Grupul elen OTE a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru din 2009

Cosmina Capalău
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 7 august 2009

Grupul elen OTE a publicat rezultatele financiare pentru primul semestru din 2009

Veniturile "Romtelecom" au scăzut cu 7,6%

Operatorul de telefonie fixă, "Romtelecom", a înregistrat, în primul semestru din acest an, venituri de 408,7 milioane de euro, în scădere cu 7,6% faţă de primul semestru al lui 2008, când a înregistrat 442,4 milioane euro, potrivit raportului grupului elen OTE, acţionarul majoritar al companiei.

Profitul operaţional înainte de includerea deprecierii şi amortizării (OIBDA) al Romtelecom a crescut însă cu 8,5% în primele şase luni din acest an, de la 124,3 milioane euro în S1 2008, la 134,9 milioane euro.

Pentru serviciile de internet broadband şi TV a fost înregistrată o rată de creştere mai redusă faţă de perioadele anterioare, din cauza actualei crize mondiale care are impact şi asupra pieţei din România.

Romtelecom a avut, în al doilea trimestru din 2009, venituri de 207,3 milioane de euro, în scădere cu 7,1% faţă de perioada similară din 2008, când a raportat 223,2 milioane euro, principala cauză fiind descreşterea veniturilor din serviciile de voce cu 12%, ca rezultat combinat al scăderii ARPU cu 8% şi al numărului de linii cu 4%.

În ceea ce priveşte veniturile din VPN, acestea au înregistrat, de asemenea, o creştere de 12% în primul semestru al lui 2009 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2008, ca urmare a unei majorări cu 27% a bazei de clienţi pentru aceste servicii.

"Estimările recente arată că economia României s-ar putea contracta cu 7-8% în acest an, ceea ce reprezintă o înrăutăţire semnificativă a prognozei anterioare, care arăta o contractare de 4,1%. Astfel, obiectivele companiei sunt conservarea bazei de clienţi, a nivelului actual al profitabilităţii şi lichidităţii, precum şi poziţionarea companiei pentru a profita de o relansare economică", susţin reprezentanţii acţionarului majoritar al companiei.

"Cosmote" România a înregistrat o creştere de 73,9% a veniturilor

Operatorul de telefonie mobilă "Cosmote" România, a înregistrat, în primul semestru al acestui an, o creştere de 73,9% a veniturilor, de la 116,8 milioane de euro înregistrate în primele şase luni ale anului trecut, la 203,1 milioane de euro, şi o majorare cu 36,4% a bazei de clienţi, informează grupul elen OTE.

Costas Apostolou, CFO "Cosmote" România, susţine că "pe parcursul primei jumătăţi a anului, deşi într-un context economic instabil, compania şi-a menţinut dinamica de creştere sănătoasă". Potrivit acestuia, compania continuă extinderea şi modernizarea infrastructurii, îmbunătăţirea reţelei de vânzări şi a serviciilor de relaţii cu clienţii.

Operatorul de telefonie mobilă a avut, în primul semestru din 2009, un profit operaţional înainte de includerea deprecierii şi amortizării (OIBDA) de 35,8 milioane de euro, faţă de un rezultat negativ în perioada similară a anului trecut. De asemenea, "Cosmote" România şi-a majorat în primul semestru baza de clienţi, astfel încât numărul persoanelor care folosesc serviciile companiei a ajuns la peste 6,3 milioane. Potrivit companiei, cota de piaţă a ajuns la 23%, în primul semestru al acestui an.

În ceea ce priveşte preferinţele clienţilor, ponderea celor care au abonamente se ridică la 20% din numărul total de clienţi.

Pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului, compania şi-a menţinut rata de creştere în ceea ce priveşte numărul de clienţi, cota de piaţă, veniturile şi profitabilitatea, continuând să capitalizeze avantajele sale din piaţă. Compania a raportat un EBITDA pozitiv de 22,8 milioane de euro, comparativ cu cele 5 milioane de euro raportate în perioada similară a anului trecut. În acelaşi timp, veniturile au urcat la 105 milioane Euro, cu 65% mai mult decât în al doilea trimestru al anului 2008.

Potrivit domnului Costas Apostolou, ca urmare a strategiei sale de a oferi tuturor românilor cele mai relevante produse şi servicii pentru valoarea investită, "Cosmote" şi-a extins baza cu peste 220.000 de clienţi noi în al doilea trimestru al anului. În plus, numărul abonaţilor a înregistrat o creştere de 58% comparativ cu perioada similară a anului 2008, baza totală fiind în creştere cu 36,4% faţă de acum un an.

ÎN TRIMESTRUL AL DOILEA AL ACESTUI AN,

Profitul net al OTE a scăzut cu 9,7%

Grupul grec de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, a anunţat, ieri, că în trimestrul al doilea al acestui an, profitul său net a scăzut cu 9,7%, comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

Concret, profitul net a scăzut la 271,4 milioane de euro, de la cele 300,4 înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit reprezentanţilor OTE, grupul a obţinut un câştig de capital de 24,4 milioane euro din vânzarea diviziei Cosmofon în al doilea trimestru, însă rezultatul final a fost afectat de provizioane legate de pensionarea anticipată şi de o nouă taxă aplicată dividendelor obţinute de la divizia Cosmote.

Vânzările grupului au scăzut cu 6,5% faţă de perioada similară din 2008, la 1,487 miliarde euro. "Al doilea trimestru a fost caracterizat de scăderea economiilor din statele în care ne desfăşurăm activitatea", a declarat directorul executiv al grupului, Panagis Vourloumis. "Cheltuielile pe telecomunicaţii sunt estimate a fi scăzut cu aproximativ 7% în Grecia, de la începutul anului, însă observăm tendinţe şi mai negative în România, Bulgaria şi Albania", a adăugat acesta. A­ş­teptându-se în continuare la o economie slăbită în al doilea semes­tru, Vourloumis a precizat că obiectivul grupului este de a menţine profitabilitatea la nivelurile atinse în 2008.

Veniturile OTE au scăzut până la 1,487 miliarde euro, de la 1,59 miliarde de euro în trimestrul doi al anului trecut, iar profitul operaţional înainte de deprecieri şi amortizări (OIBDA) a scăzut cu 37% până la 363,9 milioane euro.

"În trimestrul al doilea s-a înregis­trat o nouă deteriorare a economiilor ţărilor în care operăm", a declarat reprezentantul grupului OTE. "Chiar dacă ne aşteptăm la o continuare a slăbirii economiei în a doua jumătate a anului, obiectivul nostru este să menţinem profitabilitatea grupului la un nivel similar cu cel înregistrat pe ansamblul anului 2008", a adăugat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb