Gazele de şist, miracol energetic sau bulă speculativă aproape de final?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 septembrie 2014

Gazele de şist, miracol energetic sau bulă speculativă aproape de final?
CĂLIN RECHEA

Miracolele se întâlnesc la tot pasul în basme. În realitate, mai ales în cea economică, este mai greu, deoarece trebuie îndeplinită, mai întâi, o condiţie simplă: veniturile trebuie să fie mai mari decât cheltuielile.

În ultimii ani am asistat la creşterea explozivă a unui fenomen care promite nu doar instaurarea unei noi ere a abundenţei în ceea ce priveşte combustibilii fosili, ci şi mult căutata independenţă energetică.

Este vorba, desigur, de exploatarea petrolului şi gazelor naturale prin fracturare hidraulică. Dar este aceasta viabilă din punct de vedere economic şi se justifică extinderea ei în toate regiunile globului, având în vedere efectele deosebit de negative asupra mediului?

Un articol recent din BURSA ("Cum a promovat Hillary Clinton fracturarea hidraulică în lume", BURSA, 22.09.2014) arată că oficialii americani de rang înalt s-au angajat într-o puternică activitate de lobby, inclusiv în România, în sprijinul companiilor din SUA cu interese în acest domeniu.

Dar de ce este nevoie de lobby, când promisiunea independenţei energetice şi profitabilitatea operaţiunilor ar fi fost argumente suficiente? Singura explicaţie rămâne aceea că fracturarea hidraulică nu este chiar un miracol.

Spre deosebire de bula speculativă "dotcom" de la începutul deceniului trecut, "miracolul" reprezentat de obţinerea carburanţilor prin fracturare hidraulică a ridicat semne de întrebare de mai mulţi ani. "În lumea producătorilor independenţi umblă vorba că fracturarea hidraulică este doar o schemă Ponzi gigantică", conform unui articol publicat de New York Times în 2009, unde este citat un analist de la IHS Drilling Data.

Tot atunci au început să apară în presă informaţii despre scăderea masivă a rezervelor din zonele de extracţie (n.a. comparativ cu metodele clasice de extracţie), imediat după începerea exploatării. Tendinţa a fost confirmată, ulterior, prin datele publicate de Energy Information Administration (EIA), instituţie oficială a Statelor Unite din cadrul Departamentului Energiei.

În raportul anual din 2012, EIA a redus estimările pentru zona de extracţie Marcellus (n.a. cel mai mare rezervor de gaze de şist din SUA, aflat în partea de nord-est a ţării) până la circa 4 trilioane de metri cubi, de la 11,6 trilioane în anul precedent. Estimările totale pentru rezervele de gaze de şist din Statele Unite au fost reduse până la 13,6 trilioane metri cubi, de la 23,5 trilioane în 2011.

În cazul petrolului obţinut prin fracturare hidraulică, reducerea estimărilor de către EIA a fost şi mai drastică. Într-un articol Bloomberg din luna mai a acestui an se arată că "EIA a redus cu 96% prognozele pentru producţia din zona de extracţie Monterey din California, pe fondul creşterii dificultăţilor de exploatare".

Noile estimări arată că se pot extrage 600 de milioane de barili din cel mai mare rezervor petrolier de şist din SUA, în scădere de la 13,7 miliarde de barili, conform prognozelor din 2012.

După cum arată organizaţia Energy Policy Forum, EIA nu a publicat aceste date voluntar, ci doar le-a confirmat, în urma apariţiei unui articol în Los Angeles Times.

Cu câteva luni înainte de publicarea noilor estimări, compania Occidental Petroleum, care controlează în California o suprafaţă de 12 ori mai mare decât New York-ul, a anunţat că toate operaţiunile din regiune vor trece la o nouă companie, care va fi listată la bursă. Oare nu este aceasta o intenţie clară de păcălire a "investitorilor", pe baza promisiunilor fără acoperire privind viitorul exploatărilor prin fracturare hidraulică?

Toate aceste reduceri ale producţiei estimate de gaze şi petrol de şist au schimbat fundamental raportul dintre riscuri şi beneficii, după cum mai scrie Bloomberg, iar grupurile care s-au opus acestei metode de exploatare (n.a. comunităţi locale şi organizaţii ecologiste) cer o analiză mai atentă a impactului fracturării hidraulice asupra sănătăţii publice şi mediului.

În presa internaţională au apărut numeroase articole care ilustrează poluarea pe arii largi a resurselor de apă în zonele de fracturare, precum şi înmulţirea îngrijorătoare a cutremurelor. Un studiu recent publicat de Academia Naţională de Ştiinţe a Statelor Unite arată că nu operaţiunile de fracturare ca atare sunt vinovate pentru infiltrarea metanului în apa subterană, ci calitatea deficitară a materialelor folosite la consolidarea puţurilor săpate. Dacă în Statele Unite s-au folosit astfel de "scurtături" pentru atingerea unei profitabilităţi care se lasă aşteptată, oare cum vor fi aplicate măsurile de protecţie a mediului în ţări ca a noastră?

Dincolo de opoziţia faţă de fracturare pe baza impactului semnificativ asupra mediului, care trebuie să lupte mai ales cu autorităţile guvernamentale "unse" de grupurile de lobby, aspectul economic nu poate fi trecut la fel de uşor cu vederea.

În martie 2012 un articol din revista Rolling Stone arăta că "fracturarea hidraulică se referă la producţia de energie ieftină în acelaşi fel în care criza creditelor ipotecare s-a referit la îndeplinirea visului clasei mijlocii de a deţine o casă". Personajul principal al articolului este Aubrey McClendon, directorul companiei Chesapeake Energy, care a declarat pentru analiştii de pe Wall Street că "achiziţionarea contractelor de închiriere a terenurilor şi revânzarea lor la un preţ de cinci sau zece ori mai mare este mult mai profitabilă decât producţia de gaz".

Oare acest fenomen, denumit "flipping" în SUA, nu a fost una dintre caracteristicile perioadei de vârf a bulei imobiliare, când "investitorii" cumpărau case, de multe ori doar în stadiul de proiect, pentru a le revinde mai târziu pentru un profit considerabil?

Creditul ieftin şi abundent este, şi în acest caz, principalul factor care încă menţine iluzia acoperirii necesarului de energie prin fracturare. Datele de la Bloomberg arată că, în ultimii patru ani, datoriile companiilor independente s-au dublat, ajungând la circa 163 de miliarde de dolari, în timp ce veniturile au crescut cu 5,6%, iar 10% din venituri sunt folosite pentru plata dobânzilor.

Mai mult, cota din venituri alocată dobânzilor s-a angajat pe o tendinţă semnificativă de creştere, în condiţiile în care producătorii trebuie să aloce sume tot mai mari pentru explorare, din cauza declinului considerabil al producţiei în zonele de fracturare. "Principalul risc al sectorului îl reprezintă necesitatea unor cheltuieli permanente de capital, care trebuie să compenseze ratele de scădere ale producţiei", a declarat Virendra Chauhan, analist al pieţei petrolului la Energy Aspects din Londra.

Deocamdată, investitorii sunt gata să cumpere obligaţiunile emise de companiile care exploatează gazele şi petrolul de şist. Rice Energy, o companie din Pennsylvania a atras 900 de milioane de dolari în aprilie 2014, în condiţiile în care va cheltui în acest an patru dolari pentru fiecare dolar câştigat, după cum scrie Bloomberg. Standard & Poor's a acordat un rating CCC+ acestei emisiuni de obligaţiuni, cu mult sub prima treaptă din categoria speculativă.

"Oamenii îşi pierd disciplina. Nu mai calculează. Nu mai sunt interesaţi de contabilitate. Ei doar îşi urmează visul, iar aceasta este caracteristica boom-ului gazelor de şist", a declarat Tim Gramatovich, CIO la Peritus Asset Management, pentru Bloomberg.

Mirajul gazului de şist din SUA a atras, bineînţeles, şi companiile mari de pe piaţa energiei. Royal Dutch Shell a investit circa 24 de miliarde de dolari în fracturarea hidraulică din America, dar de anul trecut a început un program de vânzarea a activelor şi reducere a operaţiunilor, pe fondul pierderilor masive.

Cum se explică producţia masivă din SUA din ultimii ani, folosită ca exemplu în susţinerea fracturării hidraulice? "Dacă extracţia începe la intervale scurte de timp într-un număr mare de zone, atunci se va obţine o producţie iniţială mare", a declarat recent Tim Morgan, fost economist-şef al firmei de brokeraj Tullett Prebon, pentru The Telegraph, dar scăderea producţiei în primele 12 luni poate ajunge până la 60%. În aceste condiţii, fluxurile nete de numerar au fost negative în SUA cel puţin în ultimii şapte ani, Morgan estimând că vârful producţiei va fi atins în următorii trei sau patru ani.

Companiile care nu mai găsesc resurse financiare pentru continuarea producţiei părăsesc pur şi simplu zonele de extracţie, după cum a mai declarat Tim Morgan, iar "abandonarea lor se face fără a fi curăţate". "În viitor, gazele de şist vor fi considerate echivalentul bulei speculative de la începutul deceniului trecut", a fost concluzia lui Morgan.

Dar toată această frenezie a gazelor şi petrolului de şist are şi câştigători. Conform analizelor de la Energy Policy Forum, "gazele de şist au devenit cel mai mare centru de profit în anumite bănci de investiţii", iar "Wall Street a promovat sectorul, profitând de pe urma fuziunilor, achiziţiilor şi comisioanelor de tranzacţionare".

Din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre economia reală. "Chiar dacă estimările actuale ale producţiei se vor dovedi precise, beneficiile pentru economia SUA pe termen lung sunt relativ reduse, iar beneficiile pentru competitivitatea industriei prelucrătoare în majoritatea sectoarelor şi mai mici", se arată într-un studiu recent de la Institute for Sustainable Development and International Relations publicat pe site-ul VoxEU.

Extinderea "modei" gazelor de şist şi în Europa de Est nu reprezintă decât încercarea marilor companii internaţionale de a prelungi iluzia, iar efectele asupra mediului şi populaţiei vor fi mult mai puternice decât în Statele Unite.

Este, oare, inevitabilă otrăvirea apelor şi pământului pe termen lung, fără beneficii reale pentru economia noastră şi fără câştigarea independenţei energetice?

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Putin plateste peste tot!

    1. Gazele de sist si petrolul de sist au un EROI redus (energy return on investment) adica consumi o unitate de energie ca sa produci 3-4. Pare eficient pentru ca alte surse de energie sunt canibalizate, adica cele care au un EROI ridicat in zona 30-40 Dar nu sunt eficiente si nici o solutie pe termen lung. Ponzi

      astia e de fapt basisti!

    ca de asta se muta masiv companile europene de productie in US in acest moment si fac investitii productive... ca devin mai competitive datorate gazului ieftin, etc... si majoritatea sunt companii germane cu studii de sustenabilitate beton... nu iluziile dvs.

    cine va plateste? in ce moneda? vedeti ca rubla se depreciaza:)) 

    in plus, domnul meu, cand sustineti pcte de vedere luate din diverse locuri, va rog sa publicati f clar bibliografia ( lucrarea, titlul, pagina, locul unde poate fi gasita) ca sa putem intelege daca ati interpretat correct sau nu anumite date si sa dam credibilitate demersului dumneavoastra... eu unul ma indoiesc amarnic ca o factei!! O zi buna 

    1. Am sa va rog sa studiati "Charles Hall EROI of different fuels and the implications for society", am sa va rog sa studiati conceptul de "net energy" si "energy cliff". Nu ma plateste nimeni. Poate e timpul sa ne trezim si si investim in nuclear si hidro. Daca tot faceti aluzii la KGB si Putin intrebati-va de ce Petrom a investit intr-un Cogen pe gaz la Brazi in loc sa investeasca in petrochimie sau nuclear. Cea mai idioata cale de valorificare a gazului este sa il arzi.

      corecta opinie

      - Bloomberg, Shale Drillers Feast on Junk Debt to Stay on Treadmill, 30 aprilie 2014

      - Rolling Stome, The Big Fracking Bubble: The Scam Behind Aubrey McClendon's Gas Boom, 1 martie 2012 

      - Tullett Prebon Research, Perfect storm - energy, finance and the end of growth, tullettprebon.com 

      - The Telegraph, Shale gas: 'The dotcom bubble of our times', 4 august 2014 

      - Energy Policy Forum, Has Occidental Petroleum Deliberately Duped Investors?, 26 mai 2014, energypolicyforum.org 

      - Energy Policy Forum , EIA Corroborates the Work of Energy Policy Forum, 12 august 2014 

      - EIA, Annual Energy Outlook 2012 şi Annual Energy Outlook 2014, eia.gov; Estimarile pentru Marcellus sunt la paginile 63-64 din AEO2012. 

      -Economic analysis of the US unconventional oil and gas revolution, 22 martie 2014, voxeu.org  

    In fine, primul articol anti-propaganda americana a gazelor de sist din Romania. Bravo. Cat despre pupaciosii americani, le pot spune "mai rasfirati agentilor, mai rasfirati"

    Tare ma tem ca din lacomie si nepricepere ai nostri vor accepta niveluri derizorii ale redeventelor. Avem deja precedent. Investitorii vor motiva ca investitia e semnificativa si vor avansa pretentii ridicate. In atare conditii chiar si cu un EROI scazut si implicit un ROI financiar scazut vor face profituri frumoase iar statul nu va lua mai nimic, auzind aceleasi povesti ca la Rosia Montana ca statul incaseaza TVA, CAS si cota unica..

    De ce Germania,nu intentioneaza sa produca gaze de sist?Deoarece importa din Rusia si nu are nevoie?Cand e sustinuta o solutie americana,de oficiali americani,sa fugi de ea ca pute.Mai mult ca sigur,o sa patim,cum a patit Romania cu autostrada,construita de americani.

    1. Campania desantata a pontistilor, de pe stadionul national, a fost regizata cu contributia majora a strategilor americani ... Ca imbecilii de romani au pus botu' asta e o alta poveste...

      Germania deja exploateaza gaze de sist. Dar lumea vorbeste in general doar sa se auda vorbind.

      Iar agitatia cu apa care arde este produsa doar pentru cei cu 2 clase. Cum zice si in articol (dar pe autor nu l-a interesat sa sublinieze ceva destul de important pentru cei care nu inteleg fenomenul): "nu operaţiunile de fracturare ca atare sunt vinovate pentru infiltrarea metanului în apa subterană, ci calitatea deficitară a materialelor folosite la consolidarea puţurilor săpate". Asadar, mai usor cu propaganda de mediu. 

      Cand i s-a cerut, autorul a citat imediat principalele surse pe care le-a folosit.

      Furnizati si dvs. (o) sursa in sprijinul afirmatiei "Germania deja exploateaza gaze de sist"?

      In ceea ce priveste "apa care arde", argumentatiei dvs. ii lipseste logica. "Apa arde" pentru ca apar concentratii mari de metan in ea. Mecanismul prin care apar aceste concentratii abnormale (operatiunile de fracturare in sine, sau imperfectiunile sondelor) este irelevant din aceasta perspectiva. Mortului ii este indiferent daca a fost calcat, la propriu, de camion, sau a murit din lovitura. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb