Peste 4000 de salariaţi din direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, din cadrul complexelor sportive naţionale, din cadrul cluburilor municipale de sport şi din casele de cultură ale studenţilor au intrat, ieri, în grevă generală, conform unui comunicat de presă emis de Sindicatul National Sport şi Tineret (SNST). Printre protestatari s-au aflat şi salariaţii federaţiilor sportive naţionale, precum şi o parte însemnată dintre sportivii români.
Preşedintele SNST, Andy Nagy menţionează că situaţia este dramatică în privinţa salarizării, deoarece 70% dintre angajaţi primesc doar 1300 lei net lunar. El a menţionat că veniturile cele mai scăzute sunt la federaţiile naţionale sportive, unde salariul net primit de majoritatea angajaţilor este de 1100 lei net, în condiţiile în care aceştia efectuează multe ore suplimentare şi sunt nevoiţi să lucreze sâmbăta şi, uneori, chiar duminica.
Protestele au fost iniţiate în 27 iulie, când a avut loc o grevă de avertisment, grevă care a fost reluată şi în 2 august când s-a desfăşurat şi un miting de protest în faţa Ministerului Tineretului şi Sportului.
Andy Nagy precizează că s-a ajuns la soluţia declanşării grevei generale deoarece "de la declanşarea protestelor, nu s-au făcut progrese pentru rezolvarea nemulţumirilor celor care muncesc în sport şi tineret, iar ministerul de resort nu a iniţiat negocieri reale pentru deblocarea situaţiei reclamate. Angajaţii din subordinea MTS sunt hotărâţi să îşi recapete drepturile, să nu mai muncească fără să fie plătiţi şi solicită «plată egală pentru muncă egală»".
Angajaţii susţin că în cadrul unităţilor subordonate MTS sunt salarii diferite pentru funcţii similare şi solicită egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată.
Sindicaliştii susţin că se confruntă cu o acută lipsă de personal şi cu supraîncărcarea cu sarcini a angajaţilor existenţi. Conform comunicatului de presă emis de SNST, administratorul unei baze sportive sau unui complex sportiv naţional este şi mecanic, şi fochist, şi instalator, şi şofer, fără a beneficia de un spor salarial.
Una dintre revendicări se referă şi la faptul că ministerul de resort nu mai acordă, prin federaţiile naţionale sporul, de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul national şi că inclusiv antrenorilor de la loturile naţionale le-au scăzut veniturile începând cu 1 ianuarie 2018.
• MTS: Salariile vor fi mărite de la 1 ianuarie 2019
Andy Nagy, preşedintele SNST, a mai spus: "Avem probleme mari pe toate palierele. Guvernul a stabilit că la rectificarea bugetară va tăia din fondurile MTS, în condiţiile în care noi nu primim bani nici măcar pentru materiale sau pentru investiţiile necesare în taberele sportive, tabere unde imobilele sunt în pericol de prăbuşire. Am acceptat prea multe compromisuri care ne-au transformat într-o masă de manevră şi aproape că am început să credem că asta este normalitatea".
În privinţa taberelor şcolare, problema care se ridică în timpul acestei greve este legată de asigurarea a 30% din angajaţi care vor fi nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea pe timpul protestului, conform legii.
Preşedintele SNST a declarat: "Nu ştiu cum vom asigura cei 30% din personal în tabere, nici nu vreau să mă gândesc. Mai ales că acum în perioada asta sunt foarte multe tabere. Aici este grav, un subiect delicat, toţi avem copii, e trist, dar nu avem ce face. Pentru că oamenii sunt foarte porniţi. Hai că la sportivi poate e altă problemă, acolo sunt adulţi, dar aici e vorba de copii".
El a menţionat că singura modalitate ca protestul să înceteze este să primească asigurări clare din partea ministerului de resort că salariile vor fi mărite corespunzător şi că orele suplimentare vor fi plătite conform dispoziţiilor legale.
Ministerul Tineretului şi Sportului susţine că greva declanşată nu a întrerupt pregătirea loturilor naţionale. Într-un comunicat de presă emis de MTS se arată că salariile vor fi majorate începând cu 1 ianuarie 2019.
"Ştim că situaţia angajaţilor nu este uşoară, dar considerăm că s-au făcut paşi importanţi în ultima vreme şi suntem pe drumul cel bun în vederea ameliorării condiţiilor oferite salariaţilor. MTS îşi reiterează disponibilitatea, în măsura posibilului şi a respectării legislaţiilor în vigoare, de a ameliora şi rezolva problemele de natură salarială ale angajaţilor", se spune în comunicatul instituţiei.
MTS susţine că la greva generală declanşată ieri nu au participat 4000 de angajaţi, deoarece unităţile subordonate nu au atâţia salariaţi.
"MTS are doar 2998 angajaţi. Mai mult, MTS a solicitat unităţilor din teritoriu date exacte ale situaţiilor locale şi, din informaţiile centralizate până la această oră, dintre cei 2998 de angajaţi, doar aproximativ 200 se află în grevă, (deci un procent de 7% din numărul total al salariaţilor), situaţie care nu mai poate fi asimilată cu termenul de «grevă generală»", se arată în comunicatul de presă al ministerului.
Conform aceluiaşi document, ministrul Ioana Bran a solicitat Curţii de Conturi un audit cu privire la aplicarea legii salarizării personalului în minister şi în direcţiile subordonate din teritoriu pentru a verifica modalitatea de aplicare a Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului. Salariile angajaţilor din MTS ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2019, iar până în anul 2022 se estimează eliminarea tuturor inechităţilor. MTS susţine că începând cu 1 ianuarie 2019, angajaţii vor primi şi sporurile pentru condiţii vătămătoare, aşa cum sunt ele prevăzute de Regulamentul-Cadru din HG nr. 917/2017.
În legătură cu viitoarele drepturi salariale, ieri, la sediul ministerului a avut loc prima rundă de negocieri pentru încheierea noului contract colectiv de muncă.
Nemulţumirea crescută a persoanelor implicate în sportul din ţara noastră a dus la solicitarea demisiei persoanelor responsabile de actuala stare de fapt. Adrian Socaciu, preşedintele Institutului Sportiv Român, cere demisia de urgenţă a ministrului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran. El consideră că "Ioana Bran este total nepregătită pentru funcţia de ministru. (...) După şase luni de mandat rezultatele lipsesc cu desăvârşire, iar problemele se acutizează".
Adrian Socaciu a declarat: "În primul rând, Ministerul Tineretului şi Sportului nu a reuşit să-şi cheltuie banii pe care îi avea în buget, fapt ce a dus la o rectificare negativă de 10 milioane de lei. (...) Sportul românesc se află în moarte clinică, iar puţinele rezultate pe care încă le mai obţinem vor dispărea şi ele dacă acest domeniu nu este tratat cu atenţia necesară. Bani sunt şi se găsesc, problema este însă lipsa de viziune şi interes pentru sport".
1. 10 August
(mesaj trimis de Dide Revolutionar în data de 09.08.2018, 13:10)
Haide-ti cu totii pe 10 august in Piata Victoriei pentru o democratie reala si prosperitate economica!!!!!!!!!!!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2018, 13:47)
Laaas' ca va dam noi, pesedistii, pulane peste spinari tuturor DERBEDEILOR si GOLANILOR ce cred ca vor intoarcerea HAIMANALELOR si NEISPRAVITILOR de pe timpul lui basescu ! Securistii lu' coldea sunt eliminati, ir KOVESI VA INFUNDA PUSCARIA curand ! ANII DE TEROARE BASISTA NU SE VOR MAI INTOARCE ! VA CIOMAGIM PE TOTI MITINGISTII ,PE TOATE SCURSURILE DIASPOREI !!!