Guvernul şi Airbus Helicopters au semnat un Memorandum pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie a elicopterelor

E.D.
Companii #Aeronautică / 3 septembrie 2014

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi Preşedintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat astăzi Memorandumul de înţelegere privind "Proiectul Super Puma MK 1", ce exprimă intenţia Guvernului şi a Airbus Helicopters de a coopera şi de a sprijini reciproc acţiunile necesare pentru extinderea pe piaţă din România şi de a dezvolta capacităţile de producţie pentru elicopterele de tip Super Puma MK1 în cadrul Parcului tehnologic aerospaţial de pe platforma IAR Braşov.

"Prin semnarea acestui Memorandum de Înţelegere, facem un pas mai departe în consolidarea parteneriatului strategic privind dezvoltarea industriei de fabricaţie a elicopterelor în România. Guvernul României oferă întregul sprijin investitorilor interesaţi de piaţa locală. În acelaşi timp, suntem mai mult decât bucuroşi atunci când avem companii străine interesate să dezvolte parteneriate cu companiile româneşti", a declarat Constantin Niţă, Ministrul Economiei, citat într-un comunicat de presă.

Airbus Helicopters şi IAR Braşov S.A. au dezvoltat cu succes în sistem joint-venture compania Eurocopter Romania (ECRom), care asigură mentenanţa, reparaţiile şi activităţile de revizii generale pentru elicoptere. ECRom a devenit un furnizor român important pentru mentenanţă, reparaţii şi activităţile de revizii generale. Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, va sprijni IAR SA Braşov pentru a deveni un actor principal în proiectul de fabricaţie al elicopterului de tip Super Puma MK1, prin producerea de subansamble şi componente ale elicopterului.

"Am încredere că, pe baza acestui Memorandum, cele două companii vor coopera pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru Super Puma MK1, ceea ce va marca repunerea României pe harta producătorilor mondiali de elicoptere. Pentru România, acest parteneriat înseamnă locuri de muncă directe şi indirecte, dezvoltarea industriei de aviaţie, satisfacerea pieţei locale dar şi a pieţei de export cu nevoi diferite de dotare cu elicoptere grele, taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului", a adăugat Constantin Niţă.

La rândul sau, Primul-ministru Victor Ponta, prezent la eveniment, a subliniat importanţa Airbus Helicopters pentru sistemul de medicină de urgenţă din România, SMURD beneficiind la ora actuală de opt elicoptere EC135: "În acest moment, România are probabil cel mai performant sistem de intervenţii în situaţii de urgenţă din Europa. Însă în perioada următoare, atât Armata, Ministerul Apărării Naţionale, cât şi Ministerul de Interne au nevoie să îşi modernizeze flotele de elicoptere şi sunt convins că un produs fabricat în România, cu tehnologia cea mai înaltă la nivel mondial, este un obiectiv pentru ministerele de resort din România. Sunt convins că proiectul care va demara în 2015 va fi un proiect în primul şi în primul rând competitiv şi la nivel tehnologic cel mai înalt, că va crea noi locuri de muncă la Braşov şi mai ales va pregăti o nouă generaţie de specialişti din România şi pe plan European". Mai mult, Primul-ministru Victor Ponta a dorit să îi asigure pe reprezentanţii companiei franceze de suportul Executivului în derularea cât mai rapidă a acestui proiect.

Pentru IAR SA Braşov, cooperarea în domeniul industriei de fabricaţie a elicopterelor a început în anul 1970 odată cu cumpărarea de către România a licenţei de fabricare a elicopterului SA/IAR 316 B Aloutette III, continuată apoi în anul 1974 prin achiziţionarea de către România a licenţei de fabricare a elicopterului SA/IAR 330 Puma, fapt care a permis companiei să asigure necesarul de elicoptere pentru toate instituţiile statului dar în acelaşi timp a făcut ca România să înregistreze un volum important de export al acestor modele de elicoptere. Un alt pas important îl reprezintă înfiinţarea în anul 2002 a societăţii mixte Eurocopter România SA, cu participarea Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, societate care în cei 12 ani de la înfiinţare a devenit un pilon al industriei de aviaţie din România. Consolidarea parcului industrial aeronautic de pe platforma IAR SA Braşov s-a făcut şi prin dezvoltarea în perioada 2009-2010 a companiei Premium Aerotec SRL - companie aparţinând concernului Airbus Group - şi care în prezent realizează componente pentru o întreagă gamă de avioane din familia Airbus.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vrem sa vedem ce contine memorandum-ul. Este in favoare IAR Brasov adica a Romaniei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb