Guvernul României salută decizia favorabilă a FMI de aprobare a rezultatelor primei şi celei de-a doua evaluări din aranjamentul stand-by de tip preventiv şi susţine că acordul reflectă îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice şi progresele în reformele structurale, potrivit unui comunicat al Executivului.
"Ajustarea bugetară a continuat în 2013 luând, totodată, în considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plăti arieratele de la nivelul autoritaţilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele în sectorul de sănătate şi de a creşte considerabil cofinanţarea naţională în vederea asigurării unei rate mai mari de absorbţie a fondurilor europene. Aprobarea de către board-ul FMI a celor două evaluări confirmă sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum şi direcţia bună în care se îndreaptă reformele structurale", se arată în comunicat.
Ieri, Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu ţara noastră, punând la dispoziţia statului român două tranşe însumând 436,3 milioane euro (389,4 milioane DST).
Astfel, suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat la 654,4 milioane euro (584,1 milioane DST), a anunţat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie 2014. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului. De asemenea, conducerea Fondului a avizat derogarea de la criteriul de performanţă referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenţă mică, în mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinanţarea proiectelor UE.
Echipele Fondului Monetar Internaţional şi ale Comisiei Europene s-au aflat în capitală în perioada 21 ianuarie - 4 februarie, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.
România are în derulare un acord de 4 miliarde euro cu FMI şi UE, din care, însă, nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este să protejeze ţara noastră de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.