GEORGE ZHANG, HUAWEI:  "Contăm pe relaţii stabile şi pe competitivitatea liberă din România"

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Internaţional #Telecomunicaţii / 24 februarie 2020

"Contăm pe relaţii stabile şi pe competitivitatea liberă din România"

"Credem că în 2020 Guvernul României va da undă verde licitaţiei 5G" "Avem în plan începerea unui turneu - road show, un mini-MWC" "Dacă scoţi Huawei de pe piaţa din România trebuie să găseşti actori de 2,6 miliarde euro"

Gigantul chinez Huawei este încrezător că România nu va interzice accesul companiei la licitaţia 5G şi sfătuieşte Guvernul nostru să gră­bească organizarea acesteia pentru că, altfel, ne-am pierde avantajul pe care îl are în prezent.

După anularea Congresului Mondial al Telefoniei Mobile (MWC) - cea mai mare reuniune anuală a industriei telecomunicaţiilor - ca urmare a îngrijorărilor provocate de epidemia de coronavirus, Huawei vrea să-şi prezinte noile inovaţii din tehnologie într-un road show prin Uniunea Europeană.

George Zhang, CEO-ul Huawei România, ne-a acordat un interviu în care a abordat subiecte precum impactul epidemiei de coronavirus, amânarea licitaţiei 5G, evoluţia pieţei noastre, dar şi campania anti-Huawei dusă de SUA.

Reporter: Reuşeşte legislaţia din ţara noastră să asigure suportul necesar businessului Huawei?

George Zhang: Da, contăm mult pe relaţiile noastre cu Guvernul Româ­niei. În plus, Huawei a implementat deja funcţionalităţi complete nu doar pentru business-ul propriu, dar şi pentru suportul tehnic din diferite ramuri ale industriei. Compania are investiţii mari în Europa, dacă ne referim la angajaţi, pe locul întâi este Huawei Germania, iar pe locul al doilea se află Huawei România, unde sunt peste 2000 de angajaţi. Aşa cum arată raportul Oxford Economics lansat săptămâna trecută, de investiţiile Huawei beneficiază întreaga indus­trie şi indirect tot lanţul de aprovizionare. Din acest punct de vedere, contăm pe relaţii stabile şi pe competitivitatea liberă. Aşteptăm să vedem continuitate.

Reporter: Cum vedeţi amânarea licitaţiei 5G din ţara noastră?

George Zhang: Cred că 5G este un motor foarte important pentru economia digitală, mai ales că economia la nivel global şi în special cea europeană a încetinit din diferite motive. Româ­nia ar tebui să îşi menţină stadiul avansat în acest domeniu. În prezent, Româ­nia se află în topul ţărilor cu internet rapid din lume, iar costul este foarte atractiv, oamenii nu plătesc mult pentru acest serviciu.

Întârzierea implementării 5G nu este o idee prea bună. Încurajăm Guvernul să fie mai atent, ca licitaţia 5G, deja întârziată, să fie deschisă. Dacă ne uităm la alte ţări din Europa care au lansat deja serviciile 5G, vedem o creştere a use case-urilor, dar şi a PIB-ului. 5G-ul conectează nu doar smartphone-urile, ci şi maşinile, autoturismele şi Internet of Things (IoT). Din cauza unor instabilităţi pe parte politică şi economică, nu avem o estimare pentru licitaţia 5G, dar pot spune că noi suntem pregătiţi să creem noi oportunităţi. Huawei este lider pe această industrie şi suntem încrezători în legătură cu ofertele şi soluţiile noastre.

Reporter: Care vor fi principalele beneficii care vor veni odată cu implementarea 5G în ţara noastră?

George Zhang: 5G aduce beneficii dincolo de simpla conexiune la internet, va veni cu schimbări semnificative pentru toate sectoarele. 5G aduce o transformare digitală aplicabilă vertical în diferite industrii, inclusiv în transport, energie, manufatură. Bazat pe aceste transformări şi pe faptul că Huawei începe să introducă sisteme de operare care conexează sisteme IoT, vedem un potenţial foarte mare şi noi oportunităţi create de tehnologia 5G. Acestă nouă tehnologie va deschide potenţial nou pentru toate companiile mici, mijlocii sau mari chiar, şi pentru start-up-uri.

Reporter: Cum vedeţi încercările SUA de a exclude echipamentele Huawei de la construcţia reţelelor 5G din Europa?

George Zhang: SUA este o ţară bogată. Spun acest lucru pentru că avem nişte rapoarte şi ştiri care arată că Guvernul SUA a trasat un proiect de creare a unui fond de un miliard de dolari pentru a îndepărta şi înlocui Huawei de pe piaţa sa. Vedem că unele ţări europene şi-ar dori să le urmeze exemplul, dar acest lucru va avea un impact financiar foarte mare. În primul rând, trebuie să găsească suport financiar foarte puternic pentru a înlocui unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţă. Noi ne bazăm pe acelaşi principiu pe care se bazează SUA, dacă scoţi Huawei de pe piaţa din România trebuie să găseşti actori de 2,6 miliarde de euro, acesta este impactul direct, iar dacă vorbim de impactul indirect în economie şi după implimentarea 5G această valoare se triplează. În al doilea rând, scoaterea de pe piaţă a Huawei va oferi o imagine foarte proastă investitorilor, mai ales celor privaţi, care se vor întreba cum îşi pot proteja investiţiile existente şi ce garanţii mai poate avea pentru viitorul business-ului şi potenţialul inves­tiţiilor. Din aceste două motive nu cred că există riscul ca Huawei să fie interzis în Romînia. Contribuim mult în economia ţării şi ne respectăm partenerii.

Reporter: Este business-ul Huawei afectat de coronavirus?

George Zhang: Am comunicat foarte mult prin videoconferinţe şi audioconferinţe cu colegii noştri din întreaga lume. În ceea ce prinveşte Huawei în China, avem acolo un sis­tem de sănătate propriu şi chiar un birou care are grijă de protecţia noastră. Angajaţii Huawei au fost complet protejaţi şi operaţiunile noastre s-au des­făşurat în siguranţă. Toată lumea şi-a reluat activitatea. Există, însă, un impact cauzat de partenerii şi furnizorii noştri din China. Unii dintre ei nu şi-au reluat complet activitatea. Ne dorim ca aceste timpuri dificile să treacă cât mai repede şi toată lumea să îşi reia cursul normal al vieţii în viitorul apropiat.

Reporter: Ce surprize plănuise Huawei pentru târgul din Barcelona- MWC?

George Zhang: După cum ştim, organizatorii Mobile World Congress (MWC) au hotărât să anuleze ediţia din acest an din cauza temerilor cu privire la epidemia de coronavirus şi res­pectăm această decizie. Huawei va continua comunicarea cu clienţii săi şi le va prezenta cele mai noi tehnologii şi produse prin diferite canale. Avem în plan începerea unui turneu, o mini-Barcelona road show. Deja am proiectat maşinile şi vom începe din primăvară, probabil din aprilie, să prezentăm un fel de mini MWC care va călători în toată Uniunea Europeană şi va prezenta local noile soluţii avansate de tehnologie ale companiei.

Reporter: Care a fost cota de piaţă a companiei anul trecut şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

George Zhang: Dacă ne referim la cota de piaţă în ceea ce priveşte smartphon-urile, Huawei şi-a menţinut în 2019 imaginea deja creată. În campaniile de Crăciun şi Revelion, cota de piaţă a Huawei a crescut de la 23% la 25%. Această creştere ne oferă încredere, mai ales că acum se află la vânzare Mate 30, atât în magazinele noastre, cât şi ale partenerilor noştri. Datele noastre arată un interes mare din partea clienţilor, care sunt foarte încântaţi de Huawei.

Anul acesta vom prezenta noul sis­tem de operare Huawei pe piaţă, de altfel Mate 30 este primul din serie care foloseşte acest sistem şi, potrivit planului nostru, vom avea lansarea seriei P40 în luna aprilie - mai. Suntem încrezători în produsele noastre şi, la nivel global, Huawei a reuşit să treacă de 214 milioane de telefoane vândute, o cifră în creştere faţă de 2018. Toate acestea ne arată că Huawei este un brand de notorietate şi respectat în întreaga lume. Acest lucru oferă companiei Huawei încredere să introducă mai multe linii de produse pe piaţă, inclusiv sistemul Harmony OS dedicat ecranelor inteligente. Credem că ne aşteaptă lucruri bune în continuare.

Reporter: Anul trecut, Huawei a avut creşteri pe segmental de enterprise. Care credeţi că va fi principalul sector de creştere anul acesta?

George Zhang: Vedem în continuare potenţial pe segmentul enterprise şi sperăm ca tehnologia 5G să crească. Noi speram ca licitaţia pentru 5G din România să aibă loc în 2019, dar din păcate a fost amânată. Credem că în 2020 Guvernul României va da undă verde licitaţiei şi vom avea o competiţie liberă, aşa cum am avut în ultimii ani.

Reporter: Care a fost cifra de afaceri a companiei anul trecut şi ce estimări aveţi pentru anul în curs?

George Zhang: Cifra de afaceri a grupului pentru anul trecut nu a fost încă definitivată, datele noastre se află în audit la KPMG. Vă pot spune că estimările nostre arată că în 2019 am atins la nivel global aproximativ 120 de miliarde de dolari, în creştere cu 10-15%. Pentru 2020, targetul nostru este de a avea o creştere, plus că avem în plan lansarea unui nou business group axat pe Cloud şi AI care va fi exportat la nivel global.

La nivel local, rezultatele Huawei România pentru 2019 sunt similare cu cele din 2018. Planul iniţial de afaceri avea în target licitaţia pentru 5G, care am crezut că va fi finalizată în 2019 şi că unele venituri şi vânzări vor veni de pe această parte, dar sperăm să aibă loc anul acesta.

Reporter: Vă mulţumesc!

Contribuţia celui mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii şi unul dintre liderii industriei de telecomunicaţii 5G, Huawei, la PIB-ul României în 2018 a fost de 219 milioane de euro, potrivit unui studiu realizat de Oxford Economics la solicitarea gigantului chinez. Din această sumă, 128 de milioane de euro a fost contribuţie directă, prin forţa de muncă, profitul generat de această forţă de muncă la nivelul întregii ţări; 35 de milioane de euro contribuţii indirecte prin lanţul de distribuţie şi 60 de milioane de euro contribuţii indirect prin întoarcerea în economie a salariilor plătite de Huawei angajaţilor şi pe lanţul de distribuţie prin cumpărături şi alte cheltuieli. Per total, contribuţia Huawei la PIB al Romaniei a crescut în medie cu 20% de la an la an între 2014 şi 2018, luând în calcul şi rata inflaţiei. În aceeaşi perioadă, numărul de angajaţi susţinuţi de Huawei a crescut în medie cu 15% de la an la an, iar taxele plătite au crescut cu 11% anual. În total, subsidiara locală a producătorului chinez are în jur de 2.200 de angajaţi proprii şi susţine încă 1.375 pe lanţul de distribuţie, în total 6.320 de oameni. Potrivit companiei, 80% din angajaţi sunt români.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ai naiba de ipocriti, acum va place libertatea

    1. Daca nu le convine americanilor ceva fiindca nu e in intetesul lor trebuie sa dam noi din coada si sa ne ignoram propriile intetese.

      A naibii ignoranța, chinezii morti pentru libertate nu inseamna nimic pentru tine?

      Sunt eu in masura sa schimb regimul comunist din China?Schimba-l tu daca poti!Aici nu e vorba de ignoranta mea ci de ideile tale utopice.

      Amice, nu esti in stare sa porti un dialog cu inteles.

      Daca noi nu facem afaceri cu China se schimba cu ceva soarta chinezilor care mor pentru libertate?Atunci sa nu facem afaceri nici cu Arabia Saudita fiindca si sauditii mor pentru libertate .De ei nu ti-e mila?Si ei sunt oameni .Am vorbit pe intelesul tau??(ca pe placul tau nu cred).

      Iar faci propaganda pt rusi,chinezi si aliatii lor? Hai sictir!

      Iar ai inceput?Lipseste cuvantul "trol"si chestia cu plata.Ti-ai uitat repertoriul?Gandesc ce vreau,tin cu cine vreau,care e problema ta?Țara e liberă,atâta drept avem si noi."Nu-ți convine, scrie acasa",pe mine să nu mă mai abordezi cu prostii de-astea!Adevarul e ca nu e puțin lucru sa spui ce gandesti!

      Si eu spun ce gandesc! Esti o puslama care face zi de zi propaganda inclusiv aici pe Bursa,in favoarea dusmanilor Romaniei si ai Europei!

      Nu ai avut niciodata o opinie pertinenta.Nu faci decat sa-i jignesti pe altii folosind cuvinte urate contrar regulamentului prevazut de ziarul Bursa.In plus faci acuzatii nefondate acuzandu-ma ca fac propaganda cuiva.Si nu numai la adresa mea.Acuzi ca facem propaganda,ca suntem platiti de rusi,ne injuri.Alo,Redactia!Aterizeaza strabunica!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb