GUVERN:  54 milioane lei, pentru organigrama de avarie din industria de apărare

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 14 februarie 2020

54 milioane lei, pentru organigrama de avarie din industria de apărare

Sindicatele susţin că suma este insuficientă şi că este nevoie de o alocare de 111 milioane lei

Guvernul a asigurat, ieri, banii pentru nucleul industriei de apărare pentru anul în curs, conform prevederilor legii 232/2016 care stipulează că Executivul este obligat să asigure continuitatea funcţionării uzinelor de armament din ţara noastră, cu sume alocate de la bugetul de stat.

Prin hotărârea adoptată, Guvernul a alocat 54 de milioane de lei pentru plăţile salariale pentru un număr mediu maxim de personal de 1081 de salariaţi din cadrul industriei naţionale de apărare, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Ministrul de resort, Virgil Popescu, iniţiator al proiectului de hotărâre, a declarat: "Obiectivul meu şi al întregului Guvern, este să generăm suficientă activitate pentru companiile din industria de apărare, pentru ca acestea să nu mai depindă într-o măsură atât de mare de nucleu. Pentru asta lucrăm îndeaproape cu Ministerul Apărării Naţionale pentru a avea, pentru prima dată, o colaborare reală între beneficiarii produselor industriei naţionale de apărare şi companiile care realizează produsele respective. Vom efectua şi reorganizarea Romarm, pentru ca acest holding să poată să funcţioneze eficient. Ne vom concentra pe activitatea de marketing şi vânzări în cadrul Romarm, pentru că România are o tradiţie în industria mondială de apărare, are pieţe în care are parte de recunoaştere şi încredere şi trebuie să recuperăm cota de piaţă pe care am pierdut-o în ultimii 30 de ani, ca să putem avea comenzi prin care să încărcăm cu activitate angajaţii din această ramură industrială".

Numai că socotelile guvernului sau ale ministerului de resort nu se potrivesc cu cele ale sindicatelor reprezentative din industria de apărare care susţin că suma necesară nucleului este de 111 milioane lei şi că numărul angajaţilor pe organigramele de avarie se ridică la 3500 de persoane.

Constantin Bucuroiu, copreşedinte al Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică a declarat pentru Ziarul BURSA: "Pesemne că subordonaţii i-au prezentat domnului ministru al economiei alte cifre decât cele reale. Cifrele lor se bat cap în cap cu legea 232/2016, prin care societăţile din industria de apărare au stabilit că în organigrama de avarie sunt prinşi 3500 de angajaţi. De la 3500 până la 1081, este o diferenţă foarte mare. Cei de la Ministerul Economiei lucrează probabil pe rezultate comparative. Dacă au văzut că guvernul Dăncilă a alocat anul trecut 52 de milioane lei pentru organigramele de avarie, ei au alocat 54 de milioane şi spun că au făcut mai bine. Noi anul trecut am cerut o suplimentare, fostul guvern Dăncilă a fost de acord, dar nu a mai apucat să o aplice la ultima rectificare bugetară, fiindcă a fost demis prin moţiune de cenzură. Suma alocată de actualul guvern este insuficientă, atât timp cât gradul de încărcare cu comenzi este sub 2,7% în 2020, cel mai mic din ultimii 15 ani, în condiţiile în care acest grad trebuie să atingă 30% pentru o funcţionare normală a industriei de apărare".

Reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare susţin că, la întâlnirea pe care o au programată cu premierul Ludovic Orban, îi vor solicita şefului Guvernului ca, la rectificarea bugetară din vară, să fie prevăzută completarea sumei alocată ieri, până la atingerea valorii de 111 milioane lei.

Legea privind industria naţională de apărare prevede că salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată la operatorii economici din industria naţională de apărare, pe perioada în care nu desfăşoară activitatea de bază din lipsă de comenzi sau contracte, efectuează activităţi specifice, beneficiind de drepturile salariale prevăzute de lege. Hotărârea de Guvern adoptată ieri, permite plata salariilor doar pentru 1081 de angajaţi ai operatorilor economici din industria naţională de apărare pentru acele perioade în care nu există comenzi sau contracte.

În industria de apărare din ţara noastră lucrează în acest moment aproximativ 8000 de persoane, dintre care 5700 sunt în uzinele subordonate Romarm.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb