Guvernul a adoptat condiţiile prin care Armata va cumpăra corvete construite în ţara noastră

D.I.
Politică / 15 februarie 2018

Guvernul a adoptat condiţiile prin care Armata va cumpăra corvete construite în ţara noastră

Guvernul a adoptat în cadrul şedinţei de astăzi o Hotărâre referitoare procedurile de cumpărare a patru corvete multifuncţionale, precum şi modernizarea fregatelor, se arată într-un comunicat al Guvernului, dat astăzi publicităţii.

Potrivit documentului, Armata va cumpăra patru corvete mutifuncţionale şi va moderniza cele două fregate tip T22R din dotarea forţelor Navale.

Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 1,6 mld. euro, inclusiv TVA şi presupune construirea într-un interval de şapte ani a celor patru corvete într-un şantier naval din ţara naostră, prima urmând a fi livrată după 3 ani.

"În momentul actual, forţele navale române au în înzestrare patru corvete, care sunt depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO şi UE, având resursă de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă", se arată în Nota de Fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive," se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung", mai precizează actul normativ.

"Pentru realizarea compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între corvetele multifuncţionale şi fregatele T22 R este necesar că în cadrul operaţiunilor compensatorii să fie introdusă obligativitatea modernizării acestora din urmă", se arată în nota de fundamentare.

Potrivt unei anexe a Hotărârii de Guvern, la procedura aferentă programului de înzestrare "Corvetă multifuncţională" pot participa operatori economici din state membre NATO şi UE, care la iniţierea procedurii de achiziţie au în portofoliu cel puţin o navă livrată în ultimii 15 ani, care să aibă un deplasament mai mare de 1600 t, având capacităţi de lupta în cel puţîn două domenii (lupta antiaeriană - AAW şi lupta împotriva navelor de suprafaţă - ASuW / lupta antisubmarin - ASW) şi sistem de management al luptei integrat cu sistemele de senzori şi armament, inclusiv sisteme de rachete nava-aer şi rachete nava-nava / sonar tractat, al cărei proiect va fi ofertat dacă operatorul economic va fi selectat în etapă următoare a procedurii specifice de achiziţie.

Potrivit aceleiaşi surse, "Interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea/dezvoltarea pe teritoriul naţional a unei capabilităţi industriale navale, în domeniul militar".

Astfel, Hotărârea prevede ca cele patru corvete să fie construite şi dotate la un şantier naval din ţara noastră, împreună cu lucrările de mentenanţă ulterioare, precum şi modernizarea fregatelor tip T22R.

Producătorul care va fi declarat câştigător va trebui să construiască şi să se doteze o prima corvetă în intervalul de 3 ani şi gruparea de 4 corvete într-o perioada de maximum 7 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb