GREXIT Scenariile după votul "Nu" - de la "soft deal" la "opţiuni nucleare"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 iulie 2015

Varoufakis, cu o frumoasă datorie în spinare, părăseşte finanţele greceşti, călare. Urmează scenariile...

Varoufakis, cu o frumoasă datorie în spinare, părăseşte finanţele greceşti, călare. Urmează scenariile...

Votul "nu" la referendumul din Grecia pare să fi adus şi mai multă incertitudine cu privire la viitorul ţării, consideră analiştii care prezintă diverse scenarii, de la noi negocieri cu creditorii internaţionali şi obţinerea unui nou acord până la ieşirea Greciei din zona Euro, trecerea la o nouă monedă şi naţionalizarea băncilor.

O variantă luată în calcul, drept "plan B", este apelarea la Rusia şi China, care şi-au arătat disponibilitatea să ajute Guvernul de la Atena.

Stratfor: "Mai multă incertitudine privind viitorul ţării şi al sectorului bancar"

Rezultatul referendumului este o victorie pentru partidul de la guvernare Syriza care a cerut un vot negativ, dar aceasta vine, probabil, cu un preţ pentru foarte mare pentru Grecia, notează Stratfor.

"În timp ce prim-ministrul Alexis Tsipras a spus că se va întoarce la masa negocierilor cu creditorii, cele mai multe guverne din Zona Euro au spus că nu vor oferi condiţii mai bune Atenei. Mai important, rezultatul referendumului va crea şi mai multă incertitudine privind viitorul ţării şi al sectorului bancar", se arată în analiza citată.

Potrivit Stratfor, băncile greceşti au nevoie imediat de bani de la BCE.

Se pare că BCE a decis, ieri, să nu suplimenteze fondurile de urgenţă pentru băncile greceşti.

"Dacă BCE refuză să dea băncilor banii de care au nevoie, atunci Grecia va avea două opţiuni", potrivit Stratfor: "Prima implică tăierea unei părţi din depozite pentru salvarea băncilor, aşa-numitul bail-in, care are un precedent în criza cipriotă din 2013. A doua opţiune este şi mai drastică: întoarcerea la drahmă şi recapitalizarea băncilor prin tipărirea de bani".

Următorul pas ar fi încercarea Greciei să revină la masa negocierilor, însă discuţiile se anunţă dificile întrucât Atena cere reducerea datoriei, o concesie dificil de acceptat pentru ţările din Zona Euro .

Stratfor precizează: "Iertarea datoriilor este nepopulară în ţări precum Germania sau Finlanda, iar unele ţări din Sudul Europei, precum Spania şi Portugalia, resping să facă compromisuri Greciei, cu doar câteva luni înainte să ţină alegeri.

Portugalia va avea alegeri în octombrie, iar Spania în noiembrie sau decembrie, iar guvernle conservatoare de la Lisabona şi Madrid sunt îngrijorate că a face concesii guvernului de stânga grec ar întări opoziţia de stânga din propriile ţări".

Analiştii menţionează că o parte din greci se tem că rezultatul referendumului va aduce ţara mai aproape de ieşirea din Zona Euro, cu preţul depozitelor lor.

"Până acum, grecii sunt calmi, dar un colaps al sistemului bancar şi un exit din uniunea monetară ar declanşa, aproape sigur, proteste care ar putea determina Guvernul să demisioneze", potrivit Stratfor.

De asemenea, referendumul din Grecia va testa sănătatea pieţelor financiare europene. După ce, în ultimii cinci ani, ţările din Sudul Europei s-au împrumutat la costuri reduse, datorită promisiunii intervenţiei BCE, după 5 iulie, această promisiune va fi testată, conform Stratfor, care adaugă: "În mod ironic, criza grecească ar putea duce şi la un euro mai slab, ceea ce ar face exporturile Zonei Euro mai competitive".

Stratfor nu se aşteaptă ca instituţiile financiare internaţionale să accepte compromisuri prea curând, de teamă că referendumul din Grecia va crea un precedent pentru alţi membri ai Zonei Euro (Atena a obţinut imposibilul, rezultat salutat atât de partidul spaniol de stânga Podemos, cât şi de Frontul Naţional din Franţa).

Zerohedge: "Măsură nucleară: naţionalizarea băncilor"

Este posibil ca grecii să fi ars toate podurile simbolice cu Zona Euro, după referendumul de duminică, notează Zerohedge.

Site-ul citează un analist Deutsche Bank, care spune că cel mai probabil este ca BCE să menţină fondurile de urgenţă ELA la nivelul actual, cel puţin până se ia o decizie politică, ceea ce va pune presiune pe economie, în zilele următoare.

Zerohedge precizează că, întrucât nu există o modalitate oficială de a scoate Grecia din Zona Euro, singura carte de negociere a Troika şi BCE este colapsul economic şi financiar al Greciei.

Site-ul sugerează că Grecia ar putea emite o monedă paralelă.

Zerohedge vorbeşte despre o măsură şi mai "nucleară" la îndemâna Greciei, pe măsură ce situaţia escaladează - naţionalizarea băncilor şi apoi invocând taboo-ul "ireversibilităţii" tipăririi monedei pe care nu ai are.

"Şi cine ar declanşa "involuntar" aşa ceva", se întreabă siteul, continuând cu un citat din Euclid Tsakalotos (liderul grec al negocierilor cu creditorii), potrivit căruia, "creditorii se vot găsi într-o poziţie pe care nu o pot susţine moral dacă refuză să asculte vocea poporului grec, mai ales din moment ce FMI a validat revendicarea Syriza că datoria Greciei nu poate fi plătită".

Deutsche Bank: "Grexit şi un nou guvern, cele mai probabile scenarii"

În opinia Deutsche Bank, Grexit-ul şi o nouă înţelegere cu creditorii, sub un nou Guvern, sunt cele mai probabile scenarii pentru Grecia.

Banca a prezentat patru variante posibile, după referendum.

Prima este o înţelegere mai permisivă, însă probabilitatea alocată de analişti este redusă.

Un alt scenariu este falimentul, dar rămânerea în Zona Euro, datorită recapitalizării băncilor greceşti de către statele membre. În acest caz, Guvernul ar trebui să folosească surse proprii pentru necesităţile fiscale ale ţării.

O nouă înţelegere este al treilea scenariu al Deutsche Bank, în care costurile economice şi politice mai mari şi închiderea sistemului bancar duc la înlocuirea Guvernului cu unul de uniune naţională, care ar urma să facă noi negocieri.

Al patrulea scenariul este ieşirea din Zona Euro.

Analiştii precizează că primele trei scenarii au o probabilitate cumulată mai mare decât cea a Grexitului.

Goldman Sachs mizează pe un nou Guvern

Economistul şef al Goldman Sachs Huw Pill estimase un vot "Da" la referendumul de duminică, potrivit Business Insider.

Totuşi, în cazul unui vot negativ, analistul Goldman Sachs a făcut următorul scenariu: "Un vot «nu» ar oferi Guvernului actual exact ce doreşte şi i-ar oferi şi mai multă susţinere politică. Acest lucru este probabil să fie văzut în mod negativ de pieţe, însă nu implică neapărat un Grexit. Mai degrabă, situaţia economică ar motiva, într-un final, grecii să voteze un nou Guvern.

Dincolo de aceste scenarii, nu trebuie pierdută din vedere situaţia geopolitică şi faptul că Rusia şi China s-au arătat dispuse să ajute Grecia, la ananghie, având de câştigat dacă ar avea Grecia drept cap de pod în UE şi, mai important, în NATO, conform Zerohedge.

De altfel, ieri, premierul grec Alexis Tsipras, între convorbirile cu Francois Hollande, preşedintele Franţei, şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a avut o discuţie cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe fondul problemelor financiare ale Greciei, Tsipras a făcut, recent, mai multe vizite în Rusia.

Ca nu cumva să împingă Grecia în braţele Rusiei şi Chinei, preşedintele SUA Barack Obama a intervenit pe lângă UE să fie mai indulgentă faţă de Grecia. Nu de alta, dar NATO are o bază militară strategică în Grecia.

În plus, FMI a transmis, chiar înaintea referendumului, că datoria Greciei nu poate fi plătită, dând apă la moară Syriza.

Ieri, FMI s-a arătat gata să ajute Grecia, deşi aceasta a ratat plata ultimei tranşe către instituţie.

"FMI a luat notă de referendumul din Grecia. Monitorizăm îndeaproape situaţia şi suntem gata să ajutăm Grecia, dacă ni se va cere acest lucru", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Primul pas care va oferi o direcţie privind "viaţa după referendum" va fi întâlnirea Eurogroup, programată astăzi.

Presa greacă a transmis, ieri, că Merkel şi Tsipras au stabilit ca Grecia să prezinte o nouă propunere "cuprinzătoare" privind un acord.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Grecia, Croatia, Bulgaria, Portugalia, Cipru, Sudul Italiei, buna parte dein Spania sunt ca grad de dezvoltare economica sub Romania!!!!Sa fie clar, greci trebuie sa se obisnuiasca cu salarii si pensii mult mai mici de ordinul catorva sute de euro!!!!

    1. Asra suna perfect romanesc - sa moara si capra vecinului!

      N-ar fi mai bine sa avem si noi salariile si pensiile ca ei, in loc sa le dorim lor salarii ca ale noastre?!? 

      asa este tarile pe care le mentionezi si zonele din aceste tari sunt mult sub ROMANIA.daca noi aveam intelepciunea sa gestionam bine resursele pe care le avem nu avem nevoie de nimeni si nimic.cred ca dupa 1989 daca veneau la conducerea tarii adevarati romani acum eram o a doua elvetie.tot ce a fost dupa 1989 este antinational.poate dl isarescu stie despre planul pe care ceausescu il avea ca ROMANIA sa devina un fel de FMI si traiam si noi ca smecherii.

      Ti-au gestionat foarte bine resursele strainii fmi germania si in soecial austria care te-a si ocupat economic postacule

      Grecia avea PIB-ul per capita în 2000 (deci înainte de intrarea în €) dublu față de cel al României de azi, 15 ani mai târziu. Mergi și mai învață și lasă economia pentru cine se pricepe.

      AVEAU PIB-UL MARE CA AVEAU SALARII MARI:

      WIKIPEDIA=PIB-ul este suma cheltuielilor pentru consum a gospodăriilor private și a organizațiilor private non-profit, a cheltuielilor brute pentru investiții, a cheltuielilor statului,..... 

      exporturi egale cu România deși avea o populație de 2 ori mai mică. Orice statistică luăm, puterea economică a Greciei înainte de intrarea în € era de două ori mai mare ca a României (per capita).

    GREXIT este/va fi rezultatul votului GRESIT (GREXIT = GRESIT) si mai ales a prostiei in grup politicienilor si a unui popor ascultator de ei, popor care, aflat pe marginea prapastiei se dadeau in stamba dansand - dansul mortii, in chip de "victorie" a referendumului. 

    Niste prostanaci; cam asa a tasnit si Geoana cu memorabilia "Mihaela, dragostea mea".

    Si Geoana si Grecii au capatat stima si respectul meritat. 

    1. Cine a ascultat pe cine?

      Grecii pe Syriza sau Syriza pe greci? 

      Sa nu crezi ca la ei e ca la noi, domnule Gadea!

      Jos Basescu! 

      71% dintre români ar fi votat OXI. FMI ar fi votat OXI. 54% dintre cititorii Bursa ar fi votat OXI.

      De ce ești într-o minoritate gălăgioasă când nu ai dreptate? 

      Pe ce te bazezi? 

      De Bursa luni: unul la nivel național iar celălalt de ziar. De ce nu citești zilnic Bursa, varianta online?

      Majoritatea sondajelor dadeau DA ca rezultat al referendumului! mai ai incredere in sondaje? mai ales in cel realizat de "gulerele albe" de pe BURSA? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb