Glifosatul, utilizat în agricultura europeană în următorii zece ani

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 17 noiembrie 2023

Glifosatul, utilizat în agricultura europeană în următorii zece ani

English Version

Fermierii europeni vor putea să utilizeze glifosatul în următorii 10 ani, în ciuda studiilor care arată efectele nocive ale acestui erbicid asupra organismului uman. Consiliul UE nu a obţinut ieri majoritatea calificată necesară pentru respingerea aprobării utilizării glifosatului şi, în conformitate cu legislaţia europeană, Comisia va adopta o decizie înainte de 15 decembrie 2023.

Potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Executivul comunitar, pe baza evaluărilor efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), va reînnoi aprobarea utilizării glifosatului pentru o perioadă de 10 ani, sub rezerva unor noi condiţii şi restricţii. Aceste restricţii include: interzicerea folosirii ca desicant (cu intenţia de a controla momentul recoltării sau de a optimiza treieratul); stabilirea limitelor maxime pentru 5 impurităţi în glifosat (adică în materialul fabricat) - aceste limite sunt stabilite pentru a se asigura că oamenii şi biodiversitatea sunt pe deplin protejate; cerinţa ca statele membre să acorde o atenţie deosebită aspectelor specifice atunci când efectuează evaluări ale riscurilor (de exemplu, protecţia mamiferelor erbivore mici şi a plantelor nevizate, cum ar fi florile sălbatice) şi să stabilească măsuri de atenuare a riscurilor pentru a se asigura că organismele neţintă şi mediul sunt protejate; stabilirea dozelor maxime de aplicare care nu trebuie depăşite, cu excepţia cazului în care rezultatul evaluării riscurilor efectuate pentru utilizările specifice pentru care se solicită autorizaţia demonstrează că o doză mai mare nu duce la efecte inacceptabile asupra mamiferelor erbivore mici.

Comisia Europeană susţine că evaluarea efectuată de EFSA cu privire la impactul glifosatului asupra sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului nu a identificat domenii critice de îngrijorare care ar împiedica reînnoirea aprobării.

Executivul comunitar arată: "Studiul efectuat de EFSA a luat în considerare toate informaţiile disponibile, atât studii de reglementare obligatorii cerute de legislaţia UE, cât şi un corp fără precedent de literatură ştiinţifică publicată. Toate studiile prezentate din literatura publică au fost evaluate pe baza relevanţei şi a fiabilităţii lor pentru procedura de evaluare a riscurilor. În cazul specific al glifosatului, solicitanţii au analizat peste 16.000 de studii publicate, dintre care aproximativ 2.000 au fost considerate potenţial relevante şi au fost evaluate în continuare în ceea ce priveşte relevanţa lor, rezultând aproximativ 780 de publicaţii relevante după examinarea integrală a textului".

În ceea ce priveşte studiile care arătau că glifosatul este cancerigen, oficialii de la Bruxelles precizează: "La 30 mai 2023, ECHA a adoptat un aviz care a confirmat că glifosatul nu trebuie clasificat drept cancerigen (nici mutagen sau toxic pentru reproducere). Acest aviz îl confirmă pe cel anterior al ECHA publicat în 2017. Aceasta este o opinie împărtăşită de majoritatea agenţiilor importante de reglementare din întreaga lume. EFSA a confirmat, de asemenea, că glifosatul nu este un perturbator endocrin.Avizul ECHA a fost luat în considerare în procesul de evaluare inter pares de către EFSA".

Potrivit sursei citate, statele membre sunt responsabile pentru autorizarea naţională a produselor de protecţie a plantelor (PPP) care conţin glifosat şi vor putea să restricţioneze utilizarea acestora la nivel naţional şi regional dacă consideră că acest lucru este necesar pe baza rezultatului evaluărilor riscurilor, luând în considerare în special necesitatea de a proteja biodiversitatea.

Cu toate acestea, oficialii de la Bruxelles susţin că, dacă apar dovezi care indică faptul că criteriile de aprobare nu vor mai fi îndeplinite, o revizuire a aprobării la nivelul UE poate fi iniţiată în orice moment, iar Comisia va lua imediat măsuri pentru a modifica sau retrage aprobarea utilizării glifosatului, dacă acest lucru este justificat din punct de vedere ştiinţific.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb