Guvernul Ciucă discută un proiect de lege privind statutul militarilor, care aduce cheltuieli suplimentare de 2,7 miliarde de lei până în 2026

G.D.
Politică / 3 august 2022

Guvernul Ciucă discută un proiect de lege privind statutul militarilor, care aduce cheltuieli suplimentare de 2,7 miliarde de lei până în 2026

Peste 2,7 miliarde de lei în următorii 5 ani este impactul bugetar al unui proiect de lege privind statutul militarilor care va fi discutat în şedinţa de guvern de astăzi, potrivit agendei executivului, relatează Economedia.

Impactul bugetar este produs de cheltuielile cu salariile, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de lege. Impactul bugetar arată o creştere constantă a cheltuielilor salariale ale militarilor începând din 2023 (346 milioane de lei) şi până în 2026 (848 milioane de lei).

Proiectul reglementează următoarele aspecte:

- definirea cadrelor militare şi clasificarea lor pe corpuri profesionale şi grade militare;

- îndatoririle şi drepturile cadrelor militare;

- interzicerea şi restrângerea exercitării unor drepturi şi libertăţi;

- dezvoltarea carierei militare: acordarea gradelor şi înaintarea în gradul următor a cadrelor militare în activitate, stagiile minime în grad, trecerea dintr-o armă/serviciu ori specialitate militară în alta/altul, evaluarea şi perfecţionarea profesională a cadrelor militare, scoaterea din evidenţa militară, degradarea militară;

- dispoziţii specifice stării de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare şi pe timp de război;

- dispoziţii specifice cadrelor militare în rezervă sau în retragere.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. De zece ani aceleasi promisiuni-neonorate.Se doreste indepartarea tinerilor de serviciul militar si scaderea capacitatii de aparare a tarii.Trebuie sa devenim dependenti de fortele straine.Sa ni se impuna totul de catre cei puternici.

    1. Saracutii tineri din Mai si Mapn, toti viseaza sa se pensioneze la cel mult 45 de primaveri!

    Intr-o tara care are generali cat Marea Britanie, (si aia au armata, nu gluma din Romania) condusa de un general care a servit in Afganistan sub comanda unui colonel (dovada cati bani dau americanii pe generalii romani facuti majoritatea la apelul de seara - imi pare rau de generalii profesionisti care se complac in a avea asemenea "colegi"), vine si amesteca drepturile gradelor mici, care merita toata stima si recompense pe masura, cu aberatiile de pensii ale "generalilor" care ce sa vezi, sunt pensii de serviciu (care serviciu?) si nu pot fi atinse.

    RUSINE! 

    Buna ziua ,sper ca la dezbaterea publica pe aceasta lege sa se includa posibilitatea de a face cursuri de echivalare scurte si intrarea in rezerva pentru mii de absolventi de facultate care nu au fost inca angajati . Sunt multe discipline tehnice in care exista un surplus de absolventi fata de ce absoarbe piata ,care pot fi utili : constructii ,drumuri si poduri ,chiar si tineri gameri sau testeri de jocuri care ar vrea sa manevreze drone. Ca sa nu mai zic de medici ,paramedici si asistente medicale ,un domeniu care va cere mult mai mult decat ce pot oferi spitalele militare actuale ,proiectate pentru vremuri de pace.

    Oare ce cheltuieli suplimentare a avut majorarea salariilor din sanatate conf. legii lui Vasilescu.

    Oare ce cheltuieli suplimentare a avut acordarea salariului de 10 mii de euro medicului de familie din .. Oare ce cheltuieli suplimentare a generat sporul de 80 % pentru covid, in sanatate. Oare ce cheltuieli suplimentare au fost pentru acordarea cresterilor salariale in invatamant. Ca au fost cu siguranta. Si atunci nimeni nu s-a scandalizat.  

    Inflatia din Romania se agraveaza datorita faptului ca sunt prea multi bani pe piata.  

    Salarii de 3-4 mii de euro determina cresterea preturilor, prin cererea mare de bunuri.  

    Aceste salarii determina insa si saracirea celor saraci. Ca intre 200 - 300 de euro cat castiga un amarastean militar si 3-4 mii cat castiga domnul doctor este o prapastie. Si daca te duci la el tot ii trebuie si spaga.

    Taiati salariile mari, opriti inflatia si atunci nu mai trebuie sa afectati cu 2,7 miliarde de lei bugetul. Lasati militarii ca tot nu aveti nevoie de ei. Inca.  

    1. Nene, tu te auzi ce debitezi? Care domeniu e cel mai important intr-o societate? Armata?

      Fara invatamant (si cercetare), fara sanatate o tara nu va ajunge niciodata prospera, asta n-am inteles din 1990. Ce lucrati voi soldatii pe timp de pace de sunteti asa stresati si trebuie sa va pesionati la 45 de ani? 

      Ca daca mergeti in teatre de operatiuni, unde gradul de periculozitate creste, va creste si solda, nu? cei care au mers in Irak si Afganistan nu au castigat 200-300 euro, nu?

    Asta a inteles Ciuca in 7 luni de guvernare: pensiile militarilor (de serviciu+ speciale) sunt mai mari ca salariile si in loc sa le scada, el creste salariile pana peste acele pensii...Asa ca ne-a inchis gura...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb