Greva copiilor, sănătatea planetei, interesele adulţilor

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 septembrie 2019

Greva copiilor, sănătatea planetei, interesele adulţilor

Tinerii din întreaga lume sunt decişi să-şi ia soarta în mâini, cel puţin aceas­ta este prima impresie înainte de evenimentele de amploare, care se vor des­făşura astăzi.

Dincolo de "pariurile" mici, care consumă mult timp şi energie, de aceas­tă dată miza este una cu adevărat mare: viitorul planetei. Astăzi, milioane de elevi şi studenţi vor da startul la ceea ce se anunţă a fi cea mai mare grevă pentru climă. Protestul este organizat de "Global Climate Strike" şi este evident că o acţiune de asemenea amploare nu poate fi pusă în scenă doar de tineri, fără ajutorul adulţilor, tocmai de aceea există şi unele suspiciuni şi bănuieli, deocamdată neprobate, că în spatele bunelor intenţii se pot ascunde şi alte interese, inclusiv economice.

De altfel, potrivit Associated Press, sindicate mari, dar şi companii au anunţat că oferă sprijin total pentru acţiuni care să contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Potrivit unui anunţ al organizatorilor, astăzi vor avea loc mii de manifestaţii legate de această temă în Statele Unite şi în Europa. De asemenea, "greva climatică globală" de astăzi va fi marcată şi în Australia, Japonia, India, Africa de Sud, Canada şi zeci de alte state. O estimare anunţă 2.400 de greve în 115 ţări şi peste 1.000 de oraşe. Săptămâna viitoare este una dedicată climei, miza tuturor acestor semnale de alarmă fiind încercarea de a convinge Naţiunile Unite să declare stare de urgenţă climatică. Local, mai multe municipalităţi au adoptat măsuri în acest sens. "Starea de urgenţă climatică" este o măsură adoptată de diverse entităţi, ca răspuns la schimbările climatice. "Starea de urgenţă climatică" presupune adoptarea de măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon la zero într-o perioadă specificată şi exercită presiuni politice asupra guvernelor pentru a conştientiza situaţia crizei de mediu existente. Tot astăzi are loc şi "Greva Digitală pentru Climă" la care şi-au anunţat participarea peste 6.000 de site-uri şi companii din toată lumea. Unele dintre site-uri participă prin donarea spaţiilor pentru anunţuri, distribuirea de informaţii online sau afişarea de bannere prin care anunţă greva.

Greva Digitală va spori vizibilitatea grevei climatice globale conduse de tineret. Mişcarea "FridaysForFuture" plecată de la activista de 16 ani Greta Thunberg a contribuit la creşterea interesului tinerilor pentru acest subiect. La Bucureşti, o acţiune se va desfăşura, astăzi, în Parcul Cişmigiu. Săptămâna viitoare sunt programate acţiuni similare în mai multe şcoli din ţară, la protest sunt înscrise - potrivit Fridays for Future România, Greenpeace România şi Climate Strike România - 53 de şcoli.

Pe site-ul organizatorilor, https://globalclimatestrike.net, sunt găzduite mai multe informaţii, dar şi declaraţii ale unor tineri din întreaga lume. "Schimbările climatice duc la cea mai mare criză cu care s-a confruntat umanitatea şi vor afecta cel mai mult generaţia noastră, iar la greva climatică globală din 20 septembrie, tinerii trebuie să arate calea şi să solicite acţiuni climatice imediate de la liderii mondiali", a declarat Alexandria Villasenor. "Acesta este punctul de cotitură. Tinerii de astăzi nu se lasă păcăliţi: viitorul este furat în faţa ochilor lor de industria combustibililor fosili şi de politicienii corupţi", susţine Shuo Peskoe-Yang. "Schimbările climatice afectează pe toată lumea şi este imperativ să acţionăm", a spus Bridget Kyeremateng.

Experţii ONU suţin de că drumul pe care se află în acest moment omenirea, din punct de vedere al climei, este unul care poate anula toate progresele făcute în ultimii ani şi că autorităţile fac destul de puţin pentru a schimba acest curs. Raportorul special al Naţiunilor Unite privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a avertizat într-un nou document oficial că "schimbările climatice ameninţă să anuleze progresul din ultimii 50 de ani (...) în materie de reducere a sărăciei". Raportul a fost prezentat în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva şi se bazează pe cercetări care prevăd că schimbările climatice ar putea lăsa 140 milioane de persoane fără adăpost în ţările în curs de dezvoltare până în 2050. "În mod pervers, în timp ce săracii sunt responsabili doar pentru o mică parte din emisiile globale, ei sunt cei care vor plăti preţul schimbărilor climatice şi care au cea mai mică capacitate de a se proteja", a declarat Philip Alston, care a mai adăugat: "Riscăm să vedem scenariul unui «apartheid climatic» în care oamenii bogaţi plătesc pentru a scăpa de caniculă, de foame şi de conflict, în timp ce restul lumii este lăsat să sufere". Expertul ONU a subliniat faptul că, în pofida avertismentelor repetate cu privire la ameninţările pe care le reprezintă schimbările climatice, această problemă rămâne "o preocupare marginală". El a criticat în special Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, pentru că nu a acordat atenţie şi resurse suficiente aces­tei probleme. Raportorii speciali sunt experţi independenţi care nu vorbesc în numele ONU, ci comunică Naţiunilor Unite rezultatele cercetărilor lor.

La nivelul Uniunii Europene, actualele politici medio-ambientale vor reuşi să reducă emisiile gazelor cu efect de seră cu cel puţin 50% până în 2030, depăşind obiectivele marcate pentru combaterea schimbărilor climatice. Un studiu, realizat de centrul de analiză Sandbag, arată că blocul comunitar se află la jumătatea drumului faţă de ţinta marcată pentru a elimina complet aceste emisii de gaze în 2050, conform recomandărilor făcute de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC).

La trei decenii după primul raport al IPCC, Sandbag notează că UE a redus, în 2018, cu 24% nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră faţă de anul 1990, precizând că "va ajunge la timp la jumătatea drumului". "Această analiză aduce veşti bune: Europa a demarat deja politicile de care are nevoie", se arată în textul acestui centru cu sediu la Londra şi Bruxelles. Potrivit Sandbag, modelele teoretice de funcţionare a măsurilor comunitare, de exemplu promovarea energiilor regenerabile sau eliminarea progresivă a cărbunelui, sugerează că acestea "vor reuşi să reducă cu 50% emisiile de gaze cu efect de seră, cu mult peste previziunile de 40% făcute anterior de Comisia Europeană.''

Chiar şi cu aceşti paşi înainte, în UE poluarea continuă să provoace peste 480.000 de morţi premature, estimează Agenţia Europeană de Mediu (AEM) în raportul său din 2018. Transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului în Europa, împreună cu agricultura, producţia de energie şi industria. Europenii care trăiesc la oraş, unde emisiile legate de transportul rutier sunt cele mai importante, sunt afectaţi în mod special. În 2018, şase ţări au fost trimise de Comisia Europeană în faţa Curţii de justiţie a UE pentru neîndeplinirea obligaţiilor lor în materie de calitate a aerului: Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Ungaria, dar şi ţara noastră. Oamenii de ştiinţă anticipează o creştere suplimentară a temperaturii medii de 1 până la 5 grade Celsius până în 2100, în funcţie de nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Problema a fost abordată şi de lideri religioşi. În luna iunie, Papa Francisc i-a îndemnat, la Vatican, pe liderii companiilor din domeniul petrolului să lase deoparte obiectivele economice pe termen scurt întrucât omenirea are nevoie de politici imediate împotriva schimbărilor climatice.

Activista Greta Thunberg

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg (16 ani) este o activistă pentru climă din Suedia, care luptă pentru stoparea încălzirii globale şi a schimbărilor climatice. În august 2018, a devenit cunoscută prin începerea primei greve şcolare pentru climă, în faţă clădirii Parlamentului Suedez. În noiembrie 2018, ea a vorbit la TEDxStockholm; în decembrie acelaşi an s-a adresat Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Schimbările Climatice, iar în ianuarie 2019 a fost invitată să vorbească la Forumul Economic Mondial de la Davos, în acest moment fiind o celebritate în rândul tinerilor din întreaga lume. Săptămâna aceasta, fostul preşedinte american Barack Obama a primit-o la Washington pe Greta Thunberg, pe care o consideră "una dintre cele mai mari apărătoare ale planetei".

Greta Thunberg se află într-o vizită în Statele Unite, după ce a traversat Oceanul Atlantic la bordul unui velier care nu emite deloc dioxid de carbon. "Nimeni nu este prea mic să aibă un impact şi să schimbe lumea, aşadar faceţi ceea ce puteţi", afirmă celebra activistă suedeză.

"Conştientă de faptul că generaţia sa va fi cel mai dur afectată de modificările climatice, ei nu-i este frică să reclame să se ia măsuri concrete", a declarat Obama. Greta Thunberg a participat săptămâna trecută la o manifestaţie a tinerilor în lupta împotriva modificărilor climatice în faţa Casei Albe, înaintea marelui marş prevăzut astăzi la New York.

Cruciada copiilor

Istoria consemnează o mare acţiune sfârşită tragic în care copii, manipulaţi mai mult sau mai puţin discret, au vrut să se implice în rezolvarea unor chestiuni grave. Potrivit Wikipedia, au fost două mişcări ale maselor în 1212 în Franţa, respectiv în Germania denumite generic "cruciada copiilor": "În Franţa a pornit din regiunea Vendome, sub forma unei pro­cesiuni, a unei obiş­nuite cruciade monumentale. Conducătorul ei era un ciobănaş, pe nume Etienne din satul Cloies şi dorinţa lui copilărească, ridicată la rangul de misiune, era să meargă să-l întâlnească pe rege şi să obţină de la acesta ajutorul material pentru cucerirea Ierusalimului. În jurul lui Etienne s-au strâns în luna iunie un număr de circa 20.000 de copii, alte date dau cifra de 30.000, din regiunile Normandia, Verdomois, Ile de France, Picardia. Ajunşi la Saint Denis clericii şi oficialităţile i-au îndemnat să se întoarcă acasă. Unii au ascultat, dar la întoarcere drumul era mai greu, descurajarea i-a cuprins repede; sfâşiaţi de foame au început să cerşească, iar peste tot lăsau impresia unor vagabonzi. Cei mai mulţi, însă, au coborât pe valea Ronului până la Marsilia şi acolo mai marii lor au tratat cu doi armatori traversarea cruciaţilor până în Palestina. Şapte corăbii au plecat pe mare, două dintre ele au eşuat în dreptul insulei Sfântu Petru (în apropiere de Sardinia), toţi călătorii fiind înghiţiţi de valuri, cârmacii celorlalte 5 corăbii au reuşit să le conducă până în portul Alexandria, unde copii salvaţi au fost vânduţi ca sclavi sarazinilor. La mijlocul lunii iulie 1212 plecau şi copii germani conduşi de un anume Nicolas din Köln, se pare nu mai mare de 8 ani, dar preferat de comunitatea copiilor în chip de conducător al expediţiei din cauza unui semn pe care îl avea din naştere pe umărul drept, interpretat ca semnul crucii. Nicolas era însoţit de tatăl său şi probabil că el a jucat un rol în stabilirea itinerariului parcurs de pelerinii germani, în orice caz supraveghea copilul şi o dată cu el pe ceilalţi cruciaţi nevârstnici, Cruciaţii au coborât de la Köln pe malul stâng al Rinului, apoi au traversat Alpii, au intrat în Italia de nord şi s-au oprit la Genova, în speranţa că negustorii îi vor transporta pe corăbiile lor în Palestina. Dar orăşenii când i-au văzut, mulţi, în zdrenţe, înfometaţi, s-au temut să nu se işte tulburări în oraş, să nu se scumpească alimentele şi au găsit cu cale să-i alunge cât mai repede şi cât mai departe. La fel gândeau şi alte oraşe, aşa se face că gloata de copii, gonită de pretutindeni, a ajuns în cele din urmă la Roma, într-o stare de mizerie de nedescris. Papa a dispus să fie trimişi acasă, iar ca singură mângâiere erau îndemnaţi, dacă vor neapărat să fie cruciaţi, să revină când vor fi bărbaţi în stare să poarte arme; fetele nici nu erau luate în seamă. Văzând că ardoarea lor nu este apreciată nici de şeful creştinătăţii, cruciaţii, deznădăjduiţi, deprimaţi de inutilitatea unei acţiuni declanşată cu atât elan, au făcut cale întoarsă. Întoarcerea a fost lamentabilă. Mulţi au murit, singuri şi părăsiţi, cadavrele lor zăceau în pieţele publice, erau privite cu curiozitate şi dezgust, dar nimeni nu le îngropa".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. cand vad poza cu copila asta cu moaca ei plina de greata continua , ma apuca (...).

    stiati, nu ? cand vrei sa induci o idee unei mase de oameni utilizarea copiilor (imagine, purtator mesaj, etc) e o arma clasica in manipularea de masa!  

    si (...) asta chiar si-a intrat in rol dupa moaca si privirea aroganta pe care le are non-stop!  

    explicatie la fraieri:  

    INCALZIREA GLOBALA NU EXISTA! E UN MIT PROMOVAT PENTRU A EXPLICA TSUNAMI-UL DE TAXE SI LIMITARI ALE LIBERTATILOR INDIVIDUALE IN NUMELE UNUI NEO-AUTORITARISM ECOLOGIST!  

    Incalzirea globala 'observata' se bazeaza pe date din ultimii 150-180 de ani! ATAT!  

    Datele pe ultimii 12.000 de ani (incluzand oamenii care aprindeau focul in pestera) arata ca omenirea a emis CO2 pana in 1,8 - 2% din emisia totala de CO2 a planetei (eruptii, vulcani, emisii naturale de gaze din sol) din ultimii 12.000 ani.  

    Sunteti mintiti ca dracu ca sa vi se ia banii, baaaaaaaaaaaaaaaaaaa ! ...sub forma de taxe, accize, certificate verzi, etc.... (...)! 

    1. si am uitat sa mai zic: la nivel de sute de mii de ani exista macrocicluri (cu subcicluri implicate) de incalzire-racire in functie de activitatea tectonica corelata cu activitatea vulcanica naturala a planetei.

      Oamenii sunt niste purici infinitezimali de neimportanti la nivel de poluare!  

      cercetati istoria (...)! Cititi ca de aia aveti ochi si cap!  

      in perioada 890 - 1200 d.Ch a fost un subciclu de racire, a urmat o incalzire de mica amploare, urmata de o alta racire intre 1600 pana la inceputul aproximativ al erei industriale (1800-1850 d.Ch) 

      in vremurile lui Christos (200 i.Ch - 450 d.Ch) a fost un varf al unei perioade de incalzire - oamenii in mod obisnuit aveau 40-50 grade celsius in sudul europei pana in septembrie-octombrie si nu mai caraiau atata cu 'salvati planeta'!  

      Temperaturile si evolutiile termice la nivel istoric pot fi observate in cercetarea straturilor de roca sau de gheata la poli (gheata in cursul formari absoarbe gaze si e un indicator al atmosferei vremurilor respective).  

      Cercetati istoriografia - descrierile facute de istorici la vremea respectiva!  

      Cand vad tampiti din astia cu 'salvati planeta de poluare' si cu ' jos incalzirea globala' nu stiu daca sa plang sau sa rad!  

      SUNTETI MANIPULATI BAI SI VA BAGA PRIN TAXE ASPIRATOARELE IN PORTMONEU !!!!!  

      Daca eu va zic acum ca in urmatoarea decada urmeaza O RACIRE A VREMII LA NIVEL GLOBAL CU IMPACT PE PRODUCTIA DE ENERGIE SI ALIMENTE ma credeti ?

      Nu ma credeti ! .... 

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb