Guvernul a declanşat procedura asumării răspunderii în faţa Parlamentului

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 11 decembrie 2019

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Membrii Cabinetului Orban vor folosi acelaşi procedeu şi pentru abrogarea mai multor articole din OUG 114/2018

Guvernul a aprobat, ieri, primul pachet legislativ pentru care îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Asumarea va fi făcută pentru prorogarea unor termene din legile justiţiei - este vorba des­pre pensionarea anticipată a magistraţilor, des­pre stagiul de pregătire la Institutul Naţional al Magistraturii şi despre mărirea de la doi la trei judecători a numărului de magistraţi din complete, pentru legea plafoanelor bugetare şi pentru abrogarea OUG 51/2019.

Premierul Ludovic Orban a declarat: "Prorogăm termenele din legile jus­tiţiei, deoarece aplicarea lor aşa cum au fost aprobate iniţial de fosta majoritate parlamentară ar arunca în aer sistemul judiciar începând cu 1 ianuarie 2020. În cursul anului următor, aceste dispoziţii existente în legile jus­tiţiei trebuie să dispară şi vom iniţia abrogarea respectivelor articole din actele normative".

Referitor la legea plafoanelor bugetare, şeful Guvernului a arătat că asumarea răspunderii pentru acest act normativ este necesară, deoarece în lipsa lui Executivul nu va putea să trimită către Parlament spre dezbatere şi aprobare până la finalul anului în curs legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În privinţa abrogării OUG 51/2019, premierul Ludovic Orban a spus: "Am primit foarte multe sesizări din partea părinţilor că sunt mulţi copii care nu pot să se ducă la şcoală în altă localitate, deoarece nu îşi permit să asigure costul transportului".

"Mai mult, mijloacele de transport în comun care au primit licenţă pe traseele respective nici nu mai opresc în staţiile stabilite ca să ia copiii. Nu putem tolera această situaţie şi nu putem restrânge accesul la educaţie a unor copii care vor să înveţe şi au dreptul să se ducă la şcoală. La aprobarea ordonanţei respective, fostul guvern a urmărit interese colaterale împotriva interesului fundamental al copiilor pentru a avea decontată naveta şcolară".

Membrii Guvernului au citit, ieri, în primă lectură şi modificările propuse la OUG 114/2018, care vor fi asumate şi ele prin răspundere în faţa plenului Parlamentului, la o dată ulterioară.

Ludovic Orban a precizat: "Acest act normativ criminal a fost adoptat de pe o zi pe alta, fără dezbatere publică şi riscă să afecteze economia şi societatea. Mare parte din OUG 114 va fi abrogată. În domeniul energiei, renunţăm la plafonarea preţului la producători. Noi liberalizasem preţul, dar PSD a revenit şi l-a plafonat pentru producători, încălcând legislaţia europeană. Efectul OUG a fost devastator. Producătorii, pentru a-şi menţine profitabilitatea, au mărit preţul, iar companiile din siderurgie şi petrochimie plătesc preţuri duble faţă de competitorii lor din Uniunea Europeană. Prin această măsură luată de social-democraţi prin OUG 114 a fost afectată competitivitatea agenţilor economici din ţara noastră. Am pus la punct acum o schemă de ajutor de stat, agreată cu Comisia Europeană, pentru a da o gură de oxigen acestor companii, ca să nu pierdem zeci de mii de locuri de muncă".

Premierul a mai precizat că vor mai fi abrogate din OUG 114 şi dispoziţiile privind Pilonul II de pensii, precum şi cele privind Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, care va fi desfiinţat deoarece, la crearea lui, nu a fost prevăzută nicio sumă de bani în bugetul de stat.

Şeful Guvernului a anunţat că, după prima lectură a proiectului de act normativ privind abrogarea parţială a OUG 114, acesta trebuie avizat de aproape toate ministerele deoarece ordonanţa respectivă a vizat mai multe domenii de activitate.

Membrii Executivului au mai aprobat, în şedinţa de ieri, proiectul de lege pentru aprobarea Acordului-cadru de împrumut dintre Româ­nia şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare în România), proiectul de hotărâre privind aprobarea plăţii cotizaţiei voluntare a României, pentru anul 2019, către Forumul privind Administrarea Fiscală, proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru asigurarea aplicării Regulamentului (UE) 2018/302 al Parlamentului European privind prevenirea geoblocării nejustificate şi a altor forme de discriminare bazate pe cetăţenia sau naţionalitatea, domiciliul sau sediul clienţilor pe piaţa internă şi Raportul privind implementarea Programului Naţional de Reformă 2019 şi a Recomandărilor Specifice de Ţară 2019.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. C tradiţională a societăţilor dispare sau se preface în spectacol şi marfă, cultura umanistă este eliminată tot mai mult de tehnoştiinţa invadatoare şi transformată într-o pseudo-ştiinţă. Omul mondial sau globalizat, omul centrat doar economic, riscă să devină omul atomizat care trăieşte numai pentru producţie şi consum, golit de cultură, politică, sens, conştiinţă, religie şi orice transcendenţă. Probabil acesta este ultimul stadiu în evoluţia umanităţii sau „ultimul om”. În ciuda tuturor acestor avertismente nu pot evita sau elimina globalizarea.

    1. Cultura tradiţională a societăţilor dispare sau se preface în spectacol şi marfă, cultura umanistă este eliminată tot mai mult de tehnoştiinţa invadatoare şi transformată într-o pseudo-ştiinţă. Omul mondial sau globalizat, omul centrat doar economic, riscă să devină omul atomizat care trăieşte numai pentru producţie şi consum, golit de cultură, politică, sens, conştiinţă, religie şi orice transcendenţă. Probabil acesta este ultimul stadiu în evoluţia umanităţii sau „ultimul om”. În ciuda tuturor acestor avertismente nu pot evita sau elimina globalizarea.

      Numai porcarii si aberatii ai in cap. Du-te la doctor sa-ti verifice creierul ala bolnav.

      Asta trebuie sa fie idioata de Salomeea.

    vorbesc vorbes, dar nu ies cu nimic pe piata, o situatie nefireasca si care ar putea fi extrem de paguboasa. Navem inca nici o raspundere asumata, n-avem buget si Anul Nou se apropie rapid. Sigur ca situatia este delicata, dar jocul trebuie pornit.

    Hai Orban, miscati-va! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb