Gazprom "prospectează" Oltchim prin Oil Gas Trade LLC

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 august 2013

Gazprom "prospectează" Oltchim prin Oil Gas Trade LLC

Gigantul rus Gazprom s-ar afla în spatele companiei Oil Gas Trade LLC, care a vizitat recent Oltchim, ne-au spus surse cu legături de afaceri în Federaţia Rusă.

Oil Gas Trade LLC este o companie privată din Rusia, cu o cifră mică de afaceri, dar care acţionează la comanda clienţilor mari, precum Gazprom sau Gazprom Export, ca structură de lobby, consultant sau interfaţă în licitaţii, mai spun sursele noastre.

Oficial, din puţinele date disponibile pe internet, Oil Gas Trade LLC Rusia este producător şi distribuitor de produse petroliere şi petrochimice, cu două linii mici de producţie. Volumul anual de vânzări este de 50-100 milioane de dolari. Oil Gas Trade LLC se prezintă, pe internet, şi ca un trader de încredere, partener al marilor rafinării din Rusia.

Sursele noastre mai susţin că Oil Gas Trade LLC face acum un proces de evaluare a Oltchim, fiind pregătiţi cu ofertă şi finanţare, dar numai pentru platforma de la Râmnicu Vâlcea, nu şi pentru petrochimia de la Arpechim şi pentru rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom.

Directorul general al Oltchim, Mihail Tălpăşanu, a declarat, recent, că Oil Gas Trade LLC Rusia a vizitat combinatul şi a trimis sute de întrebări administratorilor judiciari. Domnul Tălpăşanu a mai spus că în vizită la Oltchim a fost chiar patronul companiei ruse - Vadin Jelenzikov - care a fost însoţit de reprezentanţii băncii dispuse să-i finanţeze în preluare şi a subliniat că ruşii au transmis chiar şi scrisorile de bonitate la administratorii judiciari.

Potrivit surselor citate, marile companii din Rusia nu mai doresc să vină direct la licitaţii în ţara noastră după aventura ruşilor de la TISE, de numele cărora autorităţile s-au folosit în nenumărate ocazii în legătură cu Oltchim, dar cărora li s-ar fi pus nenumărate piedici în privatizarea combinatului. TISE ar fi renunţat, până la urmă, să mai aibă vreo întâlnire oficială, la Bucureşti sau la Moscova, cu reprezentanţii Guvernului, afirmă sursele noastre.

Autorităţile susţin că de preluarea Oltchim sunt interesate companii precum Socar, KazMunaiGaz, PCC (acţionar minoritar semnificativ al combinatului, care deţine, direct şi indirect, circa 33% din acţiuni). Şi omul de afaceri Ştefan Vuza, care controlează grupul SCR, vrea să se asocieze cu Ioan Niculae, patronul Interagro, ca să preia Oltchim. Neoficial, pe lista investitorilor interesaţi sunt şi fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital", dar şi chinezii care deţin Borsodchem Ungaria (concurent al Oltchim).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ca in scoala generala, cunosti pe cineva care stie pe cineva care a vazut o pasarica... Gazprom daca ar vrea, ar veni si ar cere sa i se dea pe degeaba... Voi reancalziti aceeasi ciorba de doua parale.

    1. faci pariu? toata lumea se inghesuie sa ia Oltchim pe nimic. Implicarea unor nume grele in licitatie urca pretul. Asa vin cu firme paravan de doi lei ca sa coboare pretul. Prea a negat Socar ca nu e interesat de Oltchim....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb