Actualizare - OUG privind alegerea preşedinţilor de consilii judeţene a fost retrasă de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, deoarece proiectul de act normativ a fost avizat negativ de Ministerul Justiţiei şi de AEP, Ministrul Justiţiei , Cătălin Predoiu, a spus în cadrul şedinţei de Guvern: "Deşi soluţia politică este corectă, avem o vulnerabilitate din punct de vedere constituţional. Acest sistem nou de alegere indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene reprezintă o schimbare a situaţuiei anterioare care intră în contradicţie cu decizia CCR din 2012 ce stabilea că nu se pot face modificări cu un an înaintea desfăşurării alegerilor locale. În cazul preşedinţilor de consilii judeţene nu este aceeaşi situaţie ca la primari deoarece la primari avem în ambele sisteme alegere directă, în timp ce la şefii judeţelor s-a schimbat sistemul din alegere directă în alegere indirectă. Soluţia este în Parlament prin deblocarea dezbaterilor în comisia de cod electoral, dacă Parlamentul adoptă modificările sau respinge OUG emisă de fostul Guvern cu privire la codul administrativ şi la alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, este voinţa legislativului. Este o chestiune în responsabilitatea Parlamentului nu în atribuţiile Guvernului." Autoritatea Electorală Permanentă a avizat negativ proiectul de OUG deoarece nu a fost respectat termenul de dezbatere publică de zece zile. Proiectul de OUG a fost pus în consultare publică în data de 27 ianuarie. Premierul Ludovic Orban a spus că le va transmite colegilor liberali din Camera Deputaţilor să facă demersuri necesare pentru punerea pe ordinea de zi a acestui proiect de act normativ.
---
Actualizare - În cadrul şedinţei de Guvern, Premierul a aprobat mărirea numărului de parlamentari în Diaspora.
---
Actualizare - Ludovic Orban: "Putem să fim extrem de mulţumiţi de rapiditatea cu care am găsit soluţii la multitudinea de probleme cu care am fost confruntaţi datorită administrării catastrofale a treburilor publice în ultimii ani."
---
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că există un proiect de ordonanţă de urgenţă care să reglementeze concret situaţia în care se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, informează News.ro.
"Împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă, a existat această discuţie şi a rezultat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la alegerile anticipate, alegeri parlamentare anticipate. La ora actuală în legislaţia din România nu există o reglementare precisă privitoare la anticipate, se ştie clar că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate din momentul dizolvării Parlamentului este de 90 de zile, ca atare este necesară o adaptare a legislaţiei pentru a avea prevederi concrete în cazul alegerilor anticipate", a afirmat Orban.
Acesta a spus că nu cunoaşte forma finală a ordonanţei pentru a putea preciza despre ce termen este vorba.
Întrebat, de asemenea, dacă va fi adoptată o ordonanţă privind alegerea primarilor în două tururi, Orban a spus că pentru aceasta s-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului.
"Cum să dăm ordonanţă de urgenţă când am angajat răspunderea pe un proiect de lege privind algerea primarilor în două tururi?", a susţinut Orban.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.02.2020, 20:14)
Până mâine dimineață guvernul României poate stabili pe baza procentelor de la alegerile prezidențiale și noua componență a Parlamentului și cine va fi prim ministru în următorii 4 ani. Succes!!??
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.02.2020, 07:59)
Moțiunea de cenzura trece iar penaliștii și-o vor lua în bot cu vârf și îndesat !