GELU DIACONU: "Proiectul de modificare a Codului Fiscal există în laboratoarele MFP de câteva luni"/ Vezi documente în interior

L.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 septembrie 2016

Gelu Diaconu

Gelu Diaconu

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Propunere de modificare a codului fiscal: Finanţele propun majorarea contribuţiilor de asigurări sociale şi a celor pentru sănătate ale angajatului

    ----------

    Actualizare 21:50 Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Modificarea Codului Fiscal a fost trimisă de secretarul de stat Gabriel Biriş"

    Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat în această seară, la Digi24, că în prezent nu există o adresă semnată oficial din partea ministerului de Finanţe.

    Ionuţ Dumitru a afirmat: "Am primit un document de la Ministerul de Finanţe, de fapt un mail în care eram informaţi că se va lansa în dezbatere acest proiect. Documentul pe care l-am primit nu a fost trimis în mod oficial cu solicitarea elaborării unei opinii aşa cum se face conform legii, doar am fost informaţi că se pune în dezbatere şi că, la un moment dat, o să-l primim să emitem o opinie. Discuţia între noi şi ministerul de Finanţe a fost mai degrabă informală. Cale formală nu am avut. În momentul în care vom avea o formă oficială asumată de ministerul de Finanţe şi vom avea o solicitare scrisă de formarea unei opinii, o vom face. În momentul ăsta nu avem solicitarea".

    Acesta a precizat că mailul a fost trimis de secretarul de stat în ministerul de Finanţe Gabriel Biriş.

    (S.A.)

    -----------

    Actualizare 21:40 Alina Gorghiu: "PNL nu sprijină majorarea cotelor de contribuţii ale angajaţilor"

    Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a criticat astăzi o eventuală intenţie a Finanţelor de a modifica noul Cod Fiscal, afirmând că "nu este normal să lansezi pe uşa din dos" un astfel de proiect şi că PNL nu sprijină majorarea cotelor de contribuţii ale angajaţilor.

    "PNL nu sprijină majorarea cotelor de contribuţii ale angajaţilor. (...) Nu mi se pare deloc normal sa lansezi pe uşa din dos, fără discuţie cu nimeni, un draft de modificare a codului fiscal, care cuprinde modificări ample şi de substanţă. Asta în condiţiile în care Ministerul Finanţelor nici nu ştie foarte bine care sunt rezultatele în colectare după ultimele modificări. Ca să nu mai vorbim că am promis că nu mai modificăm codul cu mai puţin de 6 luni înainte de începerea unui nou an bugetar", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

    Ea a afirmat că PNL sprijină orice măsura de scădere a taxelor pentru susţinerea oamenilor de afaceri, însă, "orice politica fiscală trebuie sa fie coerentă şi corectă", să nu afecteze stabilitatea bugetară şi să fie făcută prin lege, pentru a fi previzibilă şi credibilă.

    Gorghiu a subliniat că actualul Cod Fiscal nu trebuie modificat "după apetenţa unuia sau altuia pentru reforme".

    "Declaraţiile doamnei ministru nu rezolvă de fapt problema de fond. Codul fiscal nu se modifică după apetenţa unuia sau altuia pentru reforme. Trebuie să fie mai mult de atât. Si în niciun caz prin ordonanţă", a conchis copreşedintele PNL.

    (G.F.)

    -------

    Actualizare 19:10 Victor Ponta: "S-a început distrugerea tuturor măsurilor economice care au stat la baza creşterii economice"

    Fostul premier, Victor Ponta a declarat astăzi că intenţia guvernului technocrat de a aduce modificări Codului Fiscal este un indiciu că s-a început distrugerea măsurilor economice care au stat la baza creşterii economice.

    "Guvernul Tehnocrat vrea să schimbe deja Codul Fiscal: La mai puţin de un an de la intrarea sa în vigoare la 1 Ianuarie 2016, prin Ordonanţă de Urgenţă (nu prin lege în Parlament), afectează circa 200 de articole din Cod, schimbă fundamental regimul fiscal privind atât regimul firmelor, cât şi al angajaţilor; oare ce spun acum investitorii privaţi care au cerut stabilitate legislativă şi predictibilitate?", a declarat Victor Ponta pe Facebook.

    (G.F.)

    --------

    Actualizare 18:59

    Gelu Diaconu spune: "Cioloş nu putea să nu ştie când se modifică prin OUG două legi organice fundamentale".

    Diaconu adaugă: "În aceleaşi laboratoare ale MFP mai există finalizată o aberaţie şi mai mare: modificarea Codului de Procedura Fiscală.

    Cred că vă mai amintiţi faptul că undeva la sfârşitul anului trecut propuneam introducerea deciziei de impunere provizorii pentru actele penale, în special pentru cele ale Antifraudei, dar şi pentru inspecţia fiscală atunci când nu se face Raport, pentru a putea încasa sumele cu celeritate şi nu a mai aştepta cu anii soluţia penală.

    Nu am mai reuşit, iar acum se doreşte ruperea, în toate cazurile, a proceselor verbale penale de RIF (Raportul de Inspecţie Fiscală). Astfel, sumele pentru care se face plângere penală nu vor mai înscrise în deciziile de impunere şi nu vor mai fi încasate decât la finalizarea dosarului penal. Adica la calendele greceşti. Alo, pe la DNA s-a auzit? E doar un exemplu... Dar ceea ce este grav este că actuala conducere a MFP îşi asumă Ordonanţe de Urgenţă pe modificări fundamentale de legislaţie! E ceea ce eu am definit ca fiind acţiunile inconstienţilor fericiţi".

    (A.S.)

    ------------

    Actualizare 16:55

    Ministrul Finanţelor Anca Dragu minte când spune că nu ştie de acest proiect de Ordonanţă, susţine Gelu Diaconu, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), menţionând că proiectul de circa 100 de pagini prin care MFP doreşte modificarea Codului Fiscal "circulă de mult timp în minister, aflându-se în laboratoarele MFP de câteva luni".

    Domnia sa ne-a declarat: "Nu poţi redacta un document de 100 de pagini în câteva zile. Acest proiect este asumat de Dragu, de Biriş (n.r. Gabriel Biriş, secretar de stat în MFP) şi de Cioloş (n.r. premierul Dacian Cioloş) şi le este necesar ca să stea la baza proiectului de buget pe anul viitor, pentru că veniturile au luat-o la vale".

    Ataşăm forma proiectului de modificare a Codului Fiscal valabilă în 5 septembrie 2016, obţinută de Ziarul "Bursa".

    (E.O.)

    -----------

    Actualizare 15:45 Eugen Nicolăescu: "PNL nu va permite modificarea Codului Fiscal prin împovărarea celor care aduc plusvaloare"

    PNL face apel atât la Guvern, cât şi la Grupurile parlamentare, să evite să promoveze orice iniţiative de modificare a fiscalităţii în condiţiile în care trebuie să asigurăm transparenţă şi predictibilitate legislativă pentru buna funcţionare a economiei româneşti, transmite deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, prin intermediul unui comunicat de presă.

    "Am înţeles că Ministerul Finanţelor Publice a infirmat că ar fi luat în calcul un pachet de măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare, însă solicităm Prim-ministrului Dacian Cioloş să le recomande tuturor miniştrilor să se abţină să iniţieze orice alte acte normative care să aibă ca obiect modificarea Codului Fiscal. În viziunea liberală, este nevoie de responsabilitate, prudenţă, echilibru şi mai ales de consultare publică înaintea oricăror discuţii de modificare a Codului Fiscal", se arată în comunicatul citat.

    Totodată, Eugen Nicolăescu a subliniat că este nevoie de atenţie în privinţa activităţii Guvernului în domeniul fiscal şi din acest considerent Anca Dragu va fi invitată în cadrul "Orei Guvernului" din data de 19 septembrie pentru a prezenta situaţia exactă a ceea ce se lucrează în domeniul fiscal.

    "Considerăm că este un gest necugetat şi nelegal, ca în această ultimă sesiune parlamentară, să fie promovate de Grupurile parlamentare, contrar prevederilor Tratatului Fiscal, o serie de propuneri de modificare a Codului Fiscal din considerente populiste şi cu un vădit caracter electoral", se mazi menţionează în comunicat.

    (G.F.)

    --------

    Actualizare 15:35 Anca-Laura Ionescu (ALDE): "Tehnocraţii distrug clasa de mijloc prin modificarea Codului fiscal"

    Pe finalul mandatului, guvernul tehnocrat şi-a propus îngenuncherea persoanelor cu activităţi independente, PFA, profesii lberale, prin modificarea, fără dezbatere publică amplă a Codului fiscal, a transmit Anca - Laura Ionescu, membru ALDE, prin intermediul unui comunicat de presă.

    "Antreprenorii români, investitorii aşteaptă predictibilitate. Cu toţii ne dorim o situaţie economică mai bună şi investiţii atrase cu mai mare uşurinţă. Dar atunci când ţara este lăsată pe mâinile unor «experţi» precum sunt cei care guvernează la ora actuală România, constatăm că toate aşteptările noastre sunt spulberate de aroganţa şi lipsa de viziune a acestora", se arată în comunicatul citat.

    Totodată, Anca - Laura Ionescu solicită Guvernului României renunţarea la propunerea de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, având în vedere faptul că noua lege a IMM-urilor, aliniată la prevederile Uniunii Europene, stipulează că orice propunere legislativă nouă, cu impact asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, trebuie să fie supusă Testului IMM (instrument de evaluare a impactului ex-ante a actelor normative asupra IMM-urilor, efectuat înainte de transmiterea acestora pe traseul de avizare interministerială), iar pentru introducerea unei poveri administrative trebuie eliminate una sau mai multe sarcini.

    (G.F.)

    -------

    Actualizare 15:15 Florin Jianu, CNIPMMR: "Cerem public să ni se comunice cine şi cu ce scop a lucrat documentul de modificare a Codului Fiscal"

    Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, cere public să se comunice cine şi cu ce scop a lucrat documentul privind modificarea Codului Fiscal dat publicităţii.

    Florin Jianu a declarat, într-un comunicat trimis redacţiei: "Documentul dat publicităţii are 99 de pagini, cuprinde modificări multiple şi cu siguranţă a fost lucrat în interiorul Ministerului de Finanţe. Cerem public să ni se comunice cine şi cu ce scop a lucrat acest document şi, de asemenea, cine suportă consecinţele economice ale impactului în rândul investitorilor, angajaţilor şi angajatorilor români".

    CNIPMMR îşi mai exprimă dezacordul pentru distribuirea în spaţiul public de informaţii neadevărate care afectează mediul de afaceri şi care pot crea nesiguranţă în privinţa predictibilităţii fiscalităţii din ţara noastră.

    Poziţie CNIPMMR survine în urma unor informaţii apărute în presă, potrivit cărora există un proiect de OUG (document de 99 de pagini) prin care se doreşte modificarea substanţială a Codului Fiscal. Documentul prevede mărirea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

    Preşedintele CNIPMMR a precizat că, în cadrul "Planului de guvernare al mediului de afaceri 2016-2020", document care va fi lansat de Consiliul IMM-urilor în data de 13 septembrie 2016, se prevede 'în mod explicit' aplicarea Codului Fiscal astfel cum acesta este adoptat pentru 4 ani, reducerea TVA de la 20% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale începând cu 1 ianuarie 2017, menţinerea cotei de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor la 1% pentru cele care au minim 2 salariaţi, 2% pentru cele care au un salariat şi 3% pentru cele fără salariaţi, menţinerea impozitării la 1% din venit pentru firmele nou-înfiinţate cu cel puţin un salariat, constituite pe o durată mai mare de 48 de luni.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 14:55 Liviu Dragnea: "Guvernul Cioloş nu are legitimitatea să schimbe Codul fiscal"

    Guvernul Cioloş nu are legitimitate să schimbe Codul Fiscal, a declarat astăzi preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), făcând referire la proiectul care prevede creşterea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS).

    "Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş", a spus Dragnea, potrivit Digi 24.

    (G.F.)

    ---------

    Actualizare 12:20 MFP: Nu se au în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an; singurele măsuri vizează simplificarea fiscalităţii

    Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, face precizări legate de propunerea de modificare a codului fiscal. Aceasta transmite că nu se are în vedere majorări de taxe şi impozite în acest an. Singurele măsuri care au fost şi sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale şi în favoarea activităţii economice, potrivit unui comunicat al ministerului remis redacţiei.

    "Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri.

    În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente", a declarat Anca Dragu, Ministrul Finanţelor Publice.

    Conform sursei citate, Ministerul Finanţelor a venit încă de la început în sprijinul contribuabililor şi a mediului de afaceri şi are în vedere să continue această politică până la finalul anului.

    Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării.

    În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice precizează că nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete.

    De asemenea, se mai transmite că nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice, menţionează sursa citată.

    În comunicat se mai subliniază că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii.

    (L.B.)

    ---------

    Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte modificări la Codul Fiscal, prin Ordonanţă de Urgenţă.

    Conform proiectului de OUG, prezentat de HotNews, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului ar urma să fie majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

    În prezent, angajatul datorează 10,5% - CAS, 5,5% - CASS, 0,5% - şomaj, iar angajatorul datorează 15,8% - CAS în condiţii normale de muncă (se adaugă 5 puncte procentuale pentru condiţii deosebite şi 10 puncte procentuale pentru condiţii speciale), 5,2% - CASS, 0,5% - şomaj.

    Conform proiectului, angajatul va datora 21,7% - CAS şi 8,9% - CASS, iar angajatorul va datora CAS 4,2% pentru condiţii deosebite, 8,2% pentru condiţii speciale de muncă, şi 0,8% - şomaj.

    Astfel, conform proiectului, contribuţiile datorate de angajatori se reduc, în timp ce se majorează cele individuale.

    Ministerul Finanţelor nu a transmis, până la această oră, o confirmare sau o infirmare a intenţiei de modificare a Codului Fiscal.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Este foarte bine ca se majoreaza aceste contributii, dar cred ca ar trebui urmarite mult mai bine conditiile de munca si sanctionate mai mult acele firme care nu asigura angajatilor cadrul necesar desfasurarii activitatii si ii pun sa faca si alte lucruri decat cele din fisa postului. De exemplu, un prieten de-al meu, angajat la New Concept Travel, a avut de curand un accident de munca, mai exact o taietura destul de serioasa la piciorul drept, in timp ce ducea niste apa in garaj (????). Toate bune si frumoase, dar asta nu intra in fisa postului lui, el fiind agent de ticketing, se ocupa de bilete de avion, nu e sluga lui x sau lui y. Dar am auzit ca asta e o practica destul de curenta acolo la New Concept Travel, ca la multe alte firme din Romania pastorite de feudali. Inadmisibil si rusinos, sa ai legatura cu American Express si sa te pretezi la asemenea lucruri, sa pretinzi angajatilor sa faca tot felul de munci care n-au nicio legatura cu fisa postului.. sa lasi oameni cu studii superioare sa-ti care apa, sa-ti mature holurile, sa-ti lustruiasca pantofii, eventul sa-ti dea zapada iarna din fata casei, e prea de tot..! Rusine!

      Cum cine? Gabriel biris evident

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb