GUVERNUL ESTE GENEROS PE BANII FRAIERILOR Subvenţiile pentru energie, în cârca micilor consumatori

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iunie 2014

Subvenţiile pentru energie, în cârca micilor consumatori

Autorităţile se bat cu pumnii în piept că ajută industria mare consumatoare de energie să păstreze locurile de muncă şi să fie mai competitivă la export, acordând tot felul de ajutoare şi facilităţi. Că doar suntem în an electoral. Numai că Guvernul a omis să-i informeze pe cetăţeni şi pe patronii de IMM-uri că facturile le vor fi încărcate cu contravaloarea facilităţilor acordate greilor industriali.

Mai întâi, Guvernul s-a gândit să-i scutească pe industriaşi de o parte importantă din costurile cu certificatele verzi, prin care consumatorii de energie subvenţionează electricitatea obţinută din surse regenerabile. Zis şi făcut, mai ales că facilitatea este permisă la nivel european şi mai ales că România a fost un El-Dorado eolian. Numai că "înţelepţii" din Palatul Victoria vor să nu-i supere prea tare pe investitorii în energia verde (cărora le-au redus binişor subvenţiile) şi au omis să ne informeze că ce nu mai plăteşte industria o să achite populaţia şi IMM-urile, posibil chiar din toamnă.

Taxa "pe stâlp" - o altă găselniţă. În iarnă, când a fost adoptată, nu s-a scos o vorbă despre modul de recuperare a ei de către companii. Mediul de afaceri a luat foc, cum că profiturile or să fie înghiţite de taxă. Dar ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a anunţat recent că legea scrie negru pe alb că producătorii, distribuitorii şi transportatorii de energie şi de gaze o vor recupera prin creşteri de tarif de la consumatori (populaţie şi companii), începând chiar de la 1 iulie. Producătorul de papuci, de exemplu, nu are habar dacă poate recupera acest impozit de pe piaţa în care activează. Ba mai plăteşte prin factura energetică şi taxa pe stâlpii altora.

Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, Guvernul a decis să elimine bonusul pentru cogenerare pentru energia exportată. Acest bonus este, practic, o subvenţie acordată CET-urilor care produc simultan energie şi agent termic. Astfel, zic autorităţile că-i ajută pe producătorii de energie să exporte mai mult şi să facă profit mai mare.

Ghinion! Atât de mare este cererea la export încât traderii de energie supralicitează capacitatea de transport, iar ce se economiseşte cu eliminarea bonusului de cogenerare nu intră în buzunarul producătorilor, ci în cel al transportatorilor de energie (Transelectrica şi operatorii din ţările vecine, în funcţie de zona în care licitezi tranzitul de electricitate).

Ba mai mult, bonusul pentru cogenerare de care este scutit exportul revine consumatorilor autohtoni.

Toate aceste ajutoare de stat urmează să ne urce factura cu câteva procente bune începând chiar din acest an, într-o perioadă în care ar fi trebuit să beneficiem cu toţii, populaţie şi companii, de preţurile în scădere de pe bursa de energie.

Acum Guvernul se simte vinovat că i-a discriminat pe consumatorii de gaze. Autorităţile au anunţat că cercetează modalitatea legală să le dea şi lor ajutor de stat. Ghiciţi cine plăteşte!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Tevatura asta cu cerificatele si subventia de la unii la altii poate inceta cel putin printr-un singur fel : ori lasam piata libera , fara ANRE , si astfel producatorii vor vinde cam cu 70- 80 E / MW si comerciantii cu cat este acum ( nu discutam de aliniere la piata UE , intrucat raporturile se pastreaza ) si in acest fel pot fi eliminate unele certificate , ori taiem din profitul monopolist al Transelectrica , care este cam 30 E/MW si dam la energia verde . In acest caz , putem tine in spate o energie verde cat de mare , fara sa umblam la portofelul consumatorului . Altfel , sunt doar jocuri facute de politicieni .

    1. N-am prea inteles, mai ales prima parte, aceea cu "piata libera, fara ANRE".

      La a doua gresiti, fara indoiala. Transelectrica face un profit sub 1 euro/MWh. 

      Adica , fix asa . Fara ANRE care sa impuna preturile pentru ca , sa nu spuneti ca avem piata libera . Sau sa adoptam sistemul occidental de preturi si iarasi pot fi toti multumiti . Chestia cu profitul Transelectrica este de studiat pentru cei din bransa . Stim toti cum se mascheaza profiturile si cum se face ca sa ai pe hartie unul cat mai mic . Mai ales cand esti monopol de stat si cand sti ca sunt o gramada de nedoriti care poftesc la dividende .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb