Ghidul pentru linia de finanţare a firmelor de economie socială, publicat după 15 august

George Forcoş
Fonduri Europene / 6 august 2016

Ghidul pentru linia de finanţare a firmelor de economie socială, publicat după 15 august

Ghidul pentru linia de finanţare Solidar, prin care întreprinderile de economie socială pot beneficia de finanţare europeană între 50.000 şi 100.000 de euro, prin Programul Operaţional Capital Uman, va fi publicat după 15 august, anunţă un secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

Schema poate sprijini 200 de întreprinderi de economie socială care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacităţii, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, transfer de know-how, parteneriate.

Ciprian Necula, secertar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, a declarat joi, la Slatina, că după data de 15 august va fi publicat ghidul pentru obţinerea de finanţare.

"Aşteptăm ca, în dezbaterea publică, să vedem şi opiniile beneficiarilor şi modul în care ar trebui să direcţionăm aceşti bani şi sper eu să avem contribuţii cât mai sănătoase din partea celor care au făcut afaceri sociale de succes. Imediat ce se termină, ca procedură, perioada de consultare, programul va fi revizuit în funcţie de comentariile şi sugestiile primite şi va fi lansat public. Deci, ne aşteptăm ca după 15 august să avem ghidul publicat", a spus Necula, citat de Mediafax.

Reprezentantul MFE a adăugat că prin linia de finanţare "Solidar" se urmăreşte consolidarea şi dezvoltarea proiectelor care au fost deja începute în exerciţiul bugetar anterior.

"A fost un debut, în perioada 2007-2013, cu acest concept de economie socială, care este foarte funcţional în multe state europene. Este o alternativă, dacă vreţi, la economia mare, capitalistă, cu corporaţii. Este o metodă de succes în multe state precum Franţa, Spania, Italia, chiar şi mai aproape de noi sunt exemple foarte pozitive. În România, au fost multe întreprinderi de economie socială realizate în axa din POSDRU 6.1. Unele dintre ele au fost de succes, au rămas în picioare şi funcţionează - şi ştiu câteva extraordinare - altele dintre ele, însă, au fost ratate. Economia socială presupune ca membrii unei comunităţi să participe împreună la o activitate economică pentru a genera impact în comunitatea lor. Prin această măsură (linia «Solidar» - n. red.) ne-am propus să continuăm activităţile de economie socială şi să elaborăm, să dezvoltăm ceea ce este deja consolidat", a declarat Necula..

În România, ponderea angajaţilor în sectorul economiei sociale este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%, potrivit dateor MFE.

În opinia lui Necula, această situaţie este dată de anumite "preconcepţii tipic româneşti" cu privire la întreprinderile sociale.

"Întreprinderile de economie socială reprezintă o alternativă la multe probleme pe care le avem în România. Ca exemplu, am văzut în Vaslui, cel mai sărac judeţ din România, o comună care este una dintre cele mai bogate din ţară. E un paradox, dar acel sat s-a dezvoltat deoarece Cooperativa care a funcţionat în comunism a fost păstrată şi a funcţionat. Au reuşit să aibă un cinematograf, dispensar, stomatolog, piscină publică, totul cu contribuţia comunităţii. Este un concept pe care noi trebuie să-l reînvăţăm pentru că l-am stigmatizat din cauza epocii apuse. Nu tot ce se întâmpla era negativ, dar când vorbeşti de economie socială, de cooperative, lucru împreună, te gândeşti automat la CAP-uri. Ele sunt private, acum, sunt afaceri ale comunităţii, ale membrilor comunităţilor", a conchis Necula.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb