GAZA: Noi tiruri de rachete împotriva Israelului, în ciuda apelurilor de pace ale miniştrilor străini

Valentin Busuioc
Internaţional / 27 iulie 2014

Noi tiruri de rachete împotriva Israelului, în ciuda apelurilor de pace ale miniştrilor străini

Actualizare 12:00 Armata israeliană bombardează din nou Gaza

Armata israeliană a anunţat astăzi încetarea armistiţiului umanitar şi reluarea operaţiunilor aeriene, navale şi terestre în Fâşia Gaza, în replică la tirurile de rachetă ale mişcării islamiste palestiniene Hamas, informează presa străină.

"Ca urmare a tirurilor de rachetă neîncetate ale Hamas în timpul armistiţiului umanitar (...), armata îşi va relua imediat activităţile sale în Fâşia Gaza, pe calea aerului, pe mare şi pe uscat", se arată într-un comunicat al armatei.

---

Actualizare 10:17 Noi tiruri de rachete împotriva Israelului

Israel a fost, în această dimineaţă, ţinta unor noi tiruri de rachete lansate din Fâşia Gaza, a anunţat armata israeliană (IDF), precizând că nu a ripostat prin raiduri aeriene, informează AFP.

Astfel, cinci rachete au ajuns în Israel în regiunile sudice Ashdon şi Ashkelon, iar alte două au fost interceptate în centrul ţării de sistemul antirachetă Iron Dome, a adăugat armata, care a pierdut ieri noapte al 43-lea militar, ucis de un obuz de mortieră pe teritoriul israelian.

O purtătoare de cuvânt a armatei a declarat pentru AFP că IDF continuă să respecte armistiţiul umanitar şi că, până în prezent, nu a existat niciun raid aerian din partea Israelului.

Tot ieri noapte, circa 20 de rachete au fost lansate spre Israel, la care armata a răspuns prin tiruri de artilerie.

Răspunzând favorabil unei solicitări a ONU, cabinetul de securitate israelian (incluzând principalele ministere) a acceptat să prelungească până la miezul nopţii armistiţiul umanitar stabilit ieri dimineaţă. Totuşi, Hamas a refuzat de facto această prelungire, revendicându-şi tirurile de rachetă. Cabinetul de securitate urmează să se reunească din nou astăzi.

Operaţiunea israeliană din Gaza urmăreşte să distrugă puterea militară a mişcării Hamas şi a început la 8 iulie, nouă zile mai târziu intrând în faza terestră. De atunci, au fost ucişi cel puţin o mie de palestinieni, în majoritate civili, conform serviciilor de ajutor palestiniene.

De partea israeliană, în afara celor 43 de soldaţi morţi, au mai fost omorâţi de rachete doi civili şi un muncitor thailandez.

---

Miniştrii de externe din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Uniunea Europeană, Turcia şi Qatar, reuniţi ieri în Paris, au făcut apel la "prelungirea armistiţiului umanitar în vigoare în Gaza" între Israel şi mişcarea islamistă Hamas, scrie AFP, citându-l pe Laurent Fabius, şeful diplomaţiei franceze.

Oficialul a declarat, la încheierea evenimentului: "Această reuniune a fost una pozitivă. Ea a permis identificarea unor direcţii comune pentru o acţiune internaţională în favoarea încetării focului în Gaza. Noi cu toţii facem apel la cele două părţi să prelungească armistiţiul umanitar care este în prezent în vigoare. Dorim, de asemenea, să obţinem cât mai rapid posibil o durabilă încetare a focului".

Hamas a acceptat un armistiţiu de 12 ore cu începere ieri dimineaţă, la ora 8 (ora României), a declarat un purtător de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene, Sami Abu Zuhri, aflat în oraşul Gaza.

Anterior, un oficial american care l-a însoţit la Cairo pe secretarul de stat John Kerry afirmase că Israel îşi exprimase acordul. Sute de palestinieni au ieşit în stradă încă din primele minute ale armistiţiului. Unii s-au îndreptat către locuinţele lor, să verifice pagubele cauzate de bombardamente şi de lupte, iar alţii către bănci, să-şi retragă bani din conturi şi să-şi facă provizii. Luptele au continuat vineri noapte, până la orele dimineţii. Cele 19 zile de conflict s-au soldat cu 883 de morţi palestinieni şi 37 de militari israelieni ucişi.

Vineri, Israel a respins propunerile venite din partea comunităţii internaţionale pentru un armistiţiu prelungit.

Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, s-a aflat până vineri în Cairo, încercând să negocieze încetarea focului. Oficialul a declarat, la plecare, că discuţiile nu produseseră încă propuneri oficiale în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb