Compania bucureşteană "Grantmetal", care a fost privatizată în luna decembrie a anului trecut, a reuşit să-şi diminueze cu o treime pierderea în prima jumătate a acestui an, comparativ cu anul trecut. Astfel, dacă la finele lunii iunie a anului trecut, compania înregis-tra o pierdere de 0,98 milioane RON, la aceeaşi dată a anului în curs, pierderea era de 0,63 milioane RON. În primul semestru al acestui an, "Grantmetal" a realizat o producţie în valoare de 1,78 milioane RON şi o cifră de afaceri de 1,25 milioane RON, peste 80% din acest indicator fiind realizat din produsele vîndute.
Comparativ cu primul semes-tru al anului trecut, veniturile din exploatare au crescut cu 41%, la 2,13 milioane RON, în timp ce cheltuielile pentru exploatare s-au majorat cu 11%, de la 2,49 la 2,76 milioane RON.
Principala cauză care a determinat înregistrarea de pierdere este lipsa comenzilor de la beneficiari. În prima jumătate a anului în curs, a crescut nivelul stocurilor, al materiilor prime, materialelor şi produselor finite. S-au majorat, de asemenea, şi datoriile, deoarece societatea nu a reuşit să achite obligaţiile curente. Pierderea acumulată în decursul anilor depăşeşte valoarea capitalului social şi a rezervelor.
Totuşi, după patru luni de la privatizarea societăţii este sesizabilă o îmbunătăţire a activităţii economico-financiare, însă compania trebuie să adopte anumite măsuri. Una dintre ele o constituie obţinerea ajutorului de stat reprezentînd anulări şi eşalonări de datorii bugetare, prin semnarea ordinului comun ce derivă din reglementările legislative care sînt aplicate societăţilor comerciale care s-au privatizat.
"Grantmetal" are în vedere un program susţinut de inves-tiţii, în conformitate cu angajamentele asumate în contractul de privatizare. Schimbări vor avea loc şi la nivelul activităţii de marketing, pentru o mai bună promovare a produselor pe piaţă şi încheierea de contracte de livrare a produselor astfel încît capacităţile de producţie să fie încărcate la un nivel avantajos.
Societatea va susţine activitatea de bază a producţiei şi cu alte activităţi care pot să aducă venituri suplimentare, cum ar fi prelucrări mecanice, prestări servicii, chirii. Pentru scăderea cheltuielilor, compania are în program micşorarea consumurilor de materii prime, materiale, agenţi energetici şi reducerea drastică a cheltuielilor de regie.
"Grantmetal" va întocmi programe de valorificare a stocurilor fără mişcare şi va urmări reducerea stocurilor de produse finite, semifabricate, materii prime şi materiale. Pentru recuperarea creanţelor de la clienţi, compania va aplica în continuare o politică agresivă şi va evita să livreze marfă pe credit. O altă prioritate a societăţii este achitarea datoriilor către bugetul de stat, bugetele locale şi fondurile speciale.
Societatea "Grantmetal" a fost înfiinţată în ianuarie 1991, prin desprinderea activităţii de microproducţie industrială din fostul Institut de Cerce-tări Metalurgice - ICEM Bucureşti. Activitatea principală a companiei este tragerea la rece. Acţionarul majoritar al companiei este un consorţiu format din "Metal Inox Industrial Grup", "Metal Inox Import Export", "Prod Rusiana", "Del Com Exim" şi persoanele fizice Pătraşcu Ion şi Petcu Rodica Carmen, care au cumpărat pachetul de 69,97% de titluri de la AVAS, în luna decembrie a anului trecut. O participaţie semnificativă la capitalul societăţii, de 29,5%, o are "Metal Inox Industrial Grup". Investitorul a depus suma de 1,51 milioane RON ca aport la capitalul de lucru şi de investiţii.