Inspectorul şef adjunct al Inspecţiei Judiciare (IJ) Gheorghe Stan se va prezenta, luni, în Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru a-şi spune punctul de vedere legat de raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit unei surse din presă.
Inspectorul şef adjunct al Inspecţiei Judiciare Gheorghe Stan ar urma să fie audiat în Secţia pentru procurori a CSM de la ora 10.00, informează News.ro.
Conform sursei, joi, în Secţia pentru procurori a fost audiată, timp de aproximativ trei ore, Elena Rădescu. coordonatorului echipei Inspecţiei Judiciare care a făcut controlul la DNA, iar luni este chemat în şedinţa Secţiei procurorul Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare.
De asemenea, vineri şi-a spus punctul de vedere în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, legat de raportul Inspecţiei Judiciare, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, se mai arată în sursă.
Potrivit sursei citate, Kovesi a susţinut, în faţa procurorilor, că raportul de control nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea raportului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file.
De asemenea, ea a spus că raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este "total neadevărată" menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare.
Kovesi a menţionat, în Secţia pentru procurori a CSM: "Atunci când îi reţinem unei persoane că are deficienţe în activitate, trebuie să explicăm care este acea deficienţă şi să facem trimitere la date concrete, astfel încât pe viitor să-şi îndrepte activitatea. Noi constatăm că în acest raport, din cei 19 inclupaţi achitaţi definitiv în 2017, opt dintre ei au fost trimişi în judecată în 2011, an în care anumiţi procurori din această secţie nici măcar nu erau în DNA. Mi se pare total incorect să-i reţii unui procuror sau unui şef care în 2011 nici măcar nu lucra în DNA că a primit în 2017 achitări pentru dosare soluţionate trimise în judecată şi verificate în 2011. O să observaţi în anumite date statistice pe care le-am pus la dispoziţie că dintr-un procent de 74 la sută din achitări, toate sunt acte de inculpare întocmite în perioada 2007-2009 sau 2011, înainte ca majoritatea procurorilor din această secţie să lucreze la DNA".