Germania şi Europa au nevoie de secole pentru refacerea capacităţii de apărare

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 28 octombrie

Germania şi Europa au nevoie de secole pentru refacerea capacităţii de apărare

"Ratele lunare de producţie ruseşti sunt, în prezent, atât de ridicate încât ar putea umple întregul stoc german de echipamente militare în aproximativ o jumătate de an".

Kiel Institute for the World Economy (IfW)

Călin Rechea

Orizontul de timp din titlu nu este o greşeală de tipar. Într-un studiu publicat recent de Kiel Institute for the World Economy (IfW), sub titlul "Fit for war in decades: Europe's and Germany's slow rearmament vis-a-vis Russia", este comparată capacitatea de reînarmare a Germaniei, Europei şi Rusiei şi se arată că decalajul este extraordinar şi creşte. În favoarea Rusiei, bineînţeles.

"Conflictele contemporane, fie în Ucraina, fie în Orientul Mijlociu, au demonstrat în mod concludent că accesul continuu la muniţii este fundamental pentru rezilienţă", se subliniază în raport. Utilizând exemplul apărării antiaeriene, autorii avertizează că "interceptarea este limitată nu numai de caracteristicile tehnice ale sistemelor de apărare aeriană, ci şi de numărul de interceptoare disponibile în comparaţie cu numărul probabil de drone şi rachete ostile".

Ratele de interceptare prezentate arată că este nevoie de o producţie masivă de rachete sau proiectile pentru sistemele antiaeriene. Astfel, pentru rachetele subsonice Kalibr, rata de interceptare este de 50%, în timp ce pentru rachetele subsonice moderne, cum este Kh-69, rata de interceptare este de 22%.

Pentru rachetele balistice moderne, cum este Iskander-M, rata de interceptare este de 4%, şi de 0,55% pentru racheta supersonică anti-navă Kh-22.

Raportul arată că nu există foarte multe date privind interceptarea rachetelor hipersonice, dar precizează că "Ucraina susţine că rata de interceptare a rachetelor hipersonice Kinjal şi Zircon este de 25%".

Tot surse ucrainene arată că pentru astfel de interceptări este necesară lansarea în salvă a tuturor celor 32 de rachete dintr-o baterie Patriot, astfel încât să fie doborâtă o singură rachetă hipersonică.

Dotarea actuală a armatei germane arată că nu poate face faţă unei ofensive cu rachete hipersonice, în condiţiile în care bateriile Patriot de care dispune au doar 16 lansatoare, iar numărul total al lansatoarelor este 72.

Pe lângă numărul extrem de ridicat al lansatoarelor pentru a face faţă unui atac de saturaţie, o altă problemă fundamentală este aceea a costurilor.

Raportul de la IfW arată că o rachetă Kinjal costă circa 10 milioane de dolari, în timp ce o rachetă lansată din sistemul Patriot costă între 1 şi 6 milioane de dolari. Şi pentru celelalte tipuri de rachete utilizate în războiul din Ucraina avantajul costului este de partea Rusiei.

Rata globală de interceptare din Ucraina este de 30% pentru rachete şi de 66% pentru drone, conform analizei de la IfW, care apoi aminteşte că "în toate cazurile, Rusia a sporit producţia, ceea ce este foarte probabil să ducă la acumularea unor cantităţi mari de muniţie pe timp de pace în viitor", iar "faptul că Rusia a fost capabilă să îşi mărească atât de rapid stocurile de muniţii este o lecţie importantă pentru Europa".

Dar mai are Europa "lideri" care să înveţe o astfel de lecţie?

În ceea ce priveşte capacitatea de apărare a Germaniei, concluziile raportului de la IfW sunt devastatoare. Pentru anumite sisteme de armament este nevoie de secole pentru revenirea la stocurile disponibile în 2004. Pe baza ritmului actual de producţie, IfW arată că numărul tunurilor auto-purtate de calibru mare va ajunge la nivelul stocului din 2004, de 978 de unităţi, doar în anul 2121, în condiţiile în care dotarea actuală include 121 de unităţi.

Anul 2038 este orizontul de refacere a stocului de avioane de luptă, iar în 2066 se va reveni la dotarea cu tancuri din 2004, de 2.398 de unităţi.

Bineînţeles că acestea este doar un exerciţiu teoretic, în condiţiile în care tancurile germane nu mai reprezintă nimic pe câmpul de luptă, aşa cum o demonstrează "performanţa" lor din Ucraina.

Raportul de la IfW mai arată ceva deosebit de îngrijorător în ceea ce priveşte raportul de forţe în Europa: "producţia Rusiei este în prezent atât de puternică încât ar putea egala cu uşurinţă în 2 - 7 luni stocul german de armament din 2021". Adică Rusia subdezvoltată este capabilă să producă într-o jumătate de an întregul stoc de armament al celei mai mari economii din Europa?

Oare autorităţile europene au capacitatea intelectuală să înţeleagă dimensiunea "problemei", inclusiv la nivelul generalilor de carton care au ajuns să infecteze un peisaj politic deplorabil?

"Dincolo de război, creşterea producţiei ruseşti începând din 2022 se va traduce printr-o armată rusă postbelică mai mare, mai bine echipată şi mai experimentată, precum şi printr-o creştere a exporturilor către regimuri neprietenoase Occidentului, în special în aşa-numitul Sud Global", se mai subliniază în raport.

Din nou, oare "autorităţile" europene au capacitatea intelectuală pentru a înţelege semnificaţia acestor tendinţe?

Analiza de la IfW accentuează faptul că producţia de armament a Rusiei a crescut puternic din T4 2022 pentru toate categoriile. Astfel, producţia trimestrială de tancuri a crescut cu 215% faţă de perioada de referinţă, până la 387 de unităţi în T2 2024, iar producţia trimestrială de tunuri a crescut cu 149%, până la 112 unităţi, în timp ce la nivelul sistemelor de rachete avansul a fost de 153%, până la 38 de baterii.

Propunerile pentru îmbunătăţirea situaţiei sunt cele clasice, cum ar fi creşterea vitezei de achiziţie, creşterea bugetelor alocate apărării, reducerea costurilor unitare, reformarea sistemului birocratic de achiziţii militare, dezvoltarea noilor tehnologii sau promovarea investiţiilor. Toate acestea ar trebui să se desfăşoare în cadrul unei strategii de înarmare coordonate la nivel european.

Dar cum ar putea fi reduse costurile unitare, în condiţiile în care sectorul apărării este intensiv din punct de vedere energetic, iar energia va fi tot mai scumpă, pe fondul tranziţiei energetice?

Noţiunea de "energie" nu apare în studiul de la IfW decât în legătură cu energia cinetică a rachetelor hipersonice, fără să fie abordate consecinţele tranziţiei verzi pentru fabricarea sistemelor de armament, inclusiv din punct de vedere al materiilor prime necesare.

Refacerea capacităţii militare a Europei este pe cale să mai primească o lovitură puternică. Reuters a scris recent că producătorii de oţel din Ucraina sunt extrem de îngrijoraţi de avansul trupelor ruseşti către oraşul Pokrovsk, în apropierea căruia se află cea mai importantă mină de huilă a ţării, cu importanţă crucială pentru industria metalurgică.

Ucraina a produs 3,5 milioane de tone de cocs metalurgic în 2023, exclusiv din cărbunele extras la Pokrovsk. Ocuparea acestei zone de o mare importanţă strategică de către Rusia va conduce la prăbuşirea producţiei de oţel în Ucraina, a doua sursă de valută a ţării după agricultură.

Pierderea cărbunelui de la Pokrovsk nu poate fi înlocuită prin importuri, care oricum ar avea un preţ mult mai mare şi ar reduce competitivitatea oţelului din Ucraina.

În aceste condiţii, producţia de oţel a ţării ar putea scădea până la 2 - 3 milioane de tone, de la circa 7,5 milioane în prezent, conform estimărilor preluate de Reuters, care mai arată că producţia de oţel laminat a fost de 4,3 milioane de tone în primele opt luni ale anului 2024. Circa 66% din producţie a fost exportată, iar 72% din volumul exportat s-a îndreptat către ţările din UE.

Efectele asupra capacităţilor de înarmare ale Europei vor fi dramatice, iar orizontul de timp pentru refacerea capacităţii de apărare a Germaniei ar putea să ajungă la milenii de la secole. Acesta este preţul care trebuie plătit pentru lideri inepţi. Şi trebuie plătit cu vârf şi îndesat, astfel încât să existe o speranţă că preţul plătit de "alegători" va durea atât de tare, încât să le aducă mintea la cap.

"Constatările noastre arată că va fi nevoie de zeci de ani, dacă nu chiar de secole, pentru a crea capacităţi similare cu cele din 2004, la vitezele actuale de achiziţii", se arată în concluzia raportului de la IfW, deoarece "ratele lunare de producţie ruseşti sunt în prezent atât de ridicate încât ar putea umple întregul stoc german de echipamente militare în aproximativ o jumătate de an".

Nevolnicia actuală a Europei va rămâne pentru milenii în cărţile de istorie. Poate că până atunci se va ajunge şi la un fel de paritate cu forţele armate ale Rusiei, dar numai dacă acestea vor face o pauză de mai multe, foarte multe, secole.

Opinia Cititorului ( 8 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Deci “productia” mujica e atat de ridicata ca desi aloca 40% din buget pentru inarmare, are nevoie de importuri din Corea de Nord si Iran:-)…Unii traiesc inca in secolul XX:-)…In Octombrie, in datele de 10 si 13 Americanii prin Tesla au aratat cum va arata viitorul in nici 5 ani. Masini si roboti autonomi, acoperire wireless globala si transport prin rachete reutilizabile oriunde pe glob in 90 de minute:-)…O racheta Starship are o incarcatura utila de 100 tone, deci poate transporta 2 tancuri Abrams oriunde pe glob in 90 minute si este reutilizabila. In 2027 este preconizata reîntoarcerea Americanilor pe Luna si stabilirea primei colonii permanente moment in cate santajul mujic cu atacuri nucleare devine irelevant…Americanii ii tin pe mujici si Chinezi “ocupati” Ucraina si Taiwan in timp ce pregatesc “razboiul Stelelor”. 2030 Luna si Musk vrea pana in 2040 Marte…in timp ce mujicii nu au masini de spalat:-)…Parca sunt universuri paralele:-)

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Te bântuie rău mujicii, Trolache. Iar au venit azi noapte în visele tale fierbinți și ti-au zis veni, vidi, vici. Iar ai întrat în bucluc cu aceeași poveste. Test pozitiv de sarcină urmat de avortul corespunzător. Comisia medicală te înțelege. Nu vrei moștenitori mujicei :)

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      De cine trebuie să se apere Europa, trol sovietic? Cine e obsedat de mujici?!?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Rusia nu se bate doar cu Ucraina, ci cu Nato in acest razboi proxy. Normal ca au nevoie de ajutor si ei. Nu vezi ce absurditati debitezi? Daca tot Rusia nu face decat PIB-ul Italiei amarate, de ce se chinuie incaltatii tai sa-i invinga pe descultii tai de Rusi? Apropo, ce s-a ales de povestile alea ca Putin si-a spart capul cazand pe scari, ca are cancer in faza terminala, ca s-a inchis singur si paranoic in buncar? Nu v-ati saturat sa ne tot luati de prosti? De ce UE si SUA nu dau in cap Austriei, tara non-nato si sponsor al intereselor Rusesti? Doar atat puteti? Fara slugi si fraieri sa joace pe muzica lui, ii e greu Licuriciului. Mexicul si-ar dori sa adere la Brics, dar nu poate, fiindca stie ca Americanii ar pune-o de 'revolutie' portocalie prin cartelurile tolerate de catre CIA. Noroc ca Putin s-a inconjurat de corupti si incompetenti atatia ani de zile, altfel nu dura razboiul atat. O fi invatat si Tarul pitic ca prostia se plateste scump.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Ucrainenii vor să-și decidă soarta, vor să trăiască bine, de asta au căsăpit 1 milion de sovietici până acum.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Dar de ce rusia ataca vecinii? De unde ai scos-o ca lupta cu NATO? NATO si nu numai, doar sprijina Ucraina. Incaltatii nu se chinuie, dupa cum vezi au probleme cu emigratia descultilor, nu sa cafteasca armata orcilor. Mexicul nu vrea brix, asta e lozinca ca sa abati atentia (am stat 6 luni in Mexic anul trecut si n-am gasit un sustinator al mujicilor).

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Ce secole, milenii :)))

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Cat timp presedintele nostru se plimba cu avioane de lux, se construiesc terenuri de joaca, sali de sport la marginea satelor fara copiii si alte investitii fara rost, fara sa aduca plus valoare, firmele partidelor politice sifoneza banii fara jena si fortam energia verde, cu curentul LGBTQ++++ la ce sa ne asteptam? Dincolo Putin da directia si toata energia, resursele tarii este dirijata in directia aia, ordinul se executa, nu se discuta, cine nu se supune este indepartat. Nu spun ca este mai bine, dar daca toti boii de la caruta trag intro directie, atunci caruta avanseaza. Daca boii trag in diferite directii caruta, atunci caruta se afunda si mai tare in namol. Pentru productia de armament avem nevoie de specialisti, energie, si o gramada de materie prima care se obtine din nou cu minare, care din nou este o industrie mare consumatoare de energie fosila, transport, etc.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9732
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5955
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3022
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9656
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8823

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb