implicit la reducerea producţiei de echipamente electronice pentru multe tipuri de pieţe finale. Ca urmare, OEM-urile au început să adreseze acest deficit prin stocarea de cipuri", a declarat Andrew Norwood, VP Analyst la Gartner.
"Cu toate acestea, din a doua jumătate a anului 2022 economia globală a început să încetinească sub presiunea inflaţiei ridicate, a creşterii ratelor dobânzilor, a costurilor mai mari ale energiei şi a blocajelor continue în China datorate COVID-19, ceea ce a afectat multe lanţuri de aprovizionare globale. De asemenea, consumatorii au început să reducă cheltuielile, cererea de PC-uri şi smartphone-uri s-a diminuat, iar companiile au început să reducă cheltuielile în aşteptarea unei recesiuni globale, toate acestea având un impact asupra creşterii globale a semiconductorilor", a detaliat Andrew Norwood.
Potrivit sursei citate, Samsung Electronics s-a menţinut pe primul loc, deşi veniturile sale au scăzut cu 10,4% în 2022, în principal din cauza scăderii vânzărilor de memorii şi flash NAND (vezi tabelul 1). Intel a rămas pe locul 2 cu o cotă de piaţă de 9,7%. Compania a fost afectată de declinul semnificativ al pieţei PC-urilor destinate utilizatorilor finali şi de concurenţa puternică în zona sa principală de business, procesoarele x86, iar rata de creştere a veniturilor s-a diminuat cu 19,5%.
Memoriile, care au reprezentat circa 25% din vânzările de semiconductori în 2022, a fost categoria de dispozitive cu cele mai slabe performanţe, înregistrând o scădere a veniturilor cu 10%. Până la jumătatea anului 2022, piaţa de memorii dădea deja semne de diminuare semnificativă a cererii, deoarece producătorii OEM de echipamente electronice au început să epuizeze stocul de memorii pe care îl deţineau în aşteptarea unei cereri mai mari. Condiţiile s-au înrăutăţit până la punctul în care majoritatea companiilor producătoare de memorii au anunţat reduceri ale cheltuielilor de capital (capex) pentru 2023, iar unele au redus producţia de plăcuţe semiconductoare pentru a reduce nivelul stocurilor şi a încerca să readucă pieţele în echilibru.
Veniturile globale din categoriile non-memory au crescut cu 5,3% în 2022, dar performanţa a variat considerabil între diferitele categorii de dispozitive. Cea mai puternică creştere s-a înregistrat la categoria analogice, cu o creştere de 19%, urmată îndeaproape de categoria discrete, cu 15% în plus faţă de 2021. Creşterea atât pentru analogice, cât şi pentru cele discrete a fost determinată de cererea puternică din partea pieţei de producţie de automobile şi cea de producţie industrială, susţinută de tendinţele de creştere înregistrate în domeniile vehiculelor electrice, automatizărilor industriale şi tranziţia la energia regenerabilă, se menţionează în comunicat.