Gravura, gravorii şi Chirnoagă

MARIUS TIŢA
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 8 aprilie 2016

Gravură de Răzvan Zuzu Caratanase

Gravură de Răzvan Zuzu Caratanase

Puţini mai caută să cumpere tablouri şi şi mai puţini vor să cumpere pictură sau picturi, grafică sau desene, gravură sau gravuri. Să trecem de spiritul semantic şi să ne gândim, mai bine, la realităţile pieţei. În general, materialul din care este făcută lucrarea de artă contează în stabilirea preţului corect. Altfel spus, dacă nu intervine vreunul dintre mulţii factori subiectivi de influenţare, o acuarelă este mai ieftină ca o pictură în ulei sau acrilic, iar o gravură e şi mai ieftină. Altfel spus, gravura, pe care mulţi nici nu o recunosc, are cele mai mici şanse să atingă valori semnificative pentru aprecierea noastră. Deşi este una dintre cele mai frumoase şi impresionante realizări plastice. Gravura este o amprentă obţinută, cel mai des pe hârtie, după un desen, mai ales, realizat pe un material dur, fie el lemn sau piatră, plastic sau metal. După ce ai "sculptat" sau doar zgâriat numitul desen, dai cu o cerneală specială, mai vâscoasă, care fie intră în urmele desenului, fie se lipeşte de crestele sale, astfel că, în momentul în care presezi serios hârtia, cerneala trece pe aceasta. Efectele sunt speciale, dorite sau deloc intenţionate. Gravurile imprimate sunt semnate în original şi cu creionul de către autor şi sunt bine inventariate, cu numărul la vedere. Când sunt fără număr- fără număr, se scrie altceva pe ele. În istoria sa, la începuturi, se făcea o singură imprimare, după care placa era distrusă. Apoi din ce în ce mai multe exemplare au fost autorizate, iar distrugerea plăcii iniţiale nici nu mai intră în discuţie. Aşa s-a născut tiparul, dar cum şi acesta a evoluat, gravura a rămas o tehnică a creaţiei artistice, atât de vintage în zilele noastre. Simpla idee de tiraj infinit afectează preţul, în sensul reducerii acestuia.

În prezent aflăm de tot felul de creaţii nemaivăzute şi nemaiîntâlnite, puse sub un nume celebru, chiar legendar, care ne fac onoarea de a se lăsa expuse prin diferite locuri de la noi. De obicei, astfel de oferte sunt lipsite de indiscreţiile tehnice care ar permite o mai bună încadrare. Aproape sigur nu vom găsi acolo vreo creaţie din zona gravurii realizată de celebrul artist în timpul vieţii sale şi cu semnătura făcută de mână. Multe sunt replici, interpretări, în cel mai bun caz copii. Faptul că este invocat un nume uriaş ar trebui să ne taie cheful de a cere detalii şi explicaţii tehnice şi să ne lăsăm cuprinşi de euforia onoarei care ni se face de a fi acceptaţi ca vizitatori.

Gravura nu este pentru oricine, ci doar pentru spiritele alese, capabile să vadă creaţia artistică, nu doar iluzoria valoare exprimată în monede şi valute. Într-o societate opacă, neevoluată, gravura nu poate fi apreciată. Gravurile au stat de multe ori la începuturile unei colecţii, viitorul legendar colecţionar începându-şi viaţa de profil cu o gravură, mai ieftină, dar generoasă în satisfacţii estetice. În acest context, casa de licitaţii de artă Goldart a avut curajul să organizeze o vânzare de gravură, numai şi numai gravură de Marcel Chirnoagă. Când dăm şi numele autorului, capacitatea noastră de înţelegere se dilată şi începem să vedem. Era nevoie şi te întrebi dacă nu a mai existat aşa ceva. Cel mai bun creator de gravură de pe la noi a fost, fără îndoială, Marcel Chirnoagă. S-a născut în 1930, la Buşteni. A absolvit matematica şi fizica în '52, şi în anul următor devenea membru al Uniunii Artiştilor Plastici, o chestie serioasă, pe vremea aceea. Deci, cam de la început a fost hotărât să facă artă şi asta a lucrat toată viaţa sa, încheiată în 2008. Gravura sa este puternică şi delicată, amplă şi profundă, intră direct în corelaţie cu gândurile şi viziunile noastre, scrie romane şi alegorii, înalţă armonii muzicale, totul este o plutire de planuri, de învăluiri şi alunecări care dau tensiune şi vibraţie. Forţa excepţională de sugestie i-a permis artistului gravor să "ilustreze" creaţii literare vestite. Am pus ghilimelele pentru că este vorba de o operă în sine, de o interpretare personală pe care artistul o face marilor idei şi sentimente exprimate de scriitor. Linia sa este tumultuoasă, vibrantă, este un desen liber care te miră să afli că este, de fapt, înscris în metalul dur. Şi mai sunt şi alte tehnici cu efecte pe sufletul artistului, cum este acea sudură care dă formele, odată imprimată pe hârtie.

O licitaţie de gravuri, mai mult, gravuri de Chirnoagă, este o reuşită în sine, spunând lucrurilor pe nume. Goldart anunţă chiar un nou record pentru creaţia marelui artist, 2 mii de euro pentru o gravură în tonul de vârf al acestuia. Are vreo 66 cm pe vreo 40, deci nu este un colţ de hârtie cum, de altfel, au fost marile sale creaţii. "Visul" are în el şi pată neagră de sudură, dar şi tuşa fină de acvaforte, şi vis şi plutire, şi forţă şi delicateţe, şi întuneric şi lumină.

Gravurile oferite în licitaţia Goldart vin din diferite perioade de creaţie. Putem remarca, astfel, atât o diversitate tematică, mergând de la subiectele obligatorii ale vremurilor comuniste, de o impecabilă tratare plastică, la exerciţii abstracte, de asemenea bine susţinute. Regăsim aici voluptăţile feminine ce devin fie subiecte erotice, fie alegorii intense, sunt draci şi cai, cai din cer şi din pământ, bestiarium şi Doftană, îngeri trişti şi reprezentanţi persecutaţi ai clasei muncitoare, păsări, şerpi şi totemuri, înţelepţi dramatici şi o maternitate duioasă. Toate gravurile sunt semnate de Marcel Chirnoagă, fiind imprimări asumate de artist, deci originare.

Gravurile apar rar în licitaţii şi atunci fie discret, fie într-un proiect mai amplu, legat de grafică, de alb-negru sau doar de semnătura lor. Pentru că nu există o concluzie finală asupra acceptabilităţii unor tiraje postume trase după plăcile originale, să ne gândim doar la gravurile semnate, ba chiar cu autori în viaţă, care ar putea să realizeze efecte interesante pe piaţa de artă, dar mai ales în viaţa noastră de iubitori de creaţie plastică. Ne-am aştepta la mai mult din partea galeriilor, pentru că, nu-i aşa, există piaţă şi în afara licitaţiilor. Galeriile sunt cele care pot promova gravura, având o activitate continuă, şi fără acel efect de comparaţie care face ravagii în clipa în care trebuie să decizi rapid. În astfel de situaţii, culoarea şi strălucirea au câştig de cauză, şi de licitaţie. Galeriile pot face şi tot felul de evenimente care să promoveze artiştii contemporani, gravori care continuă viaţa acestei splendori, mă gândesc la un doctor în gravură cu acte în regulă, Răzvan Zuzu Caratănase, o apariţie de tânăr înţelept imaginat de Chirnoagă, la Mircia Dumitrescu, vestit şi iubit, la Ştefan Câlţia, a cărui mapă cu 29 de litografii s-a vândut, în 2011, la Artmark, cu 7 mii de euro, adică o medie de 200 pe gravură.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb