• Update 08:34:
Victor Ponta a declarat, ieri, în cadrul unei emisiuni televizate, că nu cunoaşte ce a ajuns la presă referitor la indemnizaţiile directorilor din companiile de stat.
Domnia sa a declarat: "Nu ştiu exact ce a ajuns la dumneavoastră, azi ministrului Bugetului a prezentat propunerile pentru bugetele pe 2013, iar aceasta era o analiză din sumele propuse pentru a fi prevăzute în bugetul pe 2013. Eu recunosc că am cerut o situaţie - poate nu sută la sută exactă sau poate erau doar propuneri - pentru să fusesem informat că la Nuclearelectrica astăzi trebuia să aibă loc o şedinţă a consiliului de administraţie unde se propuseseră nişte salarii de 14.000 euro şi mi s-a părut absolut incorect".
---
Guvernul va limita salariile directorilor din companii de stat la un nivel reprezentând de şase ori salariul mediu brut în ramura respectivă, iar alte compensaţii vor fi acordate doar în baza performanţei, a anunţat, ieri, la şedinţa de Guvern, premierul Victor Ponta. Limitarea va fi operată prin ordonanţă de urgenţă.
Domnul Ponta a precizat, citat de Mediafax: "Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de o mie euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă. Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an".
Ieri, ziarul BURSA a publicat informaţia că acţionari Nuclearelectrica au fost convocaţi să aprobe limitele generale ale indemnizaţiei fixe ce va fi acordată Directorilor Executivi (inclusiv Directorului General) al companiei. Surse din Nuclearelectrica ne-au declarat că aceste salarii ar urma să varieze între 14.000 şi 17.000 de euro pe lună. Aceste valori au fost înaintate ca recomandare către Adunarea Generală a Acţionarilor de Comitetul de Nominalizări şi Remuneraţii al companiei. Sursele noastre mai afirmă că acţionarii vor trebui să aprobe ca remuneraţia membrilor Consiliului de Administraţie să fie raportată la salariul directorului general. Astfel, membrii Consiliului au dreptul la o remuneraţie lunară de 20% din salariul Directorului General.
AGA de la Nuclearelectrica convocată pentru ieri, ca să stabilească salariile managerilor şi administratorilor selectaţi în baza ordonanţei privind guvernanţa corporativă a fost amânată pentru astăzi, pe fondul lipsei cvorumului. Amânarea a survenit după ce premierul Ponta a anunţat plafonarea salariilor în companiile de stat.
• Salarii fabuloase în companii de stat cu datorii enorme
Guvernul a publicat, ieri seară, indemnizaţiile brute ale managerilor din companiile de stat. Potrivit listei, cele mai mari salarii brute sunt la Poşta Română (14.200 de euro) şi la CFR SA (14.500 de euro). Salarii brute mari câştigă şi directorii Tarom (10.000 euro), CFR Marfă (9.500 de euro), CFR Călători (9.100 de euro), Nuclearelectrica (10.000 de euro), Cupru Min (10.000 euro), Electrica Furnizare (8.800 de euro).
Recent, Victor Ponta s-a declarat deranjat de faptul că directorul Poştei Române are un salariu mult prea mare, declarând: "Sigur că nu poţi să-l plăteşti cu un salariu ca la stat şi să ceri performanţe ca-n privat, dar diferenţele sunt mult prea mari şi, mai ales, sunt mult prea mari când vorbim de companii unde oamenii suferă reduceri de salarii, iar conducerea, aşa cum e ea pusă pe baza ordonanţei aprobate de Guvernul Boc privind managementul profesionist, are totuşi salarii mult prea mari".
Smeeianu a afirmat, marţi, că salariul său este justificat, în condiţiile în care funcţia este foarte stresantă şi generatoare de presiune din cauza licitaţiilor la care Poşta intră în concurenţă cu operatorii privaţi.
Premierul apreciază că este rezonabil modelul aplicat de Polonia pentru limitarea salariilor în guvernanţa corporatistă.