Washingtonul aşteaptă ca România, aliat strategic-cheie, să "îşi ţină promisiunile" privind respectarea statului de drept şi reformele economice pentru a evita "repetarea" crizei din vară, a declarat ambasadorul american la Bucureşti pentru AFP.
"România a făcut promisiuni. Le va respecta? Respectarea tuturor acestor primisiuni poate fi o problemă de viaţă şi de moarte într-o alianţă", a declarat Mark Gitenstein într-un interviu acordat AFP înainte de încheierea mandatului său, citat de Mediafax.
NATO şi Statele Unite, implicate într-o alianţă strânsă cu Bucureştiul, au ales să instaleze o componentă-cheie a viitorului lor scut antirachetă în România.
Dar Bucureştiul şi-a atras nemulţumirea Uniunii Europene şi a Washingtonului în această vară din cauza metodelor folosite de coaliţia de centru-stânga aflată la putere, Uniunea Social-Liberală (USL), pentru a încerca să îl demită pe rivalul său, preşedintele de centru-dreapta Traian Băsescu.
Secretarul de Stat Hillary Clinton a denunţat recent "provocările pentru procesele constituţionale" din România.
În faţa acestui val de nemulţumiri, premierul Victor Ponta, unul dintre liderii USL, a promis că "statul de drept va fi respectat".
USL, care a preluat puterea în mai, a obţinut o victorie clară la alegerile legislative dar va trebui să coabiteze din nou cu preşedintele Băsescu, al cărui mandat se încheie în 2014.
"Coaliţia aflată la putere are meritul că a spus că va respecta condiţiile acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi criteriile definite de UE pentru ameliorarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. Ea trebuie să îşi respecte promisiunile", subliniază Gitenstein.
"Pentru moment, toate indiciile arată că va urma această direcţie. Dacă nu o va face, va avea o problemă gravă şi se va confrunta cu o nouă criză", a avertizat el.
El consideră că spectacolul din această vară a "a fost dezagreabil de privit".
"Nu repetaţi această criză!", a declarat el, adresându-li-se oamenilor politici.
"România trebuie să înţeleagă modul în care este percepută în străinătate", în spcial de investitori, care deja manifestă neîncredere faţă de Europa de Est.
"Trebuie convinşi că statul de drept este respectat, că există transparenţă, că lucrurile sunt previzibile", insistă el.
Ţara a avut patru guverne în patru ani şi analiştii se tem de noi tulburări dacă preşedintele Băsescu refuză să îl numească pe Ponta premier în pofida victoriei zdrobitoare a USL.
"Stabilitatea nu este doar pentru investitori. Este importantă pentru nivelul de viaţă al românilor, astfel încât copiii lor să decidă dacă rămân sau nu în ţară", a adăugat ambasadorul, care este nepotul unor imigranţi români.
Aproximativ trei milioane de români au părăsit această a doua cea mai săracă ţară din UE, în căutarea unui loc de muncă şi a unor condiţii de viaţă mai bune, creând astfel un "exod al creierelor".
"În prezent, a treia limbă vorbită la sediul Microsoft din Redmond este româna", a declarat Gitenstein.
Dar pe teritoriul său, România numără cea mai mare proporţie de lucrători săraci din Europa şi între cei mai bogaţi şi cei mai săraci s-a creat o prăpastie.
"Românii vor trebui să înfrâneze instictele unora dintre aceste elite care vor să concetreze putere şi bani", împiedicând apariţia unei clase de mijloc, apreciază Gitenstein.
Când doar 41 la sută dintre alegători au votat la alegerile legislative, el crede în puterea reţelelor sociale, într-o ţară în care acestea sunt în plină expansiune.
"În Statele Unite, ne-au trebuit 100 de ani după Revoluţia noastră pentru a sparge monopolurile magnaţilor bogaţi - Carnegies, JP Morgan etc - care controlau atunci sectoare întregi ale industriei, presei şi politicii", aminteşte el.
"România încearcă să facă acest lucru în 20 de ani de democraţie şi face progrese incredibile", a conchis ambasadorul american.
1. Revedere
(mesaj trimis de El Condor în data de 16.12.2012, 17:40)
Ei, uite ca ne-am intalnit din nou ... De la ultima intalnire ( pe alt site ) am uitat sa pun o intrebare, care s-ar deduce dintr-o mica povestioara : se spune ca inainte de a fi prins de "revolutionari", Ceausescu ar fi trimis spre Iran o cantitate de 24 de tone de aur ( din rezerva romaniei, presupun, caci el acasa nu ava unde s-o tina ). Ei bine, cantitatea asta trebuia transportata cu ceva si oare unde ar fi incaput intr-un singur transport decat intr-un vas, cu un " capitan destoinic si de incredere", care acum se da presedinte de neclintit si sustinut de unii " partasi " la " afacere ". INTREBARE : oare ce parte din cantitate revine unor " partasi " sau a fost " redistribuita " ulterior, ca respectivul " capitan ( traficant si de arme )sa-si poata mentine pozitia in " statul de drept " si ce " aport " au unii ambasadori in " treba " asta ?