Greve, baluri şi banchete

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 31 mai 2023



Foto: Elena Brandiburu / Elbra Photos

Foto: Elena Brandiburu / Elbra Photos


Tangoul educaţiei: un pas înainte, doi înapoi

Greva din educaţie a pus o parte a societăţii şi toată clasa politică pe jar. S-au amânat simulări ale unor examene, s-au pierdut ore importante de predare, există temeri că vor fi probleme cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul, s-a amânat rotativa PNL - PSD şi Nicolae Ciucă s-a trezit cu prelungiri la mandatul de prim-ministru, dar, cel mai important, s-a pierdut foarte multă încredere, în toate direcţiile şi din toate sensurile. Negocierile purtate în ultimele zece zile, inclusiv cele de ieri (anunţate de o parte, negate de cealaltă), pot servi ca materie de studiu la categoria aşa nu. Exasperate de dialogul fracturat, sindicatele au cerut intervenţia în negocieri a preşedintelui Klaus Iohannis (care este acuzat din diverse zone ale societăţii că şi - a ratat proiectul de suflet, România Educată), dar acesta, în stilul său deja cunoscut, nu s-a grăbit cu implicarea. Tensiunea a crescut de la o zi la alta şi a ajuns la cote maxime, ieri, când mii de profesori s-au aflat în stradă, în Bucureşti, dar şi în alte oraşe.

Sindicatele din Educaţie au organizat în Bucureşti un miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până la Palatul Cotroceni. Înaintea protestului, sindicaliştii au anunţat că nu renunţă la greva generală, care a debutat luni, 22 mai. "Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că, repetăm: este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României", a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Marius Nistor. Ulterior a apărut informaţia că premierul Ciucă îi aşteapta la orele prânzului pe sindicalişti la Palatul Victoria. A apărut o nouă fractură. Marius Nistor a afirmat că este "falsă" informaţia conform căreia a fost invitat la consultări cu premierul: "Nu ştim nimic. Am aflat şi noi din presă că pe agenda premierului e prinsă o consultare cu liderii sindicatelor din educaţie". Întrebat dacă va merge la discuţii cu oficialii guvernamentali în situaţia în care va fi invitat la consultări, în ultimul moment, liderul Federaţiei "Spiru Haret" a răspuns: "Dacă colegii din Piaţa Victoriei îmi vor permite acest lucru, voi merge".

Ce să mai înţelegi de pe margine?

Nu se vrea?

Nu se poate?

Cert este că liderii sindicatelor din educaţie au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede "un semnal din partea Guvernului". Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a făcut precizări pe marginea acestor discuţii: "Am repetat ceea ce noi am cerut, şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi cel mai important lucru să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153. Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar deocamdată nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal. Decizia se ia în coaliţie".

Liderii sindicali au mai spus că soluţiile trebuie luate cu începere din luna iunie, pentru că amânarea lor va acutiza criza. Sindicaliştii s-au arătat dezamăgiţi de toate contrapropunerile făcute de autorităţi până ieri, în discuţiile purtate cu Ciucă, Ciolacu, Deca, Budăi şi preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă şi Ligia Deca, ministrul Educaţiei, au promis reprezentanţilor cadrelor didactice, în dialogul purtat ieri la Palatul Victoria, că va fi modificat reperul pentru salariul profesorului debutant, noul reper urmând a fi nivelul salariului mediu brut pe economie şi nu al salariului minim brut pe economie cum este acum. În privinţa solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educaţie, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condiţiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educaţie au ajuns la maximul din grilă, premierul a mai promis alocarea unei sume tranzitorii, astfel încât fiecare angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic şi didactic auxiliar ar urma să primească 4000 lei net, în două tranşe, începând cu luna iunie, iar fiecare din cei 65.000 din categoria personalului nedidactic ar urma să primească în plus 1500 lei net, în două tranşe, începând cu aceeaşi lună. Şeful Guvernului a mai spus că pentru personalul debutant va fi încheiat un acord cu sindicatele din Educaţie privind reperul aplicat grilei de salarizare.

După întâlnirea de la Palatul Victoria, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" a spus: "Acţiunile de protest continuă. Colegii noştri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acţiuni. Preşedintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situaţia din sistem va trebui să intervină în regim de urgenţă. Este rolul domniei sale de mediator".

Protestul profesorilor a continuat în faţa Palatului Cotroceni, unde o delegaţie a liderilor sindicali a fost primită la negocieri cu preşedintele Klaus Iohannis. În cadrul dialogului, preşedintele Iohannis a spus că se va implica pentru ca promisiunile Guvernului să fie puse în practică, că se va încheia un acord între sindicatele din educaţie şi cei trei lideri ai coaliţie de guvernare, dar reprezentanţii cadrelor didactice au declarat că soarta grevei generale va fi decisă în urma discuţiilor cu colegii lor din teritoriu, discuţii care se vor desfăşura şi astăzi.

Într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială se arată că preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanţii sindicatelor şi Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale şi a obţinerii astfel a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a procesului educaţional.

"Preşedintele României îndeamnă toate părţile angajate în dialogul instituţional să dea dovadă de responsabilitate şi flexibilitate în procesul de negociere şi să înţeleagă că soluţiile viabile necesită un echilibru între resursele disponibile şi solicitările profesorilor", mai precizează comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

Este greu de precizat ce se va întâmpla, mai ales că acordul la care s-a referit preşedintele Iohannis şi care a fost deja propus de Guvern cadrelor didactice a fost respins de profesori. Deocamdată astăzi angajaţii din Educaţie sunt încă în grevă generală, urmând ca liderii sindicali să anunţe dacă protestul va continua şi din 6 iunie. (O.D., G.M.)

Dan Nicolaie

Profesorii sunt hotărâţi, mai mult ca niciodată, să tranşeze toate disputele cu autorităţile. Demersul pare încurajat chiar de guvernanţi, care fie că nu înţeleg situaţia, pentru că nu au capacitatea necesară - fie nu vor să o înţeleagă, din motive ce ţin mai degrabă de politică. Cert este că poartă nişte negocieri care ar enerva şi pe cel mai calm dintre sindicaliştii posibili, iar cei din educaţie nu par deloc calmi. Importantele examene de la final de an sunt oarecum în pericol (chiar dacă ministrul Deca este în stare să ne anunţe că lucrurile sunt sub control şi ele, examenele, pot fi date peste o lună, două, un an, doi), la fel şi întregul an şcolar, care poate să îngheţe în plină vară. Profesorii par să nu mai ţină seama de nimic şi, în premieră, să-şi susţină cererile până la capăt. De la distanţă s-ar putea crede că tradiţionala relaţie profesori-elevi-părinţi va fi afectată grav. Pe acest fond plumburiu există şi o rază de speranţă: balurile de la final de an, banchetele pentru absolvirea clasei a XII -a, a VIII-a, a IV -a, a clasei zero şi ce se mai sărbătoreşte cu mâncare şi dans la final de an şcolar.

Unitatea de monolit a relaţiei profesor - elev se menţine în faţa meselor întinse şi a muzicii antrenante, unde incompetenţa guvernanţilor este dată uitării. Încă nu am auzit de nicio astfel de sindrofie anulată pe motiv de grevă. Parcurile sunt pline cu elevi şi profesori care fac fotografii pentru albumele de final de ciclu şcolar, magazinele de haine sunt luate cu asalt de absolvenţii care vor să arate bine la petreceri, restaurantele şi sălile unde au loc astfel de evenimente fac ultimele pregătiri, florăriile sunt pregătite cu buchete frumoase.

Viaţa merge înainte când trebuie să petrecem, doar când e vorba de muncă ne mai împiedicăm de probleme.

"Vivat veselia, traiască-n veci farmecul ei / Hei! Hei! Hei!/ Ea îţi aduce tot ce vrei!", susţinea, pe vremuri, o cântăreaţă şi nu avem motive să o contrazicem. Într-un fel sau altul vine vacanţa, pentru că noi asta vrem în acest secol care ne tulbură, o lungă vacanţă, care să ne ajute să fugim de muncă, griji, neajunsuri şi, dacă se poate, chiar de vieţile noastre.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. De ce nu s-a pus poza autorului Romaniei educate, pe cruce ?

    Maririle de salarii creeaza inflatie ceea ce ne loveste pe toti. De-asta "societatea" nu prea sustine revendicarile profesorilor. Nu pt ca n-ar fi profesorii importanti si nu pt ca n-am avut fiecare cativa profesori preferati in scoala. Pt ca urmeaza toate categoriile bugetare sa ceara mariri, urmeaza deficit bugetar mai mare , mai multe credite, mai multi bani in buzunarul unora=inflatie. Ceea ce ne ia la toti din buzunare.

    1. ASA ESTE !!!! BAIATUL DE DINAINTEA MEA , ARE MARE DREPTATE !!!!!!!!!!! OAMENII ASTIA , CICA PROFESORI , SE TRANSFORMA '''''''''' IN NISTE MERCENARI !!!!! '''''''''' ; SE FAC CA NU INTELEG CA , ROMANIA CA TARA , NU ARE MUNTI DE BANI NENUMARATI , CA SA LE SATISFACA CERERILE TUTUROR CELOR DIN SECTORUL PUBLIC !!!!!!!!!!!! EI , CU TOTII , SANT CA BALAURUL ALA DIN '''''''''''' STAPANUL INELELOR !!!!!!!!!! '''''''''' ...... BANI , SI BANI , SI BANI , SI IAR ALTI BANI .......... NU LE PASA DE UNDE ..... BANI ...... NU CONTEAZA DACA , ROMANIA AJUNGE IN INCETARE DE PLATI !!!!!!!!!!!!!! EI , VOR SA DAI LA MANIVELA , SI SA APARA BANI ......... SARACUL MUGUR ISARESCU !!!!!!!!!!!!!!! CE MUNCI DE HERCULE , ARE IN TARA ASTA ( DE NEPATRIOTI , IN MARELE SECTOR DE STAT !!!!!!!!! ) !!! DOAR PRIVATII , MAJORITATEA CU SALARII FOARTE MICI , SE MAI LUPTA CA SA MAI TINA TARA ASTA , IN PICIOARE ................. RESTUL ??????????? NU LE PASA !!!!!!!!!!! CUM ZICEA IERI LA TELEVIZOR , 1 TATAIC , SEF DE SINDICAT AL PROFESORILOR : ( SANTEM AICEA , NOI , SI EI !!!!!! ) !!!!!!!!! PAI DA : SANTEM MAI MULTE ROMANII ................. TOVARASE PROFESOR ............ SANTEM , MAI MULTE ROMANII !!!!!!!!!!!! SI PUNCT !!!!!!!!!!!!!

      La cum scrii nici nu ma mira ca esti impotriva profesorilor

      Pentru educație NU sunt bani dar ptr. inarmare

      și pensii speciale SUNT,

      iar suntem luați de prosti 

      Culmea este ca societatea ii sustine pe profesori. In plus, salariile profesorilor sunt mici asa incat chiar si aplicarea unui procent relativ mare de majorare, baza la care se aplica fiind mica, va genera o suma neta destul de mica. Un procent de 25% care este totusi unul mare si sperie pe toata lumea, aplicat la o baza mica de 2500 lei, inseamna o crestere neta de 625 lei, adica un maruntis daca ne uitam la ce venituri au ceilalti bugetari, incepand cu doctorii si terminand cu magistratii si parlamentarii!!!!!!

      Nu a primit ordin sa denigreze profesorii. Tipic securist.

      270.000 persoane cu 25 procente in plus se cam aduna.Nu ?

      In esenta nu este vorba de salarizarea profesorilor ci de inechitatile din sistem!!!

      Asta este problemade fapt si faptul ca unii primesc exagerat de mult nu poate fi un motiv ca altii sa primeasca exagerat de putin pentru ca nu mai sunt bani si pentru ei!! 

      Avem de rezolvat, ca societate, o problema de achitate, iar aste se poate face prin echilibrarea salariilor, luand de la cei care primesc IN MOD NEJUSTIFICAT prea mult si oferindu-le celor care primesc, tot in mod nejustificat, PREA PUTIN, iar bugetul se poate ECHILIBRA prin reducerea risipei si a hotiilor cu bani publici din tara asta.  

      Profesorii au dreptate si atat timp cat suntem si noi corecti si ne place corectitudinea, trebuie sa le fim aproape. Nu ei sunt problema si nu pe ei trebuie sa ii blamam, ci toti cei care au condus tara la asemenea dezechilibre sociale.  

      Ai dat un raspuns de-a dreptul stupid. Mai bine taceai.

      In opinia ta demna de "Tara minunilor", pentru ca sunt multi, profesorii trebuie platiti prost ca altfel se aduna procentele, iar ca o consecinta ar trebui ca parlamentarii, pentru ca sunt putini, sa fie platiti cat Dumnezeu. 

      Sa mai desfiintam din scoli ca sa fie mai putini profesori si sa-i putem plati bine. Asa am avea mai multi romani ca tine, bine scoliti si tara o va duce excelent, vom culege toti musetel de pe camp pentru ca altceva nu vom sti, dar vom fi multi si in consecinta prost platiti (ca de, suntem multi si procentele se aduna). 

      De-asta e atat de multa hotie si nedreptate in tara asta, pentru ca e plina de "inteligenti".

      In plus, procentele nu se aplica numarului de persoane ci unor salarii mici si nu conteaza cat de multi oameni sunt intr-o breasla ci cat de corect este remunerat fiecare pentru prestatia efectuata. 

      Acum ai priceput, alice? Si voi, alicele sunteti mai multe decat glontul, dar asta nu inseamna ca nu meritati aceeasi teava de arma de vanatoare, precum glontul, doar pentru ca sunteti mai multe.

    Pentru o turma imensa de consilieri și bugetari care taie frunza la câini sunt bani. Pentru pensii speciale nesimțite sunt bani. Pentru imigranți sunt bani. Pentru medici și asistente sunt bani, au rămas cu sporurile imense din pandemie când legau oamenii de pat, ii sedau și încuiau usa. Pentru ANCOM, ANRE, ASF, Consiliu Concurentei… sunt bani, tot salarii nesimțite pentru o liotă de amante și prosti numiți pitic!. Pentru profesori nu se poate. Unii sunt slab pregătiți, dar nu toți. Cert este ca standardul trebuie ridicat pornind de salarii.

    Sint bani pentru politisti si administratie. Pentru profesori nu, pentru ca nu ai nevoie de prea multa scoala ca sa ajungi parlamentar, europarlamentar, ministru, prim ministru, vedeti destulele exemple.

    1. Si asta este adevarat. Tara te vrea prost si uniform. In felul asta nu se mai distinge care e prost si care e destept. Mai multi prosti inseamna ca parlamentarii si ministrii pot sa fie prosti, ca nu se vede. Bravos natiune, halal sa-ti fie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb