Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an

V.G.
Politică / 17 noiembrie 2022

Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an

Actualizare CONSILIUL FISCAL:"Rectificarea bugetară confirmă insuficienţa alocărilor pentru bunuri şi servicii sau pentru asistenţă socială"

Proiectul celei de a doua rectificări bugetare include o majorare de mică amploare atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor totale ale Bugetului General Consolidat... Citeşte mai mult...

---

Actualizare LIGIA DECA: "Am bucuria să vă anunţ că în urma rectificării, bugetul pentru învăţământ creşte cu 554,35 milioane de lei"

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat că, în urma rectificării bugetare aprobate de Guvern în şedinţa de astăzi, bugetul pentru învăţământ creşte cu 554,35 milioane de lei, transmite News.ro.

"Guvernul României a adoptat în şedinţa de astăzi, prin ordonanţă de urgenţă, a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2022. În urma acestei decizii, bugetul alocat învăţământului creşte, în total, cu suma de 554,35 milioane de lei (320 milioane de lei - buget pentru învăţământ gestionat de Ministerul Educaţiei, iar 234,35 milioane de lei - sume defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale)", a scris, astăzi, pe Facebook, Ligia Deca.

Potrivit sursei citate, suplimentarea cu 320 milioane de lei de la bugetul de stat pentru Ministerul Educaţiei vizează asigurarea salariilor pentru personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

"Sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat prin bugetele locale vor fi utilizate pentru plata burselor şcolare în acest an calendaristic (200,03 milioane de lei), respectiv pentru finanţarea învăţământului particular şi confesional acreditat, conform legii (34,32 milioane de lei)", a explicat Deca.

---

Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an, informează News.ro. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei.

"Guvernul a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei. Conform prognozei macroeconomice de toamnă care stă la baza rectificării, este de aşteptat ca Produsul Intern Brut să înregistreze o valoare nominală de 1.396,2 mld. lei în anul 2022 (faţă de 1.372,5 miliarde lei avut în vedere la prima rectificare bugetară)", precizează Executivul.

Deficitul bugetului general consolidat se menţine la 80,1 mld lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB.

Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au însumat de 331,48 miliarde lei, cu 22,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul nominal al veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie, contribuţiilor de asigurări şi impozitului pe profit.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 373,18 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 18,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2022 au înregistrat o creştere cu 0,57 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB.

Rectificarea bugetară acoperă cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, asigură cheltuielile de asistenţă socială. De asemenea, au fost redistribuite fonduri pentru programele derulate la nivelul ordonatorilor principali de credite, care au impact în economie şi în sprijinirea populaţiei şi a companiilor, menţionează Guvernul.

Totodată, se asigură finanţare pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică.

Se majorează, de asemenea, sumele alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv din asistenţă aferentă PNRR, mai spune Guvernul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb