Guvern: Norme metodologice mai clare pentru administrarea datoriei publice guvernamentale

Elena Deacu
Macroeconomie / 22 aprilie 2015

Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care se modifică şi se completează unele prevederi din Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobate prin HG nr. 1470/2007.

În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Finanţelor Publice este singurul administrator al datoriei publice guvernamentale.

Modificarea Normelor metodologice privind datoria publică vizează ajustarea cadrului procedural, astfel încât să permită executarea operaţiunilor de răscumpărare (buy back) şi preschimbare (exchange) anticipată a titlurilor de stat, atât cele aflate în circulaţie pe piaţa internă, cât şi cele de pe piaţa externă.

Prin astfel de tranzacţii se urmăreşte administrarea mai eficientă a riscului de refinanţare, prin utilizarea oportunităţilor de răscumpărare înainte de scadenţă, respectiv pentru a preschimba titlurile de stat aflate în circulaţie, emise anterior, cu titluri noi, pe termen mediu şi lung. Introducerea acestor operaţiuni are în vedere îmbunătăţirea condiţiilor aferente titlurilor de stat emise de România pe pieţele interne şi externe.

Revizuirea procedurii lansării emisiunilor de titluri de stat pe pieţele internaţionale, astfel încât Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de emitent, să aibă posibilitatea utilizării cu o mai mare flexibilitate a infrastructurii contractuale a Programului Medium Term Notes.

Completarea procedurii referitoare la emisiunile lansate pe piaţa internă pentru populaţie cu prevederi referitoare la stabilirea sursei de plată a comisionului datorat de emitent către sindicatul de intermediere.

Corelarea prevederilor din legislaţie în vederea eliminării noţiunilor de "curs istoric" şi, respectiv, de "diferenţe de curs" aplicabile datoriei publice. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, rambursarea ratelor de capital pentru împrumuturile în valută contractate în vederea finanţării deficitului bugetar, refinanţării datoriei publice şi rambursării anticipate să se facă din disponibilităţile în valută ale MFP, legal constituite cu această destinaţie şi/sau prin refinanţarea acestora la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data scadenţei. Sumele utilizate până la data de 31 decembrie 2015 din împrumuturile în valută contractate în vederea finanţării deficitului bugetar, refinanţării datoriei publice şi rambursării anticipate se consideră finanţare definitivă la 1 ianuarie 2016.

Corelarea prevederilor din legislaţie în ceea ce priveşte asigurarea şi constituirea surselor de plată aferente finanţărilor rambursabile garantate şi/sau contractate de stat şi reglementarea relaţiei cu beneficiarii acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb