GUVERN: Legile justiţiei vor fi modificate în Parlament

G.M.
Politică / 15 aprilie 2020

Legile justiţiei vor fi modificate în Parlament

Guvernul a formulat un punct de vedere pozitiv pentru proiectele legislative prin care vor fi modificate legile justiţiei, numirea şi revocarea procurorilor şefi, şi prin care se va desfiinţa Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

În punctul de vedere aprobat de Executiv la una dintre cele două iniţiative legislative se arată: "În data de 27 decembrie 2019, Guvernul României a aprobat Memorandumul cu tema < < Evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri > >. Potrivit acestui Memorandum, poziţia Ministerului Justiţiei, aprobată de Guvern, este în sensul soluţiei desfiinţării Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, pe site-ul Ministerului Justiţiei fiind lansat în dezbatere publică un proiect de lege". De aceea, Executivul susţine ca desfiinţarea secţiei speciale să fie făcută prin adoptarea de către Parlament a unui astfel de proiect legislativ. În privinţa desfiinţării SIIJ, Cabinetul Orban doreşte punerea în aplicare a recomandărilor din raportul pentru anul 2019 al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, în care se solicită acest lucru, şi a celor din raportul GRECO adoptat la sfârşitul lunii iunie 2019.

Cu privire la modificarea art.54 alin.(1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, text modificat în urmă cu doi ani de coaliţia PSD-ALDE-UDMR şi prin care preşedintele României era obligat să nominalizeze în funcţiile de procurori şefi ai principalelor Parchete, a doua propunere făcută de ministrul justiţiei (care la acea vreme era Tudorel Toader - artizanul revocării din funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu complicitatea Curţii Constituţionale, a Laurei Codruţa Kovesi -actualul procuror şef al Parchetului European), guvernul Orban doreşte revenirea textului de lege la conţinutul anterior modificării iniţiată de fosta coaliţiei parlamentară majoritară.

Astfel, Cabinetul Orban propune următorul text: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, adjuncţii acestuia, precum şi procurorii şefi de secţii ai acestor parchete sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată".

Prin intermediul propunerilor legislative privind legile justiţei, se mai doreşte abrogarea prevederilor referitoare la interzicerea delegării procurorilor în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea în funcţie se face de Preşedintele României, corelativ acestei intervenţii abrogându-se şi dispoziţiile tranzitorii ale art.17 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.7/2019.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Justiția = injustiție : e păpușărită de PARLAMENT, când în dreapta, când în stânga, după vântul politic ; la pace prada e fifty/fifty.. ty... ty..!!!

    Procurorii trebuiesc opriti. Ei nu sunt reprezentantii lui Dumnezeu pe pamant, nu pot sa detina puterea de a distruge un om drept si cinstit daca asa o doresc ei. Nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege.Iar daca judecatorii pot fi controlati de procurori, atunci in Romania nu exista justitie independenta. Existenta sectiei pentru magistrati reprezinta garantia ca nici un procuror nu poate aplica legea "bunului plac" si ca nici un judecator nu poate dispune conform intereselor sale sau a celor ce l-au propulsat acolo. Mai mult, competentele sectiei pentru magistrati trebuiesc sa se extinda si asupra judecatorilor CCR. Asa nu va mai exista niciodata o "erata" care sa contracareze vointa a 7 milioane de cetateni romani. Si nici un judecator de la CCR nu va mai indraznii sa se pronunte asupra unei legi ce nu exista (223/2015, facuta de Ciolos)

    nu deranjati judecatorii si procurorii care dau termene in dosare din an in an , dupa ce protesteaza citeva luni si este suspendata activitatea adica a judecatorilor, iar procurorii si militienii rezolva dosarele care le au in lucru dupa circa 10 ani. Nu deranjati sistemul care vegheaza la bunul mers al lucrurilor, vizionind la servici filme pe Netflix pe salarii de 6-10000 de euro/lunar. Lasati tara sa functioneze normal, STATI IN CASA.

    Milițianul trage cu pistolul dar,dar are cablată microcameră și democrația devine MEGADEMOCRAȚIE. Suntem departe de USA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb