Reporter: Iniţial, procurorii DNA au susţinut că sunteţi anchetat pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. De ce credeţi că a fost clasată infracţiunea de favorizare a făptuitorului? De ce nu a fost anunţată public această clasare?
Gelu Diaconu: Încă din primele zile de când s-a demarat urmărirea penală împotriva mea am depus un memoriu la CSM, Preşedinţie, Prim-ministru, miniştrii justiţiei şi al finanţelor în care arătam în ce gravă eroare se află DNA-ul prin instrumentarea acestui dosar. Toţi factorii de decizie amintiţi au "pus batista pe ţambal" pentru că, nu-i aşa, în ţara noastră adevărul suprem îl deţine doar DNA-ul în orice domeniu al activităţii economico-sociale. Mai nou, văd că primim prin comunicatele DNA şi lecţii de funcţionare a democraţiei. Atunci de ce să ne mai mire că procurorii DNA se joacă cu funcţiile, cariera, reputaţia şi chiar viaţa oamenilor!
Revenind la întrebarea dumeavoastră, procurorul, după ce, fără a avea nici cea mai mică probă, mi-a pus şi sechestru pe bunuri pentru favorizare făptuitori şi abuz în serviciu, avea să renunţe după două zile la prima infracţiune în momentul înaintării dosarului în justiţie. Este evidentă dorinţa lor de a fi tracasat la maximum. Numai că eu din prima zi când am luat la cunoştinţă din acest dosar mi-am asumat lupta cu reaua-credinţă a DNA-ului chiar dacă unii m-au sfătuit să fiu foarte atent pentru că, chiar dacă am 100% dreptate, cătuşele sunt la ei şi le pot folosi după bunul plac!
Chiar dacă ar fi anunţat public clasarea infracţiunii, răul mi-a fost făcut. Nu uitaţi linşajul mediatic la care am fost supus şi modul cum mi-a fost terfelită cariera.
Reporter: Care credeţi că a fost scopul acestui dosar? Aţi deranjat oare pe cineva prin acţiunile de la ANAF pe când eraţi şef acolo?
Gelu Diaconu: După ce acest dosar va fi soluţionat în instanţa de judecată voi face publice toate informaţiile pe care le deţin pe acest subiect, poate într-o carte din care veţi afla cum se duc bătăliile la vârful puterii şi cum sunt sacrificaţi fără scrupule pionii ca mine. Vă asigur că veţi afla lucruri interesante. Vom da şi multe nume. Până atunci, aceste informaţii sunt păstrate la loc sigur.
Reporter: Cum comentaţi acuzaţiile care vi se aduc în dosar? V-aţi întâlnit vreodată cu Nicolae Păun sau cu Mădălin Voicu? Pe când eraţi şef la ANAF, a intervenit cineva pentru Nicolae Păun şi asociaţia Partida Romilor Pro Europa?
Gelu Diaconu: Stimată doamnă, eu calific aceste acuzaţii, după ce am studiat cu mare atenţie tot dosarul, ca fiind aberaţii în stare pură. Acuzatorii, fie trăiesc într-o realitate imaginară, fie sunt lipsiţi de orice scrupule în a distruge oamenii.
Am spus-o în repetate rânduri, până la chemarea mea la DNA, că nu aveam habar de existenţa domnului Păun, a Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa şi absolut nimeni, din interiorul sau exteriorul ANAF, nu a intervenit la mine în vreun fel în favoarea sau defavoarea acestora. Dar chiar dacă ar fi intervenit, acele circulare incriminate de procurori, perfect legale şi absolut necesare, le-aş fi semnat pentru că ele erau în interesul a peste 4 milioane de contribuabili şi a statului român. Acesta este un adevăr peste orice bazaconie fabricată.
Reporter: De ce susţineţi că dosarul ar fi "fabricat"? Care ar fi miza compromiterii dumneavoastră?
Gelu Diaconu: Foarte simplu. Rechizitoriul, în partea "dedicată" mie, este o înşiruire de enunţuri şi afirmaţii bazate pe răstălmăcirea probelor (adrese, circulare, etc.), pe trecerea sub tăcere a altora extrem de relevante în cauză, pe interpretarea originală, ca să nu mă exprim altfel, a legislaţiei şi a conţinutului celor două circulare, foarte clare de altfel. Dar, ceea ce este şi mai grav, reaua-credinţă se împleteşte "armonios" cu lipsa cunoştinţelor de bază în materie de administrare fiscală a procurorului şi "specialiştilor" DNA. Vă declar cu toată răspunderea, rar mi-a fost dat să întâlnesc, în cei peste 30 de ani de activitate, un act oficial (cu care, totuşi, este distrus un om în spaţiul public) atât de lipsit de substanţă şi atât de tendenţios. Numai că în instanţa de judecată vor avea o surpriză majoră. Eu chiar cred că DNA-ul nu merită, pentru tot ce a făcut pentru România, aceste rebuturi, precum acuzaţiile la adresa mea, pentru că ele decredibilizează şi pun la îndoială rolul acestei instituţii.
Cât despre miza compromiterii mele, lucrurile sunt mult mai nuanţate. Vă reamintesc câteva fapte. La o jumătate de oră după comunicatul DNA din februarie, ministrul Anca Dragu mi-a cerut demisia chiar dacă la acea dată, ca şi astăzi, în MFP/ANAF erau şi mai sunt suspecţi, inculpaţi sau chiar condamnaţi încă pe funcţie, nu ştiaţi asta? Apoi am primit semnale certe că unii oameni de afaceri cu puternice legături în zona unor servicii jubilează. Mai departe am constatat că reforma la marii contribuabili a fost blocată şi că au reapărut pe funcţii personaje de tristă amintire din fisc şi din vamă. Şi, nu în ultimul rând, după ce "am fost omul lui Ruşanu, al lui Chiţoiu, al lui Oprea" am devenit peste noapte omul lui Ponta. Dezlegaţi misterul în această logică!
Vă asigur, însă, că mai presus de orice sunt un individ care ţin al naibii de mult la ţara mea, condusă şi sufocată vremelnic de atâţia incompetenţi. De asta mă şi lupt cu ei. Eu nu mai am nici o miză de la această viaţă decât restabilirea adevărului. Cu orice preţ.
Reporter: Veţi da statul în judecată pentru destituirea dumneavoastră de către Dacian Cioloş? Intenţionaţi să daţi în judecată statul român la CEDO?
Gelu Diaconu: Nu. Pentru că lucrurile vor fi rezolvate în justiţia română. Ce vină are statul român pentru incompetenţa şi reau-credinţă a unora? Pe ei îi ştiu cu nume şi prenume. Împotriva lor îmi voi exercita acţiunea de redobândire a drepturilor băneşti şi a reputaţiei.
Reporter: Ce a decis instanţa pe 6 septembrie, în legătură cu sechestrul asigurător instituit pentru producerea prejudiciului de 3.860.800 lei?
Gelu Diaconu: A amânat pronunţarea, în mod corect pe procedura, pentru dată de 20 septembrie, a.c.
Reporter: Vă consideraţi o victimă a procurorilor?
Gelu Diaconu: Nu mă consider, stimată doamnă, eu chiar sunt.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2016, 08:53)
La comanda cui lucreaza DNA?Interna sau externa?
2. Victimizarea, sport national
(mesaj trimis de Dyogene în data de 14.09.2016, 09:39)
Sigur ca da, toti oamenii sistemului, toti acolitii establishment-ului, se considera niste victime. Revine motto-ul, obsesia agenturilor straine, care vor sa lase tara asta fara liderii ei indispoensabili dom'le. Raii aia de la DNA care lucreaza la comanda masonilor, billderbergilor, a inteleptilor marelui Sion... Mai mult, unii au chiar neobrazarea sa se compare cu victimele politice din anii '50.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 14.09.2016, 21:31)
Nu victimele se compara, ci securiștii actuali se comporta precum slugile securisto-staliniste.
3. Ce sa zica si ex-seful ANAF. ?
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2016, 10:15)
Inainte a fost fb, acum e foarte rau.
EL a fost destept, astia sunt prosti.
Articole deastea poate nu au sens, fiindca sunt subiective.
4. publicitate mascata?
(mesaj trimis de antigelu în data de 14.09.2016, 10:27)
Pai, ce-i asta? publicitate mascata? Toti se dau victime si fecioare neprihanite dupa ce-s prinsi cu mina in banul public...