Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, consideră că întrebările pentru referendumul din 26 mai sunt "neclare", apreciind că acest demers al preşedintelui Iohannis se face "cu încălcarea" recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a deciziei CCR.
"Prin decret a fost convocat pe 26 mai referendumul cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi a recentei decizii a CCR care a recomandat ca cele două categorii de acţiuni - alegerile europarlamentare şi referendumul - să nu se suprapună, pentru că o să se creeze confuzie în dezbaterea care ar trebui să aibă loc pentru fiecare acţiune în parte. O a doua remarcă aş face-o vizavi de inutilitatea acestui referendum, care, prin întrebările puse, tinde la modificarea Constituţiei, astfel încât, dacă ar fi să mergem până la capăt, ar trebui să se organizeze un referendum acum cu aceste întrebări, să se revizuiască Constituţia în Parlament şi să fie din nou supusă referendumului pentru ca ea să intre în vigoare. Pe de o parte, am putea face două referendumuri pe aceeaşi temă, iar pe de altă parte am putea obţine rezultate contradictorii în cele două referendumuri. De exemplu un "da" acum şi un "nu" la adoptarea Constituţiei, pentru că lucrurile evoluează şi nu se ştie cum se schimbă percepţia", a afirmat, astăzi, la un post de televiziune.
El a subliniat că aceeaşi Comisie de la Veneţia a recomandat ca, "în cazul în care întrebările nu sunt suficient de clare sau creează confuzie, o instanţă independentă ar trebui să se pronunţe asupra acestora".
"Preşedintele a formulat două întrebări: < < Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie? > >. Dacă un cetăţean, un votant, vrea să fie de acord, de exemplu, cu interzicerea amnistiei, dar vrea să fie împotriva interzicerii graţierii pentru că din raţiuni umanitare, din raţiuni de sănătate, de familie, pentru un om care execută o pedeapsă pentru prejudiciu mic într-o situaţie excepţională trebuie graţiat. Acest cetăţean nu are cum să răspundă la această întrebare, pentru că ea este alternativă. Ele trebuiau formulate separat: Sunteţi de acord cu interzicerea graţierii? Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei? Da sau nu şi pentru una, şi pentru cealaltă. A doua întrebare este la fel de neclară întrucât dacă eşti de acord cu interzicerea adoptării ordonanţelor de urgenţă în materiile pe care le spune preşedintele, este inutil să fi de acord cu extinderea sferei acţiunilor autorităţilor care pot să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că nu mai au ce să sesizeze, de vreme ce ordonanţele ar fi interzise. Este imposibil de răspuns la amândouă cu un singur răspuns. (...) Una se exclude pe cealaltă, pentru că nu putem avea < < da > > la amândouă, de exemplu", a spus Greblă.
Potrivit acestuia, < < referendumul a avut numai raţiuni electorale > >.
"Eu nu ştiu cu cine s-a consultat (n.r. - preşedintele), dar sunt convins că referendumul a avut numai raţiuni electorale şi acum trebuie să aşteptăm ziua de 26 mai să vedem cât de mult îi profită aceste întrebări sau, dimpotrivă, cetăţenii vor considera că este un lucru absolut inutil, un lucru costisitor şi care are darul de a concentra atenţia spre acest referendum şi nu spre europarlamentare, care reprezintă o etapă foarte importantă pentru România, mai ales în perioada următoare, când evoluţia UE este în plină desfăşurare", a adăugat Greblă.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, astăzi, decretul privind organizarea referendumului din 26 mai, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.04.2019, 11:12)
La fel este si cu listele partidelor pentru alegeri (parlamentare, europene etc.), dar pe alea nu le-ai observat (desi sunt asa de mult timp) si nu ai comentat ca sunteti multi pe aceeasi lista. Ce fac la alegeri daca te vreau pe tine ca esti frumos si destept (un adevarat chiparos PSD-ist) dar nu il vreau pe Dragnea?
Ia lamureste-ma tu, inteligentu-le!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2019, 08:39)
de acord, corect si de data asta, dar se pricep EI, ca EI pot, suntem in era multilibertatilor si nesimtirea LOR este fara margini
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.05.2019, 08:42)
sa corectez putin ca sa fie mai clar
de acord, corect si de data asta, dar SE PRICEP EI, pentru ca EI POT, suntem in era multilibertatilor si NESIMTIREA SI NEMERNICIA LOR este fara margini